De kinderen vinden memory een heel leuk spel. Al vanaf jongst af aan speel ik dit spel met ze. In het begin met aangepaste regels, waarbij het vooral een spelletje ‘zoek twee dezelfden’ is. Nu ze ouder zijn kan ik al iets meer de spelregels toepassen en is het een goede manier om het geheugen te trainen. Onlangs zag ik een alternatief hierop voorbij komen in een webshop, namelijk een tast memory. Zoals de naam het zegt, heb je hier dus niet je ogen bij nodig maar je tast; oftewel je handen. Nu was het spel niet duur, maar ik had zoiets van: dit kun je ook heel eenvoudig zelf maken.

Lees ook: Geheugen trainen van je kind; het leukste speelgoed, spelletjes en activiteiten om te oefenen

Voorbereiding

Het mooie is ook nog dat dit super eenvoudig is om zelf te doen. Het enige dat je nodig hebt is een zak. Ik vond deze tas van n’Oeser perfect geschikt voor dit doel. Het belangrijkste is dat het een tas is waar ze niet doorheen kunnen kijken en spieken. Vervolgens ga je op jacht in je huis naar voorwerpen om te gebruiken in de memory. In het voorbeeld gebruikten ze houten blokjes in verschillende vormen maar je kunt alles gebruiken dat je maar voor handen hebt. Zolang je er maar twee van hebt en het niet scherp is zodat ze zich er niet aan kunnen bezeren. Wat dacht je van twee stuiterballen, twee veren, twee … Principe lijkt me helder toch? Om het makkelijker te maken kun je voorwerpen gebruiken die heel erg verschillen, moeilijker maak je het door voorwerpen te gebruiken die van hetzelfde materiaal gemaakt zijn of dezelfde vorm hebben maar bijvoorbeeld groter en kleiner zijn zoals twee stuiterballen en twee tennisballen.

Spelregels

DIY: Tast memory Mamaliefde.nl

DIY: Tast memory Mamaliefde.nl

DIY: Tast memory Mamaliefde.nl

Daarna ga je het spel spelen. Waarbij ze omstebeurt in de zak mogen graaien om een voorwerp te pakken. Je kunt ze zelf laten grabbelen en twee dezelfde voorwerpen tevoorschijn laten toveren Of er zelf eentje uithalen en je kind vragen om de tweede hier bij te zoeken. Op die manier moeten ze het uiterlijk van het voorwerp vertalen naar hoe dit zou voelen in de zak. Het kind met de meeste setjes wint. Onze dochter vond het geweldig om te spelen. Al vond ze het niet leuk dat ze niet mocht spieken. Daarom maakte we er een spelletje van om ze een voor een uit het zakje te halen en dan combinaties te maken. Ze vond het in ieder geval erg leuk om te doen en sleepte de zak overal mee heen. Een tweede keer ging het al iets beter.

Wat is het eerste spel dat jouw kind speelde?