Afgelopen week ging ik zowaar weer aan de slag met naald en draad. En wat stof van oude gordijnen. Ik kreeg er spontaan een heel hoog “Sound of Music”-gevoel van. Nu was het niet heel hoogdravend wat ik heb gemaakt. Ik had namelijk een rokje voorbij zien komen en kwam toevallig de dag erna een diy tegen op Pinterest. En daarna wel meer dan één. Nu zijn mijn skills niet heel denderend dus ging ik gewoon aan de slag. Het is vooral geschikt voor in de verkleedkist of straks voor Carnaval. Over een jaar zal je hem echter ook gewoon in het straatbeeld tegen kunnen komen. 

Benodigdheden

DIY: Zelf een pomponrok maken - Mamaliefde

De basis is tule. Nu twijfelde ik of we dat nog wel in huis hadden, maar manlief kwam thuis met een oude vitrage die ooit in mijn studentenhuis in de slaapkamer fungeerde als gordijn voor een hemelbed. Tja, wie wat bewaart… Het voordeel is dat dit ook een heel soepele stof is en dus fijner valt dan tule dat direct heel wijd staat. Daarnaast haalde manlief twee organza gordijnen naar beneden. De één oranje en de ander groen. Oranje was wat te fel, maar de groene gaf een mooie neutrale glans onder de tule. Perfecte combinatie dus. Nu schijnen beide stoffen wel door dus moet je er toch een andere onderrok onder dragen.

DIY: Zelf een pomponrok maken - Mamaliefde

Verder heb je nodig een scherpe schaar, naald en draad, elastiek en een zakje met pompons. Deze had ik gekocht bij de Kruidvat. Ik zocht de roze, paarse, rode, oranje en gele pompons uit, al zijn er ook enkele blauwe en groene in gekomen. Dochter mocht namelijk helpen met de pompons.

Aan de slag

Als eerste legde ik de stof netjes neer op tafel om hem af te meten. Voor de zekerheid maakte ik hem wel iets ruimer, dan kan hij mooi plooien en valt hij ook wat langer zodat het nu een lange rok is en straks een korte rok. Ik knipte ook behoorlijk scheef zag ik na afloop hoe ik mijn best ook deed. Ik probeerde nog wel mijn best te doen. Maar ook het aftekenen had weinig nut omdat het geen ‘gewone’ stof is.

Met het naaien is dit wel weer goed gekomen. Als eerste zette ik de onderzijde van de stoffen aan elkaar vast met spelden. Deze waren recht en origineel aan de gordijnen. Vervolgens naaide ik de zijkant aan elkaar vast bij de naad. Dit deed ik aan één kant gewoon met de hand. Deze stof is namelijk erg lastig met de naaimachine (waar ik zo min mogelijk achter zit, hij is van manlief, met de hand heb ik ook meer het gevoel dat ik controle kan uitoefenen). Waarna ik ook de bovenrand vastzette met spelden. Hiervoor heb ik de stof een aantal keer omgeslagen zodat het wat steviger wordt en er ook een soort ‘buisje’ ontstaat waar je het elastiek doorheen kan halen. Dit doe je heel eenvoudig met een elastiekje aan een veiligheidsspeld. Tot slot maakte ik de rok rond door ze aan elkaar vast te maken. Dit kun je het beste doen door de rok binnenstebuiten te halen zodat de naad aan de binnenkant komt te zitten. Let op; naai de onderkant niet aan elkaar vast. Hier moeten de pompons nog in. Deze rand zat origineel al in het gordijn en heb ik dankbaar overgenomen. Zit het er niet in, dan kun je de tule ook heel eenvoudig dubbelvouwen, dan hebben de pompons ook iets meer ruimte om te bewegen. Natuurlijk mocht dochter helpen met de pompons, daarvoor mocht ze zelfs even opblijven. De volgende dag kon ze de rok dan ook echt aan.

DIY: Zelf een pomponrok maken - Mamaliefde

DIY: Zelf een pomponrok maken - Mamaliefde

DIY: Zelf een pomponrok maken - Mamaliefde

Heb jij weleens zelf een kledingstuk voor je kind genaaid?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'