Ok, toegegeven er zijn ergere problemen, of beter gezegd uitdagingen. Maar na enkele dagen achter elkaar brood te hebben gesmeerd voor dreumes, waarvan als eerste het beleg wordt gesnoept en vervolgens het brood blijft liggen ben ik het wel een beetje zat. Natuurlijk heb ik ook allerlei alternatieven geprobeerd; smeerbaar beleg, alternatieven voor brood, van mama’s bord eten. Soms helpt het, voor een keertje. De volgende dag moet er weer een ander trucje uit de kast gehaald worden. Ik vroeg twitter om hulp, want het lijkt me dat ik niet de enige ben met dit probleem. Ik kreeg zoveel tips dat ik deze besloot te bundelen tot een handig overzichtje. Iedereen bedankt. Er zaten zowel oude bekenden tussen als nieuwe tips. Welke oplossing ik kies hangt vaak af van het humeur van zoonlief en mezelf. De ene keer kan ik het makkelijker laten gaan dan het andere. Laten we vooral hopen dat het een fase is en ooit weer overgaat.

Lees ook: Sprongetjes en mijlpalen in de ontwikkeling van een baby
Lees ook: Als je kleuter weigert te eten [kleuterstreken]
Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; Hoeveelheden & Overstappen eerste hapjes vaste voeding wanneer 4 a 6 maanden?
Lees ook: Rapley / kleintjes methode; Ervaringen en tips om je baby te leren eten
Lees ook: Met je handen eten; waarom niet? Juist goed voor de ontwikkeling van baby’s en ook echt bourgondisch genieten met deze recepten.
Lees ook: Eten op de grond; 5 seconden regel

Je vooral geen zorgen maken.


Dit is misschien wel de ‘makkelijkste’, althans dat lijkt het. Soms vind ik het erg moeilijk om te laten gaan. Een dag is geen probleem, maar na een week nauwelijks gegeten te hebben. Niet alleen brood, maar ook de overige maaltijden op het fruit na. Dat gaat er in als snoep. Dan wordt ik toch iets ‘moeilijker’.

Het is een fase

 

Het hoort bij de ontwikkeling van je dreumes. Het kan zijn dat er tanden / kiezen doorbreken waardoor het eetpatroon tijdelijk veranderd. Je dreumes gaat ook steeds minder snel groeien waardoor je kind minder voedingsstoffen nodig hebben. Natuurlijk kan het ook een sprongetje of een andere fase zijn die gewoon dwars zit. De oplossing; accepteren en niets aan doen. Behalve blijven aanbieden en hopen dat het vanzelf weer over gaat.

Wij bepalen wat je eet, zelf hoeveel

 

Dit is ook mijn leus. Het maakt niet uit hoeveel je van iets eet, maar het is dat of niets anders. Dat klinkt misschien heel erg grof, en in de praktijk is het ook niet zo zwart wit. Wel blijf je gewoon aan tafel zitten tot de rest het op heeft. Bij het avondeten mag je ook gewoon voor een toetje gaan. Eventueel kan je er voor kiezen om het op een later moment nog een keer aan te bieden. Met eten doe ik dit zelf niet, maar met drinken wel. Dan gaat het in de koelkast of op de kleine tafel zodat ze het tijdens het spelen kunnen pakken.

Alternatieven aanbieden

 

Soms heb je zelf ook geen trek in brood, tenminste ik wel. In plaats daarvan kan je een alternatief aanbieden. De mogelijkheden zijn legio.

@mamaliefde_ blijven aanbieden! Evt ‘samen’ het broodje smeren en zelf laten kiezen welk beleg etc.

— Channah (@channahjeanne) 6 augustus 2015

Wil je toch brood blijven geven dan kan het ook helpen om het stukje brood op een vork te prikken of het samen doen. Dan blijf je toch brood aanbieden maar op een andere manier.

Eet jullie kind ook wel eens een periode wat minder, hoe gaan jullie daarmee om?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'

Latest posts by Linda (see all)