Zowel mijn moeder als schoonmoeder zijn in de eerste weken van januari jarig. Het voordeel is dat ik daardoor nooit hoef na te denken over wat ik ze cadeau geef. Namelijk een fotoboek. Die van mijn schoonmoeder is als het goed is dit weekend aangekomen (met een weekje vertraging) maar die van mijn eigen moeder die afgelopen week jarig was en vandaag haar verjaardag viert is helaas nog niet af. Had namelijk een foto-album af, in liggend formaat toen ik zag dat die van vorig jaar een vierkant formaat hadden. Wat dus betekend dat ik helemaal opnieuw kan beginnen, want even formaat aanpassen zit er niet in. En het is wel zo handig om de hele serie in dezelfde afmetingen te ontvangen. Tijd dus om te improviseren. Op haar verjaardag had oma al een kaartje gekregen, in de canvassen komen ze bijna om. Peuter was die dag erg ziek dus meer zat er niet in.

Nu is dit natuurlijk een ontzettend leuk idee om samen met je kind te maken voor Valentijnsdag. Vandaar dat ik het toch even met jullie wil delen. En natuurlijk om de foto’s ;-)

Benodigdheden

  • Potlood
  • Behangrol (of cadeaupapier)
  • Zwarte stift
  • Verf (glitterverf, vingerverf, plakkaatverf)
  • Evt. kwasten
  • Kliederschorten & kleding die vies mag worden

Veilige kinderverf

Over de verf krijg ik regelmatig vragen. Bij een Hema outletstore heb ik ooit niet giftige kinderverf gekocht. Deze zit helaas niet meer in het assortiment. Wel hebben ze twee soorten kinderverf; vanaf drie jaar en ook voor jonge kinderen. De verf die ik hier gebruik is glitterverf van de action. Daarom dat we er bij onze zoon bij blijven zitten om te voorkomen dat hij het in zijn mond steekt. Hij doet dit eigenlijk vrijwel niet, terwijl zijn zus alles in zijn mond steekt.

Alternatief 1. Twijfel je over of de verf veilig is voor je kind kan je natuurlijk ook zelf verf maken. De combinatie van yoghurt en voedingskleurstof is in mijn ervaring het prettigst om mee te werken.

Alternatief 2. Ook met ‘normale’ verf kan je je kindje laten spelen. Hiervoor heb je nodig een afsluitbaar boterhamzakje en wat klodders verf. Zo blijven de handjes ook schoon. Onze zoon had in ieder geval dolle pret.

Aan de slag

DIY: XXL-hugg Valentijnskaart - Mamaliefde

We beginnen met het potlood een omtrek te maken van de peuter. Dit vind ze helemaal super. Nu is het handig als je het gelijk daarna even overtrekt met een dikke zwarte stift. Dit voorkomt dat de inkt snel gaat uitlopen of door natte verf gaat. (Leerpuntje)

DIY: XXL-hugg Valentijnskaart - Mamaliefde

Het behangpapier tape ik vast op de grond met wat breed plakband. Zodat het goed blijft liggen. In de zomer zou ik dit buiten doen en iets zwaars op de hoeken leggen. Dit is verf op waterbasis, dus maak je makkelijk schoon als het op de vloer komt (opvallend hoe weinig dat gebeurt). Als je dat niet ziet zitten kan je er natuurlijk altijd een zeiltje / vuilniszak onder neer leggen.

DIY: XXL-hugg Valentijnskaart - Mamaliefde

Vervolgens begin ik met een enkel kloddertje verf. Zodat ze er even in kunnen komen.

DIY: XXL-hugg Valentijnskaart - Mamaliefde

DIY: XXL-hugg Valentijnskaart - Mamaliefde

Als ze er in zitten dan komen er overal druppels verf en mogen ze er helemaal op los gaan. De een met de handjes (en lichaam) en de ander met de kwast en vingertjes. Vanwege het schort en broek die vies mag worden is het niet erg als baby boy over de kleurplaat heen kruipt om een nieuw kleurtje verf uit te zoeken.

DIY: XXL-hugg Valentijnskaart - Mamaliefde

Om de tekening snel te laten drogen plak ik hem even op de ruit. Met een beetje zonlicht en warmte van de verwarming duurt het niet te lang voor hij droog is. Natuurlijk ook een kwestie van goed de verf uitspreiden.

DIY: XXL-hugg Valentijnskaart - Mamaliefde

Dan is het tijd om manlief aan het werk te zetten. Zelf heb ik het silhouet al uitgeknipt, min of meer rondom de lijntjes. De zwarte lijntjes bleken toch niet zo goed de potloodlijntjes te volgen. Tijd om van een tweede behangrol met een patroon een stuk af te knippen en het silhouet er op te plakken.

DIY: XXL-hugg Valentijnskaart - Mamaliefde

Tot slot nog een leuke tekst erbij. Dubbelvouwen zodat het een echte kaart wordt en er een rood hartje van crêpe-papier op te plakken.

Is de tekening een beetje onduidelijk geworden kan je deze natuurlijk altijd uitknippen en op een tweede rol behangpapier plakken. Zo heb je een enorme XL-knuffelkaart om cadeau te geven.

Wat maak jij graag met je kinderen als cadeautje?

Lees ook: Wat vieren we met Valentijn? En wie was Valentinus?
Lees ook: Valentijnsdag cadeau voor hem en haar
Lees ook: Valentijnsdag cadeau tips kinderen
Lees ook: Romantische uitjes / avondje uit voor Valentijnsdag samen met je partner 
Lees ook: Valentijnsdag spelletjes en activiteiten
Lees ook: Valentijn knutselen met kinderen
Lees ook: Valentijnskaart zelf maken; Knutselen met kinderen, peuters en kleuters
Lees ook: Hartvormige hapjes maken voor Valentijn of moederdag recepten met oa chocolade en aardbeien
Lees ook: Hartjes vlecht maken; Valentijn kapsels (voor kinderen)
Lees ook: Letterbord / lichtbak quotes Valentijnsdag

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'