Voor de naam van dreumes dochter waren we het vrij snel eens; op de babymoon had ik een voornamenboek meegenomen en kwam daar de naam Rose-Marie tegen, afgekort Romy. De combinatie van twee namen en dat afkorten vond ik erg mooi. Dus zijn we op zoek gegaan naar een dubbele voornaam. Want Romy deed mij teveel denken aan de actrice die Sissy speelde in de tijd van onze moeders. Uiteindelijk had manlief de perfecte combinatie gevonden. Vanwege de privacy van de kinderen (voornamelijk de googlebaarheid, geen idee of dat een goed woord is maar ok) noem ik geen voornamen. De doopnamen van dreumes zijn vernoemd, we hebben vooral gekeken naar wat we mooie (moderne) namen vonden en van wie. Dreumes is vernoemd naar de moeder van manlief en mijn oma (en een beetje naar mij, want het is mijn derde naam). Het was maar goed dat dreumes een meisje was, want over een jongensnaam waren we het nog niet eens…

Lees ook: Populaire babynamen 2019; Top 10 meisjes & jongensbabynamen
Lees ook: Naam baby wel of niet tijdens zwangerschap vertellen en bekend maken?

De naam van baby boy daarentegen ging heel makkelijk. Manlief wou graag een naam die begon met dezelfde letter als zijn voornaam en een aantal andere mannen in zijn familie zodat erfstukken met R. (achternaam) doorgegeven konden worden. Met behulp van het internet waren we het vrij snel eens. We wouden graag een korte stoere naam en vonden er een waar een extra letter werd tussen geplakt zodat het net wat mooier klinkt.

Lees ook: Welke achternaam voor je baby / kind? Van dubbele achternaam aanvragen of wijzigen bij trouwen, scheiding naar moeder of veranderen na erkennning.

Tips kiezen (doop)naam baby

Een van de belangrijkste en ook leukste, maar soms ook moeilijkste dingen is het bedenken van een voornaam. Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld;

  • Of het wel goed klinkt met de achternaam, dus geen Pot Vis.
  • Als je kiest voor meerdere voornamen, even naar de afkortingen kijken, denk eens aan een Willem Cornelis Pot…
  • Wat de betekenis is van een naam. Sommige namen hebben een oorsprong of een bepaalde herkomst. De vraag is of dat ook is wat je je kind mee wil geven. Sites waar je op kan kijken zijn 3s en Meertens Instituut.
  • Hoe klinkt een naam in een andere taal; de wereld wordt steeds internationaler en een Geert kan lastig uit te spreken zijn voor Engelsen.
  • Zijn er anderen met deze naam, en wat zijn de associaties. Denk eens aan een Adolf.
  • Hoe vaak de naam gegeven wordt, er zijn bepaalde namen die heel veel gebruikt worden. Wil je de kans dat je kind later met vijf Liekes in de klas zit, of liever een originele naam.
  • De spelling; een mooie origineel gespelde naam is leuk, maar hoe vaak zal je kindje later zijn naam moeten spellen…
  • Een lange naam; onze dochter heeft een naam die langer is dan tien letters (samengestelde voornaam), dat leverde dus problemen op in het ziekenhuis en bij de overheid waar ze maximaal tien karakters kunnen invoegen (dus nu zonder streepje).

Boeken om naam te kiezen

In januari maakt het SVB altijd bekend hoe vaak een bepaalde voornaam is gegeven, en worden er ook lijstjes opgesteld. Zie deze blog over meer informatie hierover.

Hoe hebben jullie je naam gekozen?

Tips waar je op moet letten bij het kiezen van de voornaam en doopnamen van je baby. In de toekomst zal het deze voornamen houden - Mamaliefde.nl