Twee jaar geleden, toen we eerst een weekje naar Italië met de hele familie, en vervolgens naar Oostenrijk gingen heb ik een hele stapel met speelgoed ‘gemaakt’. Zowel voor onze, toen 1-jarige dochter als 3-jarig pleegkind. Veel daarvan is ideaal voor peuters, om mee te nemen op vakantie zodat je geen enorme stapels hoeft mee te nemen. Maar ook voor als er kleine broertjes en zusjes op bed liggen. Daarom worden het ook wel eens quiet bags genoemd. Het zijn zakjes met daarin een opdracht of spelletje voor je kind om zich mee te vermaken. Het idee is dat daar alles in zit wat je nodig hebt. Het speelgoed spreekt voor zichzelf of laat het over aan de fantasie van het kind. Gewoon omdat het leuk is, of met een educatief karakter. Het ene heel ‘eenvoudig’ en het andere wat uitdagender. Heel ingewikkeld is het niet. Onlangs kwam ik de doos met spelletjes die nog over waren na deze twee vakantie tegen. Leuk voor onze peuter nu ze steeds meer het principe van spelletjes begrijpt en hopelijk ook interessant voor jullie. Tijdens de vakantie zal ik er iedere week een paar uitlichten, daarmee is het gelijk een leuke bijdrage voor de mamachallenge deze zomer om zelf speelgoed te maken. 

Lees ook: Educatief en leerzaam speelgoed voor baby’s, peuters en kleuters

In de serie is al een overzicht gekomen met speelgoed en een overzicht van materialen die iedereen wel in huis heeft. Spelletjes specifiek gericht op de fijne motoriek en de creatieve vaardigheden. Vandaag staat vooral het educatieve aspect centraal. De school begint tenslotte alweer over twee weken.

Groter kleiner

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Deze paarse olifant komt van een doeblad die ik online ergens tegen kwam. Je kan echter ook een eenvoudige kleurplaat gebruiken en die verkleinen / vergroten naar vijf verschillende formaten. De olifant heeft verschillende afmetingen; groter en kleiner. Deze heb ik grof uitgeknipt en vervolgens gelamineerd. Aan peuter om ze op volgorde te leggen van klein naar groot, of andersom.

Woordjes maken

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Voor de peuters / kleuters die daar al mee bezig zijn. Ik heb met een aantal magneetletters verschillende woordcombinaties gemaakt en op de foto gezet. In principe 1 op 1 qua afmetingen zodat het voor slimme peuters vooral een zoek hetzelfde puzzel is en voor kleuters die overgaan naar groep drie de woordjes op het magnetische tray kunnen leggen. Natuurlijk allemaal in zomer thema, en met de naam ertussen.

Kleuren puzzel

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Dit is ook een werkblad waarbij de verschillende dieren allemaal een andere kleur hebben. De teksten zijn Engelstalig, maar lezen kunnen ze toch niet. Het zijn allemaal tweedelige puzzels waarmee ze de kleuren kunnen oefenen. Dan moet echter niet net een kleur inkt op zijn zodat je oranje vis meer roze is ;-)

Vormen puzzel

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Deze puzzel maak je eenvoudig zelf door een aantal vormen uit vilt te knippen en vervolgens om te trekken op een lege kaart. De vormen hebben allemaal een andere kleur zodat je daar ‘stiekem’ ook mee kan oefenen.

Kleurenspel

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Dit spelletje draait om het herkennen en combineren van kleuren. Zowel op de doos, als op de wasknijpers heb ik een aantal kleurtjes geverfd. Taak is om die met elkaar te combineren. In het doosje kan het natuurlijk ook heel handig weer opgeborgen worden.

Veel van deze werkbladen heb ik gevonden via pinterest, waar je complete pakketten tegenkomt. Ambitieuze juffen vinden het echter ook erg leuk om hun eigen materiaal te ontwikkelen en dit online beschikbaar te stellen.

Wat vind jij van het stimuleren van de ontwikkeling van je kind in de vakantie?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'