Een week met je gezin met twee kinderen zonder beeldschermen? Dat lijkt me een verschrikking. Nu hebben we toevallig vorige week wel afgesproken dit weer in te perken om te voorkomen dat ze niet anders doen, maar een hele week lang geen beeldscherm… In een publicatie van de Universiteit van Utrecht blijkt dat 1 op de 10 jongens tussen de 12 en 15 gameverslaafd is. Dat is best wel een hoog percentage! Daarnaast zijn er steeds meer jongeren die ernstige slaapproblemen ontwikkelen doordat ze in plaats van te slapen op social media actief zijn volgens de Telegraaf. Dat zijn best problematische ontwikkelingen die je toch wilt voorkomen. En dat is iets waar veel ouders zich zorgen over maken.

Digiale detox

Nieuwsgierig naar de invloeden van schermen binnen het gezin en besloot daarom in de herfstvakantie een week zonder te doen, een digitale detox dus. Zij heeft deze week ook alles gefilmd. “Met het hele gezin een week lang zonder beeldschermen was op z’n zachtst gezegd een uitdaging. Niet alleen de kinderen maar ook wij volwassenen zitten een behoorlijk groot gedeelte van de dag vastgeplakt aan onze smartphones en laptops. Welk voorbeeld geef je dan? Heb je dan nog wel recht van spreken? Hoe voorkom je dat je kind game-verslaafd wordt? En wat zijn de voordelen van dit digitale tijdperk?” Genoeg vragen waarop Tanja antwoord hoopt te krijgen tijdens haar detoxweek waarin ze naast haar persoonlijke ervaringen ook een deskundige (Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media) raadpleegt.

“Raad ik andere gezinnen een schermloze week aan? Don’t do this at home, zou ik bijna willen zeggen, haha! Maar ondanks de nodige kleerscheuren leverde het wel een boel inzichten op. Heftig, confronterend, maar absoluut leerzaam!” De vlog ‘Een week zonder schermen’ is daarmee kickoff van haar nieuwe vlogkanaal dat vanaf vandaag te volgen is via haar Facebookpagina. In haar vlog wil ze regelmatig maatschappelijke thema’s aan de orde stellen. De andere vlogs volgen in de weken daarna.

Niet alleen

Gelukkig stond ze er niet alleen voor. Na het zien van een uitzending van Shownieuws waar Jess aangaf dat het idee haar bezighield en overwoog om te gaan vloggen heeft Koninklijke Jumbo de gelegenheid direct aangegrepen het gezin te voorzien van een mooi spellenpakket, om deze ‘moeilijke periode’ door te komen. Alle schermen gingen de deur uit en Stratego, De Toren van Pisa en de sjoelbak kwamen erin.

“We waren dolblij met al die spelletjes want anders waren de avonden zonder tv wel erg saai geweest. Alleen is Charly nu puzzelverslaafd…urenlang in z’n uppie stukjes leggen…beregezellig…not. Haha!” -Tanja Jess.

Winactie

Wil jij deze uitdaging ook aangaan en bijvoorbeeld een dag de schermen verbannen uit het dagelijks leven? Dan heb ik goed nieuws, want ik mag een spellenpakket van Jumbo weggeven. Daarmee kan je zelf de tijd achter de schermen compenseren. Meedoen kan door hieronder een reactie achter te laten. Zorg dat dit is voorzien van een geldig e-mailadres of Facebookpagina zodat ik met de winnaars contact kan opnemen. We waarderen het heel erg als je onder het bericht op de Facebookpagina van Mamaliefde en Tanja Jess een like geeft, deelt of een reactie achterlaat. De winnaars ontvangen aan het eind van de week een mailtje.