Skip to Content

Kerst servies voor kinderen versieren met porseleinstiften

Kerst servies voor kinderen versieren met porseleinstiften

Hier in huis gebruiken we eigenlijk maar één servies. Dit hebben we jaren geleden gekocht bij de Ikea en bevalt nog steeds erg goed. We hebben wel een tweede servies, van mooi wit porselein met een gouden randje, dat staat echter vooral mooi te zijn in de kast.

Met de kerstdagen ben ik dan ook eerder van het werken met servetten, tafelkleed en andere decoratie dan een speciaal servies. Tijdens het winkelen in de Action zag ik echter een geweldig servies liggen.

Borden en schalen in de vorm van kerstbomen en kleine bakjes in de vormen van sterren etc. Dat kon ik dus niet laten liggen. Een paar winkels verder glipte ik even snel een hobbywinkel in voor een set porseleinstiften. Je had drie verschillende kleurcombinaties, dus ik ging voor de wat meer Frozenstijl met blauw / groen / paars.

Porselein verven met stiften

Thuis moest ik me inhouden om niet meteen met de kinderen aan de slag te gaan. Voordat je gaat tekenen moet het servies echt goed vetvrij zijn. Dus even gewassen worden en goed gedroogd. Dan kun je aan de slag.

De kinderen aan tafel, servies klaarzetten en stiften erbij.

Achteraf had ik ze ook even een schort aan moeten trekken. Het is weliswaar geen verf, maar het kan wel lastig uit te wassen zijn. De oven zette ik alvast op voorverwarmen. Daarna konden de kinderen even lekker los gaan.

Dochter vond het vooral erg leuk om alle vakjes in te kleuren. Bij voorkeur in dezelfde kleur. Zoonlief is wat meer van het krassen en pakte allerlei kleurtjes. Bij het bord kwam dochter helemaal los en pakte alle stiften in haar hand. Snel klaar zal ze wel gedacht hebben.

Na het kleuren van het schaaltje was zoonlief er klaar mee, dus maakte ik het bord voor hem met allerlei sneeuwsterren. Heel eenvoudig maar wel toepasselijk bij de Kerst.

Om er zeker van te zijn dat de verf er niet afgaat tijdens het eten of in de vaatwasser moet je het na het kleuren nog even afbakken in de oven. Bij voorkeur twee keer een kwartier op 150 graden.

Alternatieve DIY

De dag nadat ik met de kinderen heerlijk heb gekliederd kwam ik op de blog van Ondeugende Spruit precies dezelfde DIY tegen met het servies van de Action. Althans, bijna hetzelfde, zij is zelf aan de slag gegaan om een servies te maken en heeft handige tips gegeven voor een mooi resultaat.

Eén van de tips was dat je porseleinstiften ook bij de Hema kan kopen.

Wat staat er bij jullie op tafel met Kerstavond?

Mirjam de Stigter