Van koekjes bakken wordt ik altijd zo vrolijk. Vind het leuk om met deeg te spelen, en zeker ook na afloop om ze op te eten. Gelukkig krijg ik daarbij hulp van onze peuter. Voor deze speltkoekjes heb ik speltmeel gebruikt en een alternatief voor suiker zodat onze zoon er ook aan mag knabbelen. De meer verantwoorde variant om zo te zeggen, weliswaar met suiker. Koekjes moeten tenslotte vooral ook lekker zijn! Ik werd er zo vrolijk van dat ik het niet kon laten om even snel een foto te delen op instagram. 

S

Ingrediënten:

Voor deze herfstige koekjes heb je niet veel nodig, namelijk;

  • 200 gram volkorenspeltmeel
  • 75 gram kokosbloemsuiker of palmsuiker, kan vervangen worden door 100 mL agavesiroop
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • kleurstoffen (ik heb rood, geel en groen gebruikt)

Bereiding:

fallcoekies

In de keukenmachine heb ik de eerste drie ingrediënten gemixt tot er een korrelige structuur ontstond. Als je niet van het grove speltmeel houdt kan je dit eerst even zeven zodat je de speltbloem over houdt. Eventueel kan je dit afdekken en een uur in de koelkast laten staan.

Daarna heb ik dit verdeeld over vijf bakjes, en aan ieder bakje een andere kleurtje toegevoegd. Dus geel, rood, groen, oranje (rood en geel) en het was de bedoeling dat het bruinig werd (groen en rood). Dit goed doorkneden zodat de kleurstof goed mengt. Zelf gebruik ik voedselkleurstof op gelbasis, daar heb je echt maar een minimale hoeveelheid van nodig en is super geconcentreerd. Zeker als je met kleuren als rood en groen werkt is het aan te raden om handschoenen te gebruiken. Van de grote klompen heb ik vervolgens kleine balletjes gedraaid.

Deze kleine balletjes verdeel je over de bakplaat. Je kan ze nu plat rollen met een deegroller. Zorg er wel voor dat de balletjes goed aansluiten. Ga ze voor de zekerheid nog even langs de randjes zodat je zeker weet dat deze goed aan elkaar plakken.

Vervolgens  kan je de koekjes gaan uitsteken. Ik dacht dat we een klimopblad cookiecutter hadden, helaas. Dit vormpje voldeed ook en had ik in twee formaten. Ik begin altijd met de grote vormen en steek vervolgens uit de restjes de kleintjes. Als ze uitgestoken zijn leg ik op een vel bakpapier op de bakschaal. Meestal maak ik dan een bal van het overgebleven deeg, dat is nu minder handig dus is een beetje puzzelen en plakwerk om vervolgens de tweede lading uit te steken. Van de minimale restjes die hiervan overbleven heb ik peuter twee koekjes laten ‘kneden’.

Tot slot nog even met een plastic mesje de nerven inkerven en ze kunnen 12 minuutjes op 170 graden in de oven. De kleinere koekjes misschien iets langer en de grotere iets korter. Baktijd is ook afhankelijk van de dikte.

Smullen maar!

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'

Latest posts by Linda (see all)