Spelen met Duplo is leuk en ontzettend veelzijdig. Of je nu bezig bent met kastelen bouwen en wegen aanleggen of dat je wat verder gaat verdiepen. Alleen, komt er op een gegeven moment dat je jezelf te oud vindt voor Duplo. Bij onze dochter is dit nu rond de drie / vier jaar. Vanwege de kleine onderdelen van het Lego zoals Lego City zie ik dit echter nog niet altijd zitten. Alleen als haar broer op bed ligt en er geen andere kleine kinderen in huis rondkruipen. Voordat die (beneden) komen wordt ook altijd eerst opgeruimd en grondcheck gedaan op verdwaalde steentjes. Als ze het dan toch wilt, zal ze op die momenten dan toch echt met Duplo moeten spelen. Gelukkig kun je met dit mooie speelgoed alle kanten op.

Lees ook: Blokken bouwen kind; Van test consultatiebureau tot spelideeën, voorbeelden en spelletjes en originele blokken sets

Het is niet heel ingewikkeld om te maken, maar kan wel ontzettend veel plezier opleveren. Deze zelfgemaakte Duplo knikkerbaan. Helaas kon ik geen knikkers vinden en waren de plastic ballenbadballen toch echt te groot dus hebben we gekozen voor de knikkers die bij de Hubelino-knikkerbaan horen. Natuurlijk is het dan wel opletten dat je dreumes deze niet in de mond steekt.

Op een Duplo grondplaat hebben we een labyrinth gebouwd. Eerst een muurtje rondom de plaat, waarbij dochterlief hielp met het aangeven van de blokjes en vervolgens de muren aan de binnenzijde. Iedere keer hebben we twee bij twee open gelaten voor de bal om er tussendoor te rollen. Je kunt de in- en uitgang vrij laten of ook blokkeren om te voorkomen dat ze tijdens het spelen zomaar op de grond rollen. Nadat de eerste laag was gebouwd was het de beurt aan peuter om er zelf een tweede laag op te bouwen. Direct weer een oefening voor het om en om bouwen zodat het steviger wordt. Helaas leken de 4 bij 2 blokjes op een gegeven moment op en hadden we daar toch minder van dan gedacht. Uiteindelijk was de muur overal twee hoog.

In plaats van een labyrinth kun je er ook voor kiezen om er een doolhof van te maken. Bij een labyrinth volgt de knikker altijd een weg en zijn er geen aftakkingen, bij een doolhof wel. Een echte uitdaging dus voor de oudere kinderen. Je kunt de muren ook slechts één hoog bouwen, dit maakt het net iets makkelijker voor kleinere kinderen.

Wat spelen jullie kinderen graag met Duplo?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.