Vandaag is het Driekoningen. Een Christelijke feestdag die bij niet veel mensen meer bekend is. Toch hoort dit nog bij de kerstperiode. Voelt wel een beetje raar nu de scholen weer begonnen zijn. Traditioneel werd op Driekoningen het water gewijdt waarmee gezegend werd. De kinderen bij hun doop maar ook huizen worden gezegend. In sommige situaties, bijvoorbeeld bij een huiswarming komt de pastoor langs, zegent het huis en tekende met krijt boven de deur. Dat is altijd een bijzonder moment voor de nieuwe bewoner. Zelf hebben we ons huis niet laten zegenen. Wel hangt er een kaartje bij de deur mer de letters C + M + B en het jaartal. Dit staat voor Christus Mansionem Benedicat wat betekend Christus zegene dit huis. Is tevens een verwijzing naar de initialen van de drie koningen. Het huidige kaartje gaat al een aantal jaar mee, omdat ik niet meer na oud en nieuw naar de kerk gaan. 

Wie zijn die drie koningen?

Waarschijnlijk ken je het verhaal uit het Mattheus evangelie van de geboorte van Jezus Christus wel. Hierin is er sprake van een bezoek van de engelen, herders en de drie Koningen. Allemaal bij het kindje dat in een stal in de kribbe te vinden is. De drie Koningen zijn Caspar (een 20-jarige Aziatische jongeman), Melchior (een 60-jarige, blanke, Europese grijsaard met een baard) en Balthasar (een 40-jarige, bebaarde, zwarte man uit Saba (Ethiopië). Elke koning vertegenwoordigt een werelddeel; en staan symbool voor de 3 leeftijden van de man. Zij volgden de ster om hun cadeaus aan de nieuwgeboren koning te overhandigen. Voordat het zo ver is moeten ze echter langs koning Herodes. Die hiervan schrok en de koningen (of magiërs of wijzen) vroeg om nadat ze het kindje hadden gevonden verslag bij hem uit te brengen. Voor het kindje namen ze mirre, wierook en goud mee. Goud was een gepast geschenk voor een koning. Wierook was een welriekende stof die door de priesters werd gebruikt bij de eredienst in de tabernakel of tempel. Mirre werd gebruikt om de lichamen van de doden te balsemen.

Tradities rondom Drie koningen

In de inleiding schreef ik al over de huis zegening. Er zijn echter meer tradities die in meer of mindere mate in ere worden gehouden.

Zo geef ik er de voorkeur aan om pas na drie koningen de kerstboom het huis uit te doen. In principe, dit jaar kwamen we terug en was hij helemaal gaan hangen. Op zich logisch aangezien de kerstboom al sinds 6 december in huis is. Om te voorkomen dat de naalden uitvallen en door het hele huis verspreid worden hebben we hem diezelfde avond nog de deur uit gedaan.

De derde en laatste traditie, waar we als kind heel soms iets mee deden. Is het bakken van een koningsbrood. Hier zat dan een stukje sukade in. Het kind dat de sukade vond hoefde niet af te wassen. Dat gaat dus wat verder dan het traditionele verwennen van de koning met snoep, geld en speelgoed.

In het zuiden van Nederland is het de gewoonte om mee te lopen in een optocht. Of langs de huizen te gaan om snoep te verzamelen. Voor als de voorraad van Halloween en Sint Maarten op is.

Tip: Wil je iets leuks maken voor driekoningen kijk dan voor deze DIY transparant of een heerlijk recept voor een suikervrije tulband bij Emy van Kaboutertuin. Becolorand heeft een leuke DIY kroontjeslantaarn gemaakt.

Doen jullie iets speciaals op driekoningen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.