De Tour de France is één van de grootste wielerspektakels ter wereld. De wielerwedstrijd wordt ieder jaar in juli gereden. De unieke wielerwedstrijd hoort tot een van de belangrijkste onderdelen van de cultuur in Frankrijk. Als je in de zomer in Frankrijk bent is de kans groot dat je wielrenners voorbij ziet komen net zoals je een croissant of Camembert moet hebben gegeten. Ook als je niets om wielrennen geeft, kan je toch genieten van een dagje wielrennen wanneer je naar de Tour de France gaat kijken.

De magie van de Tour de France

Je zult merken dat als je voor de eerste keer naar de Tour de France gaat kijken het verslavend werkt. Het is niet alleen het wielrennen dat je kunt bewonderen het hele gebeuren is een leuk spektakel. Wat niet met veel valt te vergelijken. Wil je er bij zijn dan is het verstandig om op tijd te vertrekken, omdat er veel toeschouwers zijn. Ook moet je voor voldoende drinken en eten zorgen. Neem ook een klapstoel mee om lekker te kunnen zitten.

De wielrenners zijn het belangrijkste van de Tour de France, maar het spektakel omvat veel meer. Wanneer je de Tour de France gaat bewonderen zie je een lange slang van auto’s, motoren, helikopters en rare voertuigen die vooropgaan bij de wielerwedstrijd. Waar de fietsers voorbijkomen organiseren de mensen, die langs de route wonen, feesten waarbij aan lange tafels wordt gegeten en gedronken. De wielerwedstrijd begint rond het middaguur. Dat doen ze om van de lunch te kunnen genieten, die in Frankrijk belangrijk is. Langs het gehele traject waar de fietsers voorbijkomen, hangt een heerlijke lucht van gebakken vlees. Ook wordt er veel wijn gedronken wat vrij normaal is in Frankrijk. De route, waar de wielrenners langskomen, wordt afgezet met gendarmes die uit de omgeving komen.

De karavaan met reclames

Wanneer je aan het wachten bent, wacht je op het eerste deel van het circus “de reclamekaravaan”. Het zijn veel verschillende soorten auto’s waarbij jongeren alle soorten producten uitdelen, maar ook rondstrooien. Er zijn ook auto’s waarbij je een complete touruitrusting kunt kopen. Via luidsprekers word je op de hoogte gehouden van de schermutselingen bij de wielrenners. Is er een ontsnapping dan hoor je dat direct als de karavaan langskomt. Wanneer de reclamekaravaan weg is, is het vervolgens wachten op de wielrenners. Met grote snelheid komen de VIPS voorbij in auto’s. Wanneer je veel helikopters ziet aankomen, weet je ook dat de wielrenners in aantocht zijn. Na enkele auto’s komen dan uiteindelijk de wielrenners voorbij. Door de grote snelheid zijn ze zo weer voorbij. Daarna volgen de ploegleiderswagens en motoren van de pers. Achter de laatste wielrenner rijdt de bezemwagen.

Gebeurtenis

Het is een goed idee om een Tour de France vakantie te houden. Je zou dagelijks op een andere plaats kunnen gaan staan en zo de hele route volgen. Wanneer je het eenmaal van dichtbij meemaakt, is dat voor velen voldoende, maar er zullen er ook zijn die ieder jaar weer terug willen gaan, en dat ook doen. Vooral de bergen zijn een spektakel om bij te wonen. Je ziet dan, wanneer je op een goede plaats staat, de hele tourkaravaan van ver aankomen. Dan kun je pas begrijpen wat een grote organisatie daarachter moet zitten om de wielerwedstrijd voor elkaar te kunnen krijgen. Delen van een berg worden afgesloten, zodat kijkers niet op de weg kunnen komen. Er zijn ook nog bergen waar geen hekken langs de route op de bergen worden geplaatst. Dan is dat niet alleen een spektakel voor de renners, maar ook voor de kijkers. Eén van de belangrijkste routes is de Tourmalet etappe in het zuiden van Frankrijk vlakbij de grens met Spanje.

Win een vakantie!

Yelloh! Village is een netwerk van 84 campings die fungeren als een high-end outdoorhotel verspreid over Frankrijk, Spanje en Portugal. Er zijn zowel kampeerplaatsen als stacaravans met de nodige voorzieningen die je kan huren. Op de parken vind je verschillende faciliteiten zoals uitgebreide zwembaden met glijbanen, welness faciliteiten, kinderclubs, avond evenementen en nog veel meer.

In het kader van de Tour de France organiseren ze een speciale wedstrijd!

Meedoen kan hier.

Yelloh! Village heeft een quiz gemaakt over fietsen om trouw te blijven aan het thema van de wedstrijd. De prijs die je kan winnen is;

  • Een vlucht naar Toulouse (vanuit Amsterdam of Brussel) en een huurauto tussen Toulouse en de camping voor de duur van het verblijf
  • Een verblijf van 3 nachten op de camping Le Lavedan voor 2 personen van 18 tot en met 21 juli
  • Een VIP-pakket met lakens, handdoeken en gratis wifi.
  • De winnaars worden uitgenodigd voor een vip-arrangement van de Tourmalet fase, inclusief champagne, gratis parkeren en herinnering.

Col du tourmalet stockphoto from Shutterstock / John Kershner

stories