De leukste kerstmarkten in Nederland

Ja, ik ben er misschien vroeg bij, maar dan heb je nog genoeg tijd om een keuze te maken en een tripje voor te bereiden naar een leuke kerstmarkt in Nederland. Maar ja, wat zijn nu leuke kerstmarkten en waar moet je zijn? Voor de laatste inkopen voor onder de boom, de mooiste decoratie of om gewoon gezellig de sfeer te snuiven en te genieten van een glas gluhwein of warme chocolademelk terwijl de kinderen rondjes schaatsen op het ijs?

Christmas Village on Ice – Amsterdam

Kerstsfeer in de hoofdstad Amsterdam, dat is Christmas Village on Ice. Het evenement biedt de bezoekers een ongeëvenaarde kerstsfeer die doet denken aan vroegere tijden. Maar dan uiteraard wel in een zeer modern jasje. The Christmas Village on Ice is te vinden op het Museumplein in Amsterdam. Behalve de leuke kerstsfeer en kerstkraampjes is er een schaatsbaan. Op de schaatsbaan kan je heerlijk schaatsen en genieten van de oudhollandse sfeer. Verder worden er op de schaatsbaan leuke, ludieke evenementen georganiseerd zoals Rodelslalom, Jeu d’Ice en Human Icebowling. Op de kerstmarkt vind je allerlei kerstspullen maar ook mode, lifestyle producten en interieurproducten. Een hapje of drankje kan worden genuttigd in de brasserie. Christmas Village on Ice vindt plaats van zaterdag 17 tot en met vrijdag 30 december 2016. De entree is gratis, voor de schaatsbaan moet je wel betalen.

Meer informatie vind je hier.

Vesting Bourtagne – Groningen

Misschien ben je weleens geweest in dit kleine vestingstadje in Groningen vlakbij de grens met Duitsland. Het stadje wordt nog steeds omgeven door stervormige grachten, marktplein en historische bebouwing. Een absolute aanrader. Helemaal als je hierheen gaat in de maand december tijdens de kerstmarkt. Het hele stadje is dan gehuld in kerstsferen met een enorme kerstboom, overal verlichting en gezellige kraampjes waar je vanalles kan kopen. Daarnaast is er een enorme kerststal, zijn er zanggroepen en live muziek en kan je lekker wat eten en drinken.

De kerstmarkt Bourtagne vindt plaats op 3, 4, 10, 11, 17 en 18 december 2016 en je betaalt per persoon € 2,50 entree. Kinderen tot zes jaar mogen gratis mee naar binnen.

Meer informatie vind je hier.

Delft

De binnenstad van Delft wordt in de maand december omgetoverd in een wintersprookjesland. Eén van de hoogtepunten is de Lichtjesavond wanneer er een optimale kerstsfeer heerst. De binnenstad van Delft wordt hartverwarmend verlicht met ontelbare aantallen lampjes in de aanloop naar Kerstmis. Het hoogtepunt van de avond is wanneer op het marktplein de lichtjes worden aangestoken in de enorme kerstboom, daaraan dankt deze dag ook zijn naam. Er zijn kraampjes waar leuke spulletjes en lekkernijen worden verkocht. Bezoekers kunnen genieten van een programma vol met bijvoorbeeld vuurkorven, verlichte grachten en grachtenpanden, enzovoorts. Ook is er zang, muziek en dans om de gezellige sfeer nog extra te onderstrepen. Lichtjesavond Delft vindt plaats op dinsdag 13 december 2016 en de toegang is gratis.

Meer informatie vind je hier.

Deventer

De stad Deventer is rijk bedeeld als het aankomt op het beleven van de gezellige kerstsfeer. Zo vindt er behalve de Kerstmarkt ook het Dickens Festijn plaats. De kerstmarkt van Deventer zorgt voor een warme sfeer en saamhorigheid en vult de donkere straten met de vele lampjes. Tijdens Kerstmarkt Deventer kunnen bezoekers genieten van maar liefst tachtig prachtig gedecoreerde kerstkraampjes. Het bijzondere aan Kerstmarkt Deventer is dat deze plaatsvindt in de Lebuïneskerk of Grote Kerk. Struin langs de kraampjes en vindt de meest leuke kerstartikelen, kleding, decoratie, enzovoorts terwijl de prachtige klanken van zangkoren je begeleiden. Hierdoor wordt het evenement dan ook jaarlijks bezocht door vele duizenden mensen. Kerstmarkt Deventer vindt plaats van donderdag 15 tot en met zaterdag 17 december 2016.

Meer informatie vind je hier.

Dokkum

Met recht één van de mooiste kerstfairs van Nederland. Voor de echte kerstbeleving is deze 8e Kerstfair van Dokkum een aanrader. Naast de 80 kramen met kerst- en winterwonen gerelateerde koopwaar is de oude binnenstad gevuld met de juiste sfeermakers zoals kerstengelen, een levende kerststal, meer dan 100 figuranten in Dickenskledij, koperblazers en koren. De kerstmarkt vind plaats op 16 december.

Meer informatie vind je hier.

Dordrecht

De Kerstmarkt Dordrecht is met bijna 300 kramen en pagodetenten de grootste kerstmarkt van Nederland. Naast het shoppen kan je hier ook terecht voor entertainment in de vorm van muziekpodia, straattheater en de welbekende Christmas sing-a-long. Verspreid over de Dordtse binnenstad staan sfeervolle podia waar kerstliederen in allerlei stijlen ten gehore gebracht worden. In 2016 vindt de Kerstmarkt Dordrecht van 16 t/m 18 december plaats, entree is gratis.

Meer informatie vind je hier.

Haarlem

Haarlem was in vroegere tijden één van de belangrijkste steden van Nederland. De Kerstmarkt in Haarlem doet terugdenken aan oude tijden en brengt de ultieme kerstsfeer in de binnenstad. De Kerstmarkt vindt plaats door het hele centrum en bestaat uit ruim 150 kraampjes waar je de leukste kerstartikelen kunt kopen. Ook voor lekkernijen en een glas glühwein kan je prima terecht op Kerstmarkt Haarlem. De Kerstmarkt start al bij het treinstation en loopt als een lint door het centrum. De Kerstmarkt in Haarlem staat gepland op zaterdag 10 en zondag 11 december 2016.

Meer informatie vind je hier.

Haarzuilens – Kasteel de Haar

Eind november 2016 zal de welbekende Country & Christmas Fair plaatsvinden bij Kasteel de Haar nabij Utrecht. Zodra u onder de entreepoort doorloopt waant u zich in een sprookjesachtige omgeving vol lichtjes, kerstbomen en prachtige decoraties. In de ruim 200 verwarmde stands vindt u exclusieve kerstcadeaus, decoraties, lekkernijen, beauty en kleding. Door het bezoeken van de stands, het genieten van de muziek, ontspannen op het lounge terras, de heerlijke hapjes en drankjes en een spetterende licht en watershow, komt u volledig in kerstsferen. Voor deze fair betaal je entree.

Meer informatie vind je hier.

Leiden

De enige drijvende Kerstmarkt van Nederland vind je in Leiden. Midden op de Nieuwe Rijn in het centrum van de historische binnenstad is de Kerstmarkt van Leiden te vinden. Vanwege de unieke setting weten ieder jaar weer ruim honderdduizend mensen de weg naar het centrum van Leiden te vinden. Nederland en water, ze horen bij elkaar. De Kerstmarkt zelf is van gemiddelde grootte en bestaat uit ongeveer zeventig kraampjes bomvol met de leukste kerstcadeaus en lekkernijen. Er zijn zelfs een nostalgische kermis en een heuse drijvende schaatsbaan aanwezig waar je je schaatskunsten kunt vertonen. Als je meer van de stad Leiden wilt zien is het verstandig om een rondvaart te boeken. De Kerstmarkt van Leiden vindt plaats van donderdag 15 tot en met woensdag 28 december 2016 en is vrij toegankelijk.

Meer informatie vind je hier.

Maastricht

Eén van de meest romantische en sfeervolste steden van Nederland is Maastricht. Tijdens de feestdagen wordt er nog eens een flinke schep bovenop gedaan dankzij Kerstmarkt Maastricht. Hier komen dan ook ruim een miljoen mensen op af. De Kerstmarkt Maastricht vind uiteraard weer plaats in de historische binnenstad. Het centrum zal een groot winter wonderland worden met kerstkraampjes, ontelbare prachtige kerstlampjes en vele lekkernijen.

Ook het wereldberoemde Vrijhof staat geheel in het teken van de gezellige Kerstmarkt, je zult hier vele authentieke houten kerstkraampjes aantreffen. Op het Vrijthof en andere bekende pleinen vind je onder andere een schaatsbaan, een reuzenrad, muzikale optredens en een carrousel aan. Tijdens Kerstmarkt Maastricht kan je de verschillende pleinen een straten bezoeken door de Magische lichtroute te volgen. De volgende editie van de Maastrichtse Kerstmarkt staat gepland van zaterdag 26 november tot en met dinsdag 27 december 2016. De entree is gratis; alleen wanneer je gebruik wilt maken van de schaatsbaan (schaatsen huren), het reuzenrad, enzovoorts zal dit geld kosten.

Meer informatie vind je hier.

Rotterdam

Het centrum van Rotterdam staat bijna een volle maand in het teken van de kerstdagen. Bezoekers kunnen genieten van een geweldige kerstsfeer inclusief kraampjes, versierde kersthuisjes, enzovoorts. De binnenstad van Rotterdam staat bekend vanwege de hoogbouw en stadse karakter. Midden in deze metropool waan je jezelf van 5 december 2015 tot en met 3 januari 2016 weer terug in vervlogen tijden. De gezellige kerstsfeer inclusief duizenden lampjes, kerstkraampjes, muziek en lekkernijen zorgen voor een hartverwarmende ambiance. Ook zijn er enkele kermisattracties, kinderen kunnen de Kerstman ontmoeten en er is een heuse schaatsbaan. De kerstmarkt van Rotterdam is uiteraard gratis te bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Utrecht

De kerstmarkt van Utrecht is meer dan een gewone kerstmarkt. De stad Utrecht pakt het tijdens de kerstperiode goed aan met een breed programma vol kerstactiviteiten op meerdere locaties. Overal op prominente plaatsen in de stad proef je de kerstsfeer tijdens het Knüss Winterfest waarvan de kerstmarkt onderdeel uitmaakt. Gedurende drie dagen staat de stad Utrecht nog eens extra in het teken van kerstmis. Op 9, 10 en 11 december 2016 is het namelijk weer tijd voor de Utrechtse Kerstmarkt. Dat wil zeggen heel veel flonkerende lampjes, houten chalets, kerstkraampjes, kerstbomen, lekkernijen, een ijsbaan, enzovoorts. Kerstmarkt Utrecht strekt zich uit over meerdere locaties in de binnenstad en maakt deel uit van het Knüss Winterfest. Zo zijn er activiteiten gepland op de Neude, Domplein, Stadhuiskwartier, Mariaplaats, Hoog Catharijne en de Twijnstraat. Kerstmarkt Utrecht is geheel gratis te bezoeken, er hoeven dus geen kaarten te worden aangeschaft.

Meer informatie vind je hier.

Valkenburg

De Kerstmarkt van Valkenburg is één van de bekendste kerstmarkten in Nederland die al vele jaren tienduizenden bezoekers naar het Geulstadje trekt. Er is niet één kerstmarkt; maar de hele stad staat in het teken van de Kerst en op meerdere locaties vinden kerstactiviteiten, waaronder kerstmarkten, plaats. Enkele voorbeelden zijn de kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. Maar er is ook Magic Sand, een Christmas Parade, de Route d’Amuse en Santa’s Village. Het evenement duurt van vrijdag 18 november 2016 tot en met zondag 8 januari 2017.

Wat Kerststad Valkenburg anders maakt dan andere kerstmarkten is het feit dat de kerstmarkten ook ondergronds plaatsvinden. Zo ook in de Gemeentegrot die aan de voet van de fameuze Cauberg is gelegen, het adres is Cauberg 4. De kerstmarkt in de Gemeentegrot is zelfs de oudste en grootste kerstmarkt van geheel Europa.

De Fluweelengrot is ook ondergronds gelegen en heeft meer dan vijftig winkels en kraampjes te bieden aan de bezoekers. Dit alles in een indrukwekkende grot waar prachtige sculpturen en wandschilderingen zijn te vinden. Ook vind je er de werkplaats van de Kerstman die elke dag tussen 12 en 17 uur te bezoeken is. De Fluweelengrot vind je aan de Daalhemerweg 27.

Een andere grot waar volop activiteiten te beleven zijn is Mergelrijk aan de Daalhemerweg 31 a. Ook in deze grot beleef je de ware kerstsfeer en zijn er tientallen kunstwerken gemaakt van mergel.

Met behulp van zand zijn de prachtigste creaties gemaakt. Je wordt bij de hand genomen en geleid langs grote figuren die het Kerstverhaal vertellen. Dit alles omlijst door sfeervolle muziek en verlichting. Het is mogelijk om per kabelbaan terug te keren naar de start van de route. Magic Sand is te bezoeken aan de Neerhem 44.

Gewoon even de kerstsfeer opsnuiven in de prachtige binnenstad van Valkenburg? Volg dan de Route d’ Amuse en laat je betoveren door de historische binnenstad. Strijk eventueel neer in een van de vele goede restaurantjes of cafés.

In Santa’s Village vind je onder andere de grootste zingende kerstboom van Europa. Je vindt er ook authentieke houten chalets waar kerstspullen en lekkernijen worden verkocht.

Valkenburg heeft tijdens de kerstperiode een heuse Christmas parade die twee keer per week door de straten trekt. De praalwagens zijn schitterend gedecoreerd met de mooiste lampjes en creëren een ongeëvenaard kerstgevoel.

Meer informatie vind je hier.

Volgende
Vorige

Comment ( 1 )

  • Museumplein vind ik altijd heel erg leuk om naar toe te gaan!
    Kan niet wachten tot sinterklaas het land weer uit is 🙈 Dan komt de kerstboom bij mij thuis snel tevoor schijn 😬

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.