Het zien van het filmpje van LU Prince deed me denken aan wat ik kan waarderen aan mijn eigen kinderen. Als moeder doe je natuurlijk je best om er voor te zorgen dat je kind later opgroeit tot een mooi persoon. Iemand die sociaal is en kan terugvallen op een fijne vriendengroep, op durft te komen voor zichzelf en zijn eigen ontwikkeling, en open staat voor nieuwe ervaringen en zijn eigen grenzen verlegt. Dat opvoeden klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want zeker in de huidige samenleving is het niet altijd even makkelijk om kinderen op te voeden.  Er zijn namelijk zoveel andere factoren waardoor je kind beïnvloed wordt. Naast de normen en waarden die jij heel waardevol vindt en wil meegeven in de opvoeding. Die sociale druk wordt steeds groter naarmate ze opgroeien, met als gevolg dat dingen niet meer ‘cool’ zijn. Toch zijn er heel veel momenten waarop je trots kan zijn, omdat ze hun eigen grenzen verleggen en andere mensen helpen. 

Lees ook: Normen en waarden; voorbeelden binnen de opvoeding thuis met familie of op school

Vriendschappen

Het blijft zo bijzonder om te zien hoe makkelijk kinderen vriendjes maken, van een afstandje kan ik daar heerlijk van genieten. Niet alleen als broer en zus spelen ze graag samen, maar ook met andere leeftijdsgenoten. Zeker als ze nog jong zijn, is puur het naast elkaar of samen spelen genoeg om elkaars vriendje te zijn. Wat me opvalt is dat ze elkaar enorm trouw zijn, ongeacht hoe lang ze elkaar kennen, en ze vervolgens zogenaamd niet meer zonder elkaar kunnen en het afscheid zwaar valt. Ergens toch ook wel heel aandoenlijk. Het is niet alleen leuk om vrienden te maken, maar ook een heel belangrijke oefening die je later hard nodig hebt. Natuurlijk is een goed diploma belangrijk, maar zonder sociale vaardigheden zoals netwerken en relaties aangaan kom je niet ver.

Op vakantie kan je heel goed zien hoe makkelijk kinderen nieuwe vriendjes maken. Kinderen die elkaar nog nooit eerder hebben gezien, en soms niet eens dezelfde taal spreken. Toch spelen ze heel lief samen en komen ze er met handen- en voetenwerk uit, allebei in hun eigen taal kletsend tegen de ander. Een maand geleden waren we op vakantie in Zwitserland. Vlakbij onze stacaravan was een speeltuintje waar de kinderen heerlijk zelfstandig aan het spelen waren. Eerst kwam onze dochter met een ander kindje terug om te vertellen dat ze een vriendje had. Ondanks dat hij geen Nederlands sprak, liepen ze samen hand-in-hand. Niet veel later kwam ze terug met een bloemenkrans, die had de moeder van het vriendje gevlochten en ze was daar supertrots op.

Bron: Scouting

Ook zit ze op scouting waar ze andere kinderen leert kennen dan op school. Ze leren daar niet alleen samenwerken, maar zo af en toe doen ze ook iets voor de samenleving. Afgelopen zaterdag gingen ze bijvoorbeeld de wijk in met een vuilniszak om schoon te maken. En dat terwijl ze thuis altijd moeite heeft met het opruimen van haar kamer. Zo zie je maar dat invloeden van buiten soms ook heel positief kunnen zijn ;-)

Grenzen verleggen

Naast vrienden maken verleggen kinderen ook dagelijks hun grenzen. Dat hoeven geen heel grote dingen te zijn. Ze hoeven echt niet als kind de plastic soep op te lossen of de oerang oetang te redden. Gewoon kleine overwinningen op zichzelf, dat ze dingen doen of proberen die ze daarvoor niet durfden. Zoals iets nieuws proeven dat ze nog niet kennen, of toch in de achtbaan gaan terwijl ze dat best spannend vinden. Je hoeft in de huidige tijd echt geen draak te verslaan, om een echte prins te zijn!


Onze zoon kwam een tijdje terug met het idee dat hij wilde gaan voetballen. Geen idee hoe hij er bij kwam, maar hij had het over niets anders meer. Heel toevallig zag ik later die week een flyer op het schoolbord over ukkenvoetbal. Daarom ging manlief op een zeer zonnige woensdagmiddag met hem mee naar het voetbalveld. Er waren nog twee meisjes uit zijn klas dus hij kende in ieder geval een paar anderen. Hij genoot er echt van, ondanks dat het die middag heel erg warm was en hij helemaal rood aanliep. Het was zelfs zo warm dat het springkussen niet te doen was. Manlief stuurde af en toe filmpjes door waaraan je kon zien dat hij de grootste lol had. Zijn plezier was veel belangrijker dan het feit dat hij bij de opdracht ‘pak de bal af’ vooral pogingen deed om met zijn handen de bal te pakken. En met schieten op het doel moet hij nog even oefenen. Hij heeft duidelijk geen verborgen voetbaltalent, maar genoot er wel van. En dat is veel belangrijker!

Daarnaast is hij erg bang voor hoogtes. Tijdens de vakantie in Zwitserland kwamen we een aantal uitdagingen tegen. Zoals een enorm spinnenweb dat was gesponnen in een kloof over het snel stromende water van een gletsjer. Eerst durfde hij niet, maar toen oma, grote zus en ik er op stonden kwam hij zelf achter ons aan. De volgende dag had hij eerst al zijn angst overwonnen door zelf te vragen of we alsjeblieft met de kabelbaan naar boven de berg op mochten. Terwijl hij daar de eerste dag niet aan wilde denken. Bij het eindstation was er een panoramaterras. Je kwam hier door een donkere gang dwars door de berg, zodat je aan de andere kant kon uitkijken over de Juravlakte. De vloer was een raster, met in het midden zelfs een glazen tegel. Daar stond hij met een big smile op. Zichtbaar te genieten terwijl hij zijn eigen grenzen had verlegd.

Een moderne prins(es)

Bovenstaande voorbeelden zijn momenten waarop ik erg trots was op mijn eigen moderne prins en prinses. Naarmate ze ouder worden merk ik dat ik het opvoeden bij tijd en wijle steeds pittiger begin te vinden. Dit soort momenten laten echter zien dat je het niet voor niets doet! Ook uit zichzelf zijn ze bezig met zich te ontwikkelen en maken ze bepaalde keuzes. Waarin ze moedig genoeg zijn om hun eigen grenzen te verleggen en aandacht hebben voor de mensen om zich heen. Deze waarden komen ook terug in de nieuwe campagne van LU Prince zoals je in het filmpje kan zien. Die draait om de mooie momenten waarop je kind een moderne prins(es) zijn.

Zijn jouw kinderen ook een moderne prins of prinses? Laat jouw trotse moment zien op Instagram of Facebook met de hashtag #hetbestezitinjou & #LuPrince .

stories

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.