Het duurt hier altijd even voordat de kinderen in bed liggen.  Hoewel de ochtend vaak stressvol is omdat we echt aan schooltijden gebonden zijn, kan de avond ook flink gedoe zijn. De kinderen zijn moe, maar we willen natuurlijk allemaal dat ze nog even goed eten, dat ze lekker in bad gaan en lief gaan slapen, maar voordat iedereen in bed ligt… dat duurt altijd wel even!


Er wordt mij regelmatig gevraagd hoe ik dat doe met 3 kinderen. En ik geef toe dat ik het vaak best lastig vond, maar inmiddels draai ik mijn hand er niet meer voor om. Ik doe het avondritueel ook weleens alleen en dat gaat ook prima. Natuurlijk is het druk en kom je soms handen te kort, maar onze kinderen zijn inmiddels een kei in het wachten op hun beurt.

Of er echt een relaxt avondritueel bestaat, dat weet ik niet, maar bij ons verloopt het vaak best prima. Ik geef je graag een aantal tips om het avondritueel makkelijker te laten verlopen:

Schiet niet in de stress!

Deze tip is zo makkelijk als wat, maar werkt als een tierelier. Kinderen merken het meteen als je zelf gestrest bent. Vaak gaan ze dan piepen of zeuren, waardoor alles nog langer duurt. Blijf dus rustig, tel nog eens tot 10 en voor je het weet liggen ze in bed.

Houd vast aan een ritueel.

Een ritueel is handig en daarbij ook duidelijk voor de kinderen. Houd zoveel mogelijk een vast ritueel aan. Eerst in bad, daarna tanden poetsen, daarna nog even spelen en dan naar bed. Het is duidelijk, kinderen begrijpen wat er komt en gaan makkelijker hun bed in.

Lees voor!

Hebben de kinderen eigenlijk nog iets teveel energie?! Lees dan lekker voor, desnoods 2 boekjes. Het brengt de rust terug.

Maak er iets leuks van!

Neem het niet te serieus allemaal. Zitten de kinderen in bad? Geef ze zoveel sop dat ze allemaal een baard kunnen maken. Moeten er tanden gepoetst worden? Dan zing ik altijd een liedje. Ik kan echt niet zingen, maar dat liedje vinden ze altijd prachtig! Sluit de dag positief af en geef je kinderen nog een dikke knuffel en vertel ze nog even hoe trots je op ze bent, dan gaat iedereen blij naar bed!

Natuurlijk is het niet altijd makkelijk en soms werken kinderen nou eenmaal niet mee, maar probeer er toch altijd iets leuks van te maken. Ook al ben je zelf moe, heb je nog een deadline of hebben de kinderen er totaal geen zin meer in, sluit de dag leuk af, dat scheelt een hoop!

Wil je meekijken met ons avondritueel met 3 kinderen?! Vergeet dan niet om de video te bekijken!