Toen we uitgenodigd werden door Vacansoleil voor een verblijf in de Dordogne moest ik eerst even op de kaart zoeken waar dat lag. Het bleek ergens in het zuiden van Frankrijk te liggen, op tien uur rijden vanaf Utrecht. Natuurlijk ging ik ook op zoek naar wat je hier dan kan zien en doen en kwam al snel uit bij de grotten van Lascaux. Eén van de grootste toeristische bezienswaardigheden in de omgeving die natuurlijk op het lijstje kwamen te staan. Ook vind je er veel, heel veel kastelen, zijn er een aantal fijne riviertjes waar je kan kanoën en vind je hier net zoals in de Ardennen heel veel grotten. Zowel druipsteengrotten maar ook met rotsschilderingen of schuilwoningen uit de prehistorie. Tot slot zijn de Middeleeuwse dorpjes absoluut een aanrader en… ga zo maar door! Het verblijf is in samenwerking, de activiteiten en bezienswaardigheden die we hebben bezocht zijn zelf betaald en uitgezocht.

Lees ook: Iris Parc Le Grand Dague; glamping in de Dordogne met Vacansoleil

Dordogne of Perigord

De Dordogne wordt ook wel de Perigord genoemd en is opgedeeld in vier streken;

  • Perigord Noir (zwart) wat een natuurgebied is en waar je de meeste bezienswaardigheden vindt met het dal van de rivier de Vezere en prachtige dorpen en kastelen.
  • Perigord Pourpre (paars) in het zuiden langs de rivier de Dordogne, en Bergerac met haar wijngaarden en het land van de bastidedorpen.
  • Perigord Blanc (wit) met in het centrum de Romeinse stad Perigieux dat tevens de hoofdstad is van de Perigord en de Isle rivier.
  • Perigord Vert (groen) in het noorden met het regionale natuurpark, Limousin, Brantome en de Dronnevalei.

We verbleven hier tien dagen en zaten eerst aan de rand van Perigord Noir zodat we daar een aantal bezienswaardigheden konden zien, en vervolgens vlakbij Perigieux in Perigord Blanc. Tijdens de vakantie hebben we diverse activiteiten en bezienswaardigheden bezocht en gedaan die zeker ook interessant zijn.

Steden en dorpjes

In de Dordogne vind je vier grotere steden; Perigieux, Sarlat, Nontron en Bergerac en daarnaast heel veel dorpjes. Maar liefst tien dorpjes in deze regio behoren tot de mooiste dorpen van Frankrijk gebaseerd op hun erfgoed of bijzondere omgeving. Bijzonder zijn ook de bastidedorpjes met hun rechte straten, deze hebben wij deze vakantie niet bezocht omdat ze net in een andere regio lagen. In veel dorpjes worden er ook een of meerdere keren per dag een markt georganiseerd dat erg gezellig kan zijn.

Beynac-et-Cazenac & Castelnaud-la-Chapelle

Aan de voet van het kasteel van Beynac vind je het dorpje Beynac-et-Cazenac dat zeker de moeite waard is. Vanaf het kasteel heb je een geweldig uitzicht over het dal met maar liefst vijf kastelen! Vanaf de voet kan je naar boven klimmen door het middeleeuwse dorpje met leistenen daken en geplaveide straten. Aan de andere kant van de rivier vind je het dorp Castelnaud-la-Chapelle met een tweede imposant kasteel dat bovenop een rots is gebouwd. Je kan hier parkeren bij de rivier en door het dorpje naar boven lopen of met de auto via een omweg naar boven rijden en vervolgens naar beneden wandelen.

Copeyere

Nu zijn we het dorpje van Copeyre niet in geweest, maar hier vlakbij vind je het panoramisch uitzicht over de vallei wat zeker de moeite waard is om even te stoppen als je langs loopt. Het is een kleine klim naar het topje van de berg met het kruis waar je helemaal 360° rond kan kijken.

Les Eyzies

Een populair dorpje is Les Eyzies, grote kans dat je hier wel komt. Bijvoorbeeld voor de grotwoningen of het prehistorisch museum, ook als je gaat kanoën op de Vezere is dit een populair eindpunt en er zijn meerdere campings te vinden. Als het niet te druk is en je een parkeerplaats kan vinden, is het gezellig om hier even te stoppen en een rondje te lopen.

Limeuil

Limeuil is een dorpje dat ligt op de grens van de valleien van de Dordogne en de Vezere. Een middeleeuws dorpje dat is te bezoeken via drie poorten. Het is een behoorlijke steile klim naar boven en het uitzicht is helaas alleen zichtbaar vanaf de panoramische tuinen (waar je voor een paar euro naar binnen mag). Het uitzicht was het wel zeker waard. Beneden aan de monding vind je een aantal terrasjes en een grasstrand waar de kinderen heerlijk hebben gespeeld. Verderop vind je bij de camping nog een strand.

Martel

Wij kwamen in Martel vanwege de stoomtrein en hebben daar boodschappen gedaan, maar ook een rondje wandelen door het winkelcentrum is zeker de moeite waard. De kern van het centrum is nog precies zoals je het in de Middeleeuwen aantreft.

Perigieux

Perigieux is de hoofdstad van de Perigord en is rijk aan monumenten en beschermde bouwwerken. De stad Perigieux bestaat al meer dan 2000 jaar en is begonnen als het Gallo-Romeinse Vesunna dat net zo groot was als in de huidige tijd. Ook zijn er nog veel monumenten te vinden uit eind van de middeleeuwen en de renaissance. Je kan kiezen uit twee wandelingen; één door het Romeinse gedeelte met bezoek aan het voormalig amfitheater wat nu fungeert als park, of het renaissancedeel met indrukwekkende kathedraal met dezelfde kenmerkende torentjes als in Parijs.

Rocamadour

Een stad dat zeker de moeite waard is van het bezoeken is Rocamadour. Dit dorpje ligt schitterend in een vallei met hoog daarbovenuit torenend de burcht bovenop een klif. Dit dorpje is ook zeer populair en het op een na bekendste bedevaartsoord van Frankrijk na Lourdes vanwege de Zwarte Madonna. Vanaf de parkeerplaatsen boven heb je een schitterend uitzicht op de stad, maar het is ook zeker een aanrader om naar beneden te rijden. Met liften kan je vanaf de burcht in twee etappes via het bedevaartsoord afdalen naar het middeleeuwse stadje of met een treintje vanaf de parkeerplaats en vervolgens de trappen beklimmen. Vanwege de regen hebben wij een combi gemaakt van het treintje en de lift. Je vindt hier ook nog de Middeleeuwse stadspoorten aan het begin en einde van de straat.

Sarlat

Sarlat is gebouwd rondom de benedictijnse abdij die hier gebouwd was in de middeleeuwen. Nu zijn er nog veel winkels te vinden in de middeleeuwse huizen en gevels met leistenen daken. We zijn hier een paar keer doorheen gereden, maar niet gestopt.

Saint-Leon-Sur-Vezere

We reden door dit dorpje op weg naar de grotten van Lascaux en hadden nog wat tijd over voor de rondleiding, dus besloten hier te stoppen. Dat was echt een goede keuze. Het dorpje ligt in een lus van de rivier de Vezere en is niet heel groot zodat je er snel doorheen kan wandelen. Vervolgens een terrasje pakken is echt een aanrader. Zowel in het midden van de stad als aan het water. Ook een bezoekje aan de 12e eeuwse kerk hoort erbij. Over de muren heen zagen we ook nog het kasteel Clerans.

Andere dorpjes die aangeraden worden zijn;

  • Belves. Een dorp met herinneringen aan diverse tijdperken en maar liefst zeven torens.
  • Bergerac. Een dorp dat midden in een omgeving ligt met veel wijngebieden.
  • Het bastide dorpje Domme uit de late dertiende eeuw dat wordt omgeven door stadsmuren en is gebouwd bovenop een steile klif met een uitzonderlijk uitzicht.
  • Monpazier. Als je een bastidedorpje wil bezoeken is Monpazier een aanrader. Dit is een bijna onaangetast 18e eeuwste bastide met een aantal prachtige bezienswaardgiheden zoals de onregelmatige arcades, de overdekte markt, de kerk St. Dominique en La Maison du Chapitre.
  • Saint-Almand-de-Coly beschikt over een abdij uit de negentiende eeuw en wordt ook wel gezien als de mooiste versterkte kerk van de Perigord.
  • Saint-Jean-de-Cole heeft een kasteel dat diverse stijlen combineert, een priorij, romeinsbyzantijnse kerk en okerachtige vakmanshuizen en een gotische brug over de rivier de Cole.

Kastelen en kloosters

In de vallei van de Dordogne en de Vezere vind je heel veel kastelen en kloosters, echt om iedere bocht of heuvel vind je soms wel een kasteel. Je kijkt je hier dan ook zeker je ogen uit. Een groot deel van de kastelen zijn in privé-eigendom en toegankelijk als hotel, restaurant of om te bezichtigen. Soms woont de oorspronkelijke adel er nog. We hebben een tweetal kastelen bezocht die dicht bij elkaar liggen. Maar er zijn er nog veel meer!

Chateau de Beynac

Bovenop een steile rotswand vind je het kasteel van Beynac dat daar al sinds de 12e eeuw is te vinden. Het is één van de meest authentieke en bestbewaarde, versterkte burchten uit de Perigord en heeft de aanvallen van de Engelsen in de 100-jarige oorlog doorstaan. Het kasteel heeft onder andere onderdak geboden aan Richard Leeuwenhart. Een deel van het kasteel is toegankelijk, een ander deel wordt namelijk nog bewoond of is men bezig te restaureren. Je vindt hier ook een aantal meubels zoals houten tafels of kabinetten. Het uitzicht vanaf dit kasteel is zeer zeker de moeite waard!

Meer informatie vind je hier.

Chateau de Castelnaud & middeleeuws wapenmuseum