Als je reist richting Zuid-Frankrijk of Spanje is de kans groot dat je via de beroemde Route de Soleil gaat, een belangrijke verkeersader die je in staat stelt om je (tegen flinke tolbijdrage) snel naar het zuiden te brengen. Zelf heb ik dit nog maar één keer ‘helemaal’ gereden richting Languedoc-Roussilon op de heenweg. De terugweg gingen we op advies van een medecampinggenoot ‘binnendoor’ om de tolwegen en drukte die neigt naar een zwarte zaterdag te ontwijken. Als je echter wel via de Route de Soleil rijdt, zoals wij dit jaar deden tot de Bourgogne, kom je langs de stad Dijon. Een van de fijne tussenstops in Frankrijk. Grote kans dat je hier snel langs hoopt te rijden op weg naar je eindbestemming. Maar ook zeker een aanrader om hier gewoon even twee uurtjes of met een overnachting door te brengen. Deze stad is niet alleen schitterend en vol bezienswaardigheden voor volwassenen, ook kinderen weten zich hier prima te vermaken! Ooit was dit de stad van meer dan honderd torens, aan dat stadsbeeld is in de loop der tijd een hoop veranderd, maar toch zeer de moeite waard. Daarom deel ik mijn ervaringen van activiteiten die de kinderen fantastisch vonden en in de route zoals wij die liepen.

Lees ook: Vakantie Zuid-Bourgogne (Bourgondië); Bezienswaardigheden, activiteiten, uitjes en tips wat te doen met kinderen
Lees ook: Camping Aux Rives du Soleil; vakantie in Bourgogne of doorreis Lyon Route du Soleil

Parkeren

In de binnenstad van Dijon kan je prima parkeren, er zijn veel parkeergarages die duidelijk staan aangegeven. Maar goed ook, want anders is het wel een beetje een doolhof ;-) Zelf parkeerden we bij parkeergarage Dauphine waar we voor 2 uur 2,60 betaalden. Je zit dan precies tussen het paleis en de kathedraal in en aan de rand van het winkelcentrum voor als je ook even wil shoppen.

Met water spelen bij het Paleis van de Hertogen van Bourgondië

Als je naar Dijon gaat moet je zeker een bezoek brengen aan het paleis. Wij kwamen van de ‘achterkant’ via een steegje en dan heb je wel een beetje het gevoel van ‘is dit het’ omdat het niet lijkt op de foto’s die je hebt gezien. Via de binnenplaatsen waar je diverse musea vindt (en een gratis toeristen-wc voor als je echt heel erg nodig moet, omdat het niet zo heel erg schoon is), bij het Belle arts museum vind je ook een aardige trap die een beetje doet denken aan de trap in Venetië, kan je naar het grote voorplein lopen. Het uitzicht daar is zeker de moeite waard. Aan de ene kant heb je het paleis en aan de andere kant de zuilenrij in een halve cirkel om het Place de Liberation heen. Voor kinderen misschien niet heel erg bijzonder, maar zij zullen het te druk hebben met de waterspuwers die je hier in grote getalen vindt. In het begin nog een beetje aftasten of je durft, maar al snel zullen ze de grootste waterpret hebben. Ideaal om op een zonnige dag even lekker af te koelen! En levert ook nog eens bijzondere foto’s op met mooie achtergrond!

Park; Square des Ducs