Als je kind naar een kinderdagverblijf gaat is er over het algemeen wel een pedagogisch medewerker die een of andere mooie papieren kroon voor je kindje fabriceert. Of als je ouder bent en naar school gaat. Als jong kind zat ik er continu aan, later vond ik het toch wel erg bijzonder. Je bent dan ‘echt’ jarig. Nu leek het me leuk om voor onze zoon ook een verjaardagskroon te maken. Maar dan in de duurzame variant. Een verjaardagskroon die meerdere jaren mee kan gaan. Door het cijfer aan te passen en de lengte van de kroon bij te stellen. Tijd dus om in de knutselkast te duiken. Zelf ben ik aardig tevreden over het resultaat van deze stoffen verjaardagskroon.

Lees ook: Verjaardagskroon maken; Diverse voorbeelden van stoffen tot kartonnen ontwerpen

DIY: Verjaardagskroon - Mamaliefde

Benodigdheden

Voor deze DIY heb je nodig (drukknoopjes en velcro niet op de foto)DIY vilten verjaardagskroon - Mamaliefde

  • Een strook karton
  • Een lap stof
  • Gekleurd vilt
  • Printer
  • Pompons
  • Drukknoopjes
  • Velcro / klittenband
  • Pen
  • Schaar
  • (Textiel)lijm

Werkwijze

DIY: Stoffen verjaardagskroon - Mamaliefde

Je begint met het uitknippen van een strook karton. Hoe lang je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van de hoofdomtrek van je kind. Voor een baby zal 40 cm ruim voldoende zijn, maar als je hem ‘op de groei’ maakt is een langer strookje geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat een kant echt mooi recht is. Vervolgens teken je hier twee lijntjes; een op 5 cm en de ander op 10 cm afstand. In het midden zet je een stip op de bovenste lijn. Vanaf hier begin je met over de hele lijn om de 5 cm een stip te zetten. Dat doe je vervolgens ook op de onderste lijn. Deze stippen verbind je nu met elkaar zodat er een zigzag ontstaat. Je slaat dus telkens een stip over. Deze zigzaglijn knip je uit. Als je aan de zijkant iets overhoudt is dat geen probleem, dan wordt dat gewoon een smaller strookje.

Als het karton uitgeknipt is pak je de voorkant. Deze smeer je in met lijm. Ik heb hiervoor de gewone ‘kinderlijm’ van de Action gebruikt. Maar je kan ook textiellijm of een spuitlijm gebruiken. Natuurlijk kan je de kroon ook maken zonder karton door dit te vervangen door een laagje vliseline. Hierdoor krijgt de kroon extra stevigheid en zal hij ook beter overeind blijven staan. De reep stof die net iets breder is aan de onder- en bovenkant plak je hierop. De onderkant vouw je goed glad en aan de bovenkant knip je de stof in. Dit doe je zowel recht naar beneden op de punten als de dalen. Zo kan je heel makkelijk de stof dubbelvouwen en aan de achterkant goed strak vastplakken. Losse randjes heb ik weggeknipt. Voor de zekerheid heb ik de stof aan de achterkant vastgezet met een goede stevige tape.

Vervolgens leg je de kroon op het vilt en tekent dit over. Uitknippen, of uitsnijden voor strakke lijntjes. Dit vilt plak je over de achterkant heen, zodat je geen afwerkingen van de stof ziet. Van een a4-vel kan je twee stroken knippen. Nu de kroon klaar is heb ik hem een nacht laten drogen met een lichte verzwaring erop zodat de stof en het vilt goed blijft plakken.

De laatste stap is het ‘versieren’ van de kroon. Hiervoor heb ik pompons op de puntjes geplakt (en vervolgens met een beker erop laten opdrogen). Van een contrasterend stukje vilt een cirkel uitgeknipt en de cijfer 1. Deze op elkaar geplakt en de klittenband op de kroon en het cijfer geplakt. Volgend jaar hoef je dan alleen deze cirkel te vervangen voor een twee en de kroon kan weer een jaartje mee. Op de uiteinden plak je de drukknoopjes. Hier kan je ieder jaar nieuwe aan toevoegen. Let op dat het ‘losse eindje’ aan de binnenkant van de kroon eindigt.

Let op: Als je karton gebruikt als verstevigingsmateriaal buigt hij het snelste om bij de smalle stukjes. Door hem goed rond te buigen met de hand en vervolgens een dagje rondom een pan te laten staan krijg je de ronde vorm er goed in.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.