Deeleconomie; wat we van kleuters kunnen leren

Na de fase van ikke ikke ikke waarin de peuter zelf centraal staat, want ohwee als je ook maar kijkt naar het speelgoed waar het kind op dat moment mee aan het spelen is… Dat is echt puur drama. Daarna volgt er echter een fase waarin er alles gedeeld wordt, echt gewoon 180 graden het tegenovergestelde van de vorige situatie. Ze oefenen met het leggen van sociale contacten en daarin is alles gemeenschappelijk eigendom. 

Vriendjes

Zo komt dochterlief regelmatig thuis met tekeningen die ze van haar klasgenootjes heeft gekregen. Om op te hangen boven haar bed. Ik zou er bijna een muur mee kunnen behangen 😉 Op haar beurt maakt dochterlief ook diverse tekeningen, bij voorkeur in een envelop met een sticker erop als ‘postzegel’. Of als ze een bloem heeft geplukt of een mooi blaadje is tegengekomen, die ze dan uitdeelt aan wie ze dan ook als eerste tegenkomt. Want ook dat is heel erg typisch voor kleuters; echte vaste vriendschappen zijn er nog niet veel. Als je naast iemand zit, of tegelijk met iemand op school aankomt of samen een spelletje doet is dat op dat moment je vriendje. Op school tekent ze ook graag; voor mama of oma of haar broertje of papa 😉 Soms maar een paar krassen op papier, waar zij dan helemaal trots op is en je dan onopvallend moet wegwerken naar de papierbak 😉

Weggeven

Ze zijn ook heel makkelijk in weggeven. Hebben ze iets waar ze niet meer mee willen spelen, of is er iets waarvan een ander zegt dat het mooi is. Grote kans dat ze het dan weggeven. Tenminste, zolang het niet over Anna en Elsa gaat 😉 Als ouder dus goed om daar op te letten. Zo speelde dochterlief laatst bij een vriendinnetje en hadden ze de grootste lol met een verkleedpartijtje. Een roze jurk was net iets te klein voor het vriendinnetje maar perfect voor mijn dochter, toch een voordeel als je wat kleiner bent 😉 Bij het ophalen was de reactie van het vriendinnetje dat de jurk voor haar was. Dat hebben we toch wel even tegengehouden. Natuurlijk heel erg lief, maar beter om te bewaren voor een volgende keer als ze komt spelen.

Eigenbelang versus commercieel belang

Hierbij vergeten ze helemaal het eigenbelang; het draait puur om het anderen gelukkig maken. Daar worden ze zelf ook blij van. Van materiële waarde hebben ze nog niet gehoord. Het is nog erg eenvoudig ‘ik heb er niets aan dus…’. De deeleconomie is natuurlijk helemaal hot op het moment. Denk aan uber, airbnb, thuisafgehaald, peerby en meer van dat soort zaken waarbij er gedeeld wordt. Er is toch echter een groot verschil met kleuters; en dat is dat het niet meer draait om het delen zelf, maar toch ook vooral om er zelf beter van te worden. Kijk maar eens naar deze uitzending van Lubach op Zondag.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

No Comments

Enroll Your Words

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.