Officieel ben ik ooit al eens in Denemarken geweest, echt tellen doet dat echter niet, omdat het slechts voor een nachtje was net vijf minuten over de Duitse grens. De volgende ochtend reden we alweer verder in Duitsland. Toen we door Visit Denmark waren uitgenodigd om hier een week heen te gaan sprak dat ons wel heel erg aan. We waren nog nooit in Denemarken geweest en we zijn altijd wel in voor nieuwe bestemmingen, en Denemarken stond ook hoog op ons lijstje. Het voordeel van deze streek is dat alles in de buurt is. Het is dus prima te doen om lange ochtenden op pad te gaan en vervolgens in de middag rust te nemen bij je accommodatie en dan in de namiddag / avond weer op stap te gaan. Echt een aanrader is het om een huisje te huren in Denemarken.

Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

Heenreis

Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

Vanaf Utrecht is het 7 uur rijden naar Djursland. Nu hadden wij helaas de pech dat we in Duitsland flinke vertraging hadden, we hebben zelfs twee uur stil gestaan waardoor de reistijd snel oploopt. Natuurlijk op het heetst van de dag, en dat is niet fijn met twee kinderen. Opgelucht waren we dan ook toen we om half zeven ‘eindelijk’ aankwamen op onze bestemming, we hadden er een reis van twaalf uur opzitten. Natuurlijk met meerdere stops om de kinderen ook af en toe even de benen te laten strekken.

Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

Bij de grens tussen Duitsland en Denemarken werden we in de fuik eruit gehaald vanwege ons Nederlandse nummerbord. Hier moesten we even de paspoorten en identiteitskaarten laten zien en werden deze gecontroleerd. Iets wat we wel hadden verwacht richting Kroatië maar niet hier. Binnen vijf minuutjes zaten we echter weer op de weg. Uiteindelijk kwamen we rond half zeven aan dus was ik erg blij dat we boodschappen uit Nederland hadden meegenomen.

Djursland

2016-06-06 14.46.47 (640x427)

Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

 

Als je op zoek bent naar een veelzijdige bestemming is Djursland een echte aanrader. Dit gebied in het oosten van Jutland, de noordelijkste provincie van Denemarken is echt de moeite waard. Zeker met kinderen. Of je nu op zoek bent naar het strand, wilt wandelen in het bos of op de hei, wilt shoppen, op zoek bent naar dierentuinen en pretparken of historisch en culturele uitstapjes wilt maken het kan hier allemaal. De op één na grootste stad van Denemarken Arhus ligt op een half uur rijden.

Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

Het landschap is zachtglooiend vanwege het oprukkende ijs uit de ijstijd met de hoogste heuveltoppen 137 meter hoog. Het grootste deel is echter vrij vlak te noemen. Het landschap is schitterend, juist door die glooiingen zie je de meeste dorpjes en steden pas als je er bent waardoor het uitzicht onaangetast is.

Naar het strand

Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

Djursland wordt omringd met water wat als gevolg heeft dat je maar liefst 250 km kustlijn vindt met tientallen stranden. Deze liggen aan het Kattegat, de zeestraat die door de Nederlanders zo is genoemd en de scheiding vormt tussen Zweden en Denemarken. In het zuiden heb je hier zandstranden die langzaam aflopen, en met langzaam bedoel ik dat je vijftig meter in het water nog tot je knieën in het water staat en dus ideaal met jonge kinderen. Tot en met een meer rotsachtige kustlijn bij het noorden. Overal vind je zandstrandjes met parkeerplaatsen zodat je nooit ver hoeft te lopen. Je zit ook direct aan het water dus niet nog even door de duinen ploeteren. Als de zon er een beetje mooi opstaat is het water ook echt schitterend helder blauw. Heel anders dus dan de Noordzee ook al staat het in directe verbinding. Op het moment dat wij er waren, waren er bij een aantal strandjes toch wel wat schuim en zeewie