Afgelopen weekend was manlief het hele weekend weg op scoutingkamp, en brachten we halverwege ook de oudste weg. Toen baalde zoonlief wel even dat hij nog een jaartje moest wachten, dus was ik op zoek gegaan naar een uitje. Vanwege het slechte weer zag ik daar toch tegen op en toen ik bij Maarten van Papa’s wereld iets met dinosaurussen voorbij zag komen wist ik dat ik zoonlief daar heel erg blij mee zou maken. En tja, Nijmegen / Den Bosch, vanuit het westen ligt dat bij elkaar ‘in de buurt’ ;-) Het ging om het oertijdmuseum in Boxtel, een soort dino museum waar je een reis door de tijd maakt naar de tijd van de dinosaurussen en de eerste neanderthalers.

Lees ook: Museum kinderen; overzicht van de leukste kindermuseums ook met peuters en kleuters
Lees ook: Noord-Brabant met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: De leukste dino uitjes & musea met kinderen in Nederland

Algemene informatie Oertijdmuseum Boxtel

Het oertijdmuseum ligt in Boxtel, midden in de Meijerij. Het gebied tussen Nijmegen, Den Bosch en Eindhoven. Het oertijdmuseum is een natuurhistorisch en geologisch museum met een particulier karakter, en krijgt dus geen subsidie, dit zie je ook terug in de prijzen. De museumjaarkaart en 65+ prijzen zijn hier bijvoorbeeld niet geldig. Bij de receptie kun je ook een bolderkar huren in dino-vorm om buiten in het park mee rond te lopen. Naast een bezoekje aan het museum kan je hier trouwens ook een kinderfeestje vieren.

Het museum staat duidelijk aangegeven en aan beide kanten van de entree is er een kleine parkeerplaats. Toen we aan kwamen rijden was er nog voldoende plaats. Bij de entree staat al het eerste model op je te wachten. Zoonlief moest er nu niets van hebben en wilde doorlopen, toen we echter weer terug liepen naar de auto bleef hij staan en moest ik eerst een foto maken ;-) Vervolgens maak je letterlijk een soort reis door de tijd aan de zijkant zie je de verschillende tijdszones waarin de dino’s leefden, compleet met stenen, beplanting en een kleiner formaat dino’s.

Meer informatie vind je hier.

Tentoonstelling met dinosauriërs

Je kan op twee manieren een rondje maken door het museum. Het beste is om te beginnen in de zaal waar je ook binnenkomt en een stukje van de museumshop is gevestigd. Achteraan vind je onder andere een aantal beelden van eieren, inclusief een ei waar je een muntje in kan werpen en dan open gaat en je kan zien wat voor dier er in zit. Je vindt hier ook diverse stellingkasten met tentoonstellingen van schelpjes, botten en fossielen. Een grote trots is toch wel het skelet van de grootste potvis die is gevonden en archeologische vondsten uit de meijerij. In de filmzaal kan je een film bekijken, onder andere van Lucy, een van de oudste mensen die is gevonden. Bij de filmzaal is er ook een garderobe waar je je jas kan ophangen.

Daarna ga je door de poortjes via het schuine pad naar boven. Je loopt dan door de oerzee en ziet beelden en skeletten van het leven onderwater. Langs het tweede deel zie je close-upfoto’s van dieren die zijn gemaakt met een warmtelens en bordjes met vragen voor de kinderen.

Boven heb je een tweede expositiehal met nog meer stellingkasten en een aantal modellen van dinosaurussen, deze lijken ook echt tot leven te komen met geluid en beweging. Na een gang langs de ruimtes waar ze werken aan nieuwe skeletten en vondsten.

Dinosaurusparade

 

Nieuw sinds 2007 is de glazen hal aan de achterkant van het museum, in deze hoge ruimte vind je onder andere de skeletten van een bracchiosaurus van 11 meter hoog, een t-rex en 23 andere dinosaurusskeletten en -modellen. Vanwege het glas komt er heel veel licht binnen en het geheel is leuk aangekleed ook qua leefomgeving. Je voelt je net echt in het oerwoud.

Eten & Drinken

Van al dat wandelen een lekkere trek of dorst gekregen, in het restaurant kan je terecht voor een hapje eten. De kaart is niet heel ingewikkeld, scheelt weer kiezen en bestaat onder andere uit tosti’s (wel zelfgemaakt), worstenbroodjes en broodjes dinoknakworst. Voor de kinderen is er dinobloed (limonade) in een dinosaurusbeker en er staat een koffie- / thee-/ chocolademelkapparaat waar je zelf je warme drank kan pakken. De kinderen kunnen in de tussentijd heerlijk spelen in de speelkamer met de puzzel, knuffels, spelletjes en computers.

Oertijdtuin

Daarna is het tijd om naar buiten te gaan. In de tuin die ook fungeert als arboretum zijn meer dan 1000 bomen en planten te vinden. Waarvan een aantal exemplaren dienen als levend fossiel uit de tijd van de dinosaurussen. Je loopt langs de vijver langs een aantal dieren die afkomen van dieren uit de prehistorie, zoals schildpadden, kikkers en andere amfibiën. En er staan hier een aantal dinomodellen.

Oertijdwoud