Skip to Content

Baby in eigen bed leren slapen; welke leeftijd en tips voor overdag of nacht

Baby in eigen bed leren slapen; welke leeftijd en tips voor overdag of nacht

Heb ik recht van spreken met betrekking tot dit onderwerp? Een half jaar geleden had ik niet zeker geweten of ik hier wat zinnigs over mocht schrijven. Maar heden ten dagen voel ik mij gerechtigd om er wat over te schrijven.

Want sinds kort slapen onze drie kinderen allen in hun bed. En in ons geval was dat niet zozeer het probleem. Het in bed blijven liggen was bij ons een (best wel groot) dingetje.

Er is een onderscheid te maken tussen baby’s en peuters. Zij laten ander gedrag zien met betrekking tot het slapen in hun eigen bed.

Geborgenheid

Ik zag gisteren een bevalling op de televisie. Het kindje komt ter wereld met de armpjes wijd en kijkt met grote ogen in de ruimte. Het zal je maar gebeuren: je lag een minuut geleden nog lekker in je warme badje te dobberen, naast het ritme van het hart van je moeder.

En opeens word je door een tunnel naar buiten geduwd. Doei warm badje. Hallo rumoer, drukte en kou.

Baby’s zijn dus terecht op zoek naar geborgenheid. En de beste plek (wat het dichtste bij het gevoel in de baarmoeder komt) is warm op de borst bij mama. Ze zouden daar wel de hele dag kunnen spenderen.

Als moeder kun je ervoor kiezen om je kind overdag te dragen. Lees hier meer over de voor- en nadelen van het dragen van jouw baby.  Maar het is niet aan te raden om je kind in een draagdoek op je borst te laten slapen in je eigen bed.

Manieren om samen te slapen

Tussenin laten slapen

Je kunt jullie kind tussen jullie in laten liggen op jullie bed. Er zitten risico’s aan deze keuze. Wanneer je in de nacht zo moe bent na al die gebroken nachten, is het niet gek als je tijdens de slaap niet goed weet wat je doet.

Het kan maar zo zijn dat je draait en dan per ongeluk op je kind ligt. Men zegt ook dat je ouderinstinct er voor zorgt dat dit niet gebeurt. Alleen is dat gegeven niet 100% waterdicht.

Aankleedkussen

Wil je toch graag je kind bij je in bed hebben, dan kun je kiezen om je kind op het aankleedkussen te leggen. Leg dit kussen tussen jullie in. Zo verminder je de kans om op je kind te rollen.

Aanschuifbedje

Een aanschuifbedje kan de uitkomst bieden. Dit bedje kun je naast jullie bed schuiven. Zo heeft jullie kind de nabijheid, zonder dat je op hem kunt rollen.

Heeft jullie kind een voeding nodig en geef je de borst? Dan schuif je het hekje omlaag en kan hij in zijn eigen bed blijven liggen en toch de nabijheid voelen.

Overstap naar leren slapen in eigen bed

Eigen kamer

Op een gegeven moment is het tijd om je kind naar zijn eigen kamer te brengen. Als ouder bepaal jij wanneer jij vindt dat het hier tijd voor is. Laat je vooral niets aanpraten door de mede-ouders om je heen die het allemaal zo goed weten.

Onze traditie ging als volgt: we legden ons kind in het ledikantje dat op onze kamer stond. En we tilden het ledikant met ons kind erin naar zijn eigen kamer. Zo maakten ze de hele transitie mee en stond het ledikantje niet ‘opeens’ in een andere kamer.

Praat tegen je kind

In het begin kun je een hoop strijd verwachten. Het is ook niet meer dan logisch dat een baby moet wennen aan een nieuwe situatie. Helemaal als hij in die nieuwe situatie alleen is.

Wanneer jij je kindje in het ledikant legt, spreek dan uit dat wanneer je uit zicht bent, je wel gewoon thuis bent.

Houd vol tot hoever dat voor jou goed voelt

Ga om de 10 minuten langs bij je kindje om te laten zien dat je er nog bent. Een kindje mag best even weerstand bieden en pruttelen in bed.

Zelfs huilen is toegestaan. Dat is namelijk het enigste communicatiemiddel waarover zij beschikken. Men zegt dat je een kindje 10 minuten mag laten huilen. Maar er is een verschil tussen huilen en hysterisch worden.

Is dat laatste het geval dan kun je er beter voor kiezen om toch eerder naar je kindje toe te gaan. Het is wel belangrijk dat je dezelfde tactiek voor een langere periode inzet.

Want een kindje moet altijd wennen aan nieuwe situaties en zijn gedrag daar op aanpassen heeft de tijd nodig.

Zitten in het kamertje

Je kunt er voor kiezen om je vertrek uit de kamer ook af te bouwen, bijvoorbeeld:

  • Ga eerst naast jullie kindje zitten en leg je hand op zijn buikje.
  • Haal na een tijdje je hand weg. Blijf wel zitten.
  • Sta op.
  • Draai met je rug naar je kindje toe.
  • Doe een stap naar achteren.
  • Ga in de deuropening staan.
  • Stap de kamer uit.
  • Laat de deur op een kier of doe hem dicht.
  • Leg hem al slapend in bed

Is het lastig om je kindje in slaap te krijgen? Dan kun je als opbouw ervoor kiezen om hem slapend over te hevelen in zijn ledikant op zijn eigen kamer. Zo leert hij als hij wakker wordt dat er niets ernstigs is gebeurd terwijl hij op zijn kamer sliep.

Ritueel

Zorg ervoor dat je een vast ritueel hebt. Voorspelbaarheid is belangrijk voor een baby. Een routine kan zijn:

  • In bad.
  • Pyjama aan.
  • Tanden poetsen.
  • Een verhaaltje voorlezen (ja, ook wanneer je baby nog jong is. Het is erg goed voor de ontwikkeling) op jouw schoot.
  • Knuffelen en een kus
  • In bed leggen.
  • Een goede nachtrust toewensen.
  • Trek aan het muziekkoordje.
  • Volg het afbouwschema van weglopen.
  • Of loop weg wanneer je kindje dit al aan kan.
  • Kom na elke 10 minuten terug om te laten zien dat je er nog bent.
  • Laat je kind in bed liggen. En troost hem eventueel door een hand op zijn lichaam te leggen.

Knuffel

Een knuffel helpt om de geborgenheid te voelen. Knuffel vaak met het knuffeltje wat je in zijn ledikant legt. Zo krijgt het jouw vertrouwde geur. Je zou ook met een rompertje kunnen slapen, zodat deze jouw geur aanneemt. En dan naderhand natuurlijk aantrekken bij je baby 😊.

Geef jezelf de tijd

Er komt een moment dat je gefrustreerd raakt. Tenminste die fase heb ik doorlopen. Het huilen van mijn zoon bleef maar doorgaan. Het gaat door merg en been. En 2 minuten kunnen dan voelen als een kwartier.

Op een gegeven moment heb ik hem er maar uitgehaald en ben ik tegen mijn routine in gegaan. Als je maar blijft varen op je moedergevoel. En merk je dat het slapen in het eigen kamertje niet goed voelt?

Neem hem dan weer in jullie kamer. Nachtrust is zeer belangrijk voor iedereen. En slapen in zijn eigen kamer, dat komt vast wel een keer goed.

Anita Schokker