Nu het herfst is vind ik het leuk om ook in dat thema ons huis ‘aan te kleden’. Zonder al teveel poespas of een bezoekje aan een winkel, of het bos op zoek naar bladeren die hier in huis natuurlijk nooit netjes mooi willen drogen. Gewoon met de materialen die we al in huis hebben. Op pinterest kwam ik dit idee voor raam decoratie tegen en daar werd ik wel heel erg vrolijk van. Heel eenvoudig, zelfs leuk om met baby’s te doen, maar wel met een grappig resultaat.

Benodigdheden

  • (Vouw)papier
  • Schaar
  • Zwarte pen
  • Plakkaatverf of waterverf
  • Verfschort
  • Plakband of van die gummie’s
  • Raam

Werkwijze

De eerste stap heb ik zelf gedaan. Uit de stapel vouwblaadjes zoek je een aantal herfstige kleuren op; ik heb gekozen voor geel, oranje, rood, groen en een donker beige. Van iedere kleur heb ik drie vellen gekozen die ik in de diagonaal dubbelvouw. Alle drie tegelijk. Vervolgens knip ik uit de losse pols blaadjes, ik begin onderaan bij het steeltje en knip dan het blad. Als je wilt kan je natuurlijk ook eerst een voorbeeld tekenen of een mal van internet printen. Het leukste vind ik juist als er een klein onderscheid is. Let op bij het uitknippen dat je niet te dicht bij de vouw knipt. Het is mij namelijk bij een kleur overkomen dat de binnenste blaadjes dan nog aan elkaar zitten omdat het natuurlijk een paar mm scheelt.

Daarna mogen de kinderen aan het werk. We begonnen met waterverf. Ik maak dan eerst de tabletjes vochtig zodat je hier lekker met je vinger of kwast mee kan verven. Voor een dreumes gaat dit prima. Dit heb ik dus ook met de twee gastkindjes gedaan. Na afloop kan je ook heel makkelijk met een vochtig doekje de handjes schoonmaken. Voor onze zoon heb ik de plakkaatverf erbij gepakt. Dit is nog net wat makkelijker. Echt verven is het natuurlijk nog niet, het zijn meer toevalstreffers en spelenderwijs onderzoeken. Maar dan met verf. Vervolgens even laten drogen.

Toen de kinderen op bed lagen heb ik een rol plakband geplakt om de blaadjes op het raam te plakken, een beetje langs de rand zodat je er ook nog door naar buiten kan kijken. Hiervoor gebruik ik heel simpel dubbelgevouwen plakband. Je kan ook van die gummies gebruiken als je bang bent voor lijmresten op de ruiten. Niet alle blaadjes zijn geverfd. Op de overige heb ik met een zwarte stift hele eenvoudige nerven getekend. Een lijntje in het midden en dan wat boogjes erbij. Van een afstandje zie je dit toch nauwelijks. Gaat het vooral om het kleurenspel.

Doen jullie ook iets aan aankleding in jullie huis?