Daar zit ik dan in Dubrovnik, Kroatië achter mijn laptop te bedenken of ik nu ga beginnen aan mijn blog of toch dat boek ga uitlezen waar ik aan begonnen ben. Ik tuur over mijn laptop en het boek ziet er wel erg aantrekkelijk uit. “Wat zal ik doen? Het is wel erg lekker om het boek uit te lezen, omdat het me ook weer terugbrengt naar het lange wekend weg wat ik heb mogen beleven.” Ik ben vier dagen niet aan het bloggen geweest en dat merk je meteen. Ik typ aanhalingstekens om iets wat ik niet heb gezegd, maar wat juist gedachtes zijn. Nou, dat wordt wat met deze blog. Zet je schrap. Iets wat ik ook heb moeten doen als het vliegtuig een aanloopt neemt en Gas geeft. Ja gas, met hoofdletter G. Zoef!

Lees ook: Populaire vakantiebestemmingen in Europa met kinderen

Romantisch weekend weg met partner

Met de benen in mijn nek wacht ik op het fluitje. Het duurt lang. Nog langer duurt het voordat het kwartje valt dat ik dit keer in het vliegtuig zit. Geen fluitje van de conducteur, maar een instructie van het cabinepersoneel. Even schakelen van trein naar vliegtuig dus.  We zijn vandaag precies 5486 dagen bij elkaar. Een mooi rond jubileumgetal om te vieren.

Ik zwaai naar de man vijftien rijen voor mij. We hebben de €16,- euro bespaard, maar dit betekent dat we niet naast elkaar zitten. We blijven toch Hollandse knieperds en besteden ons geld liever aan een terrasje in de oude stad van Dubrovnik. Oh wacht, ik moet opletten en switchen naar vliegtuigmodus. “Do kasnije!“ Je kunt nu de vertaalmachine aanzetten op Google of doorlezen naar de vertaling door de Anitavertaalmachine, het betekent: tot straks!

Vliegen met kinderen

Twee maanden geleden zaten wij met onze kroost voor het eerst in het vliegtuig naar Spanje inclusief een jongetjesdreumes van één jaar en twee maanden oud. De airco in het vliegtuig draaide op volle toeren. Maar mijn oksels draaiden ook op volle toeren. Onze jongste gilde op zijn allerhardst, vraag maar aan onze medereizigers. Rozijntjes, boekjes, knuffels en het verstoppen van speelgoed onder onze handen zijn allemaal ingezet. Wat kan tweeënhalf uur dan lang duren.

Het vliegtuig landt in Alicante. En terwijl de mensen om ons heen applaudisseerden voor de piloot, omdat hij het vliegtuig veilig heeft weten te landen, namen wij dit applaus ter harte, omdat we de vliegreis hadden overleefd. In de bus van Schiphol naar de parkeerplaats heeft meneer het opgegeven en valt in slaap in de buggy. Met dat aanzicht maakt mijn hart een sprongetje en alles is in één klap vergeten. Wat is dat toch met slapende kinderen en kinderliefde?

Op vakantie zonder kinderen?

Na een dreumesloze vliegreis zet ik mijn voeten voor het eerst in mijn leven op Kroatische bodem. En meteen komen de tranen. Ik ben zo ver weg van mijn drie kinderen. Ik mis ze. Waarom wilde ik ook alweer weg met mijn man? Mijn echtgenoot ziet mijn trillipje en slaat een arm om mij heen. We lopen door naar de paspoortcontrole van Dubrovnik. Op naar onze citytrip van drie dagen, wij bofkonten. Na de komst van onze eerste spruit zeven jaar geleden zijn we niet langer dan één nacht weggeweest met zijn tweeën. Tijd voor wat achterstallig onderhoud uitvoeren aan onze relatie.

We lopen het vliegveld uit en zien een oud mannetje staan met “Anita Schokker” op zijn papiertje. Miroslav is de verhuurder van ons appartement (een echte aanrader via Airbnb) en komt ons ook ophalen van het vliegveld. Wat een luxe. Eenmaal in het appartement kleed ik mij snel om. Het verschil van tien graden Celsius roept om een korte broek.

Historisch centrum van Dubrovnik

We lopen direct op onze flipflops naar de oude stad van Dubrovnik. Het is een wandeling van twintig minuten bergafwaarts. Wanneer we onder de Pile doorlopen, waan je je in een andere wereld. Wat is dit prachtig. Oude straatjes, prachtige stenen, trappen omhoog door een smal straatje met de was boven je hoofd wat je alleen maar vanuit films kent.

Game of Thrones

Als fervent liefhebber van The Game of Thrones is dit de stad die je gezien moet hebben. Er zijn hier zoveel scènes opgenomen. Ik voel me Cercei Lannister als ik door de stad loop. Een half uur later ben ik Sansa Stark die het huwelijk moet aangaan met Joffry Lannister tegen haar wil in. Er zijn gidsen te boeken die je door de stad rondleiden met foto’s van de scènes. Voordat je deze stad gaat bezoeken is het noodzakelijk om The Game of Thrones te kijken. En eigenlijk vind ik dat sowieso noodzakelijk in de opvoeding 😊

Tip: Langs de hele kust vindt je schitterende forten. Zo ook in de omgeving van Split het Kliss Fortress.

Zonsondergang op de boulevard

Een paar uur later bungelen vier beentjes over de kade. We aanschouwen de zonsondergang en zien ouders naast ons zitten waarvan de kinderen verwonderd kijken naar dit natuurverschijnsel. Mooi om te zien hoe blij kinderen kunnen worden van iets wat voor ons zo normaal is geworden. We lopen over de boulevard weer terug naar de binnenstad en pakken een terras. Het is eind augustus nog heerlij