Een paar weken na haar geboorte begon June onrustiger te slapen en was huileriger dan daarvoor. Als kersverse, en vooral heel onzekere, moeder vroeg ik me af waar het toch aan lag en of het niet kwam door mijn borstvoeding. Tot iemand opperde dat ze waarschijnlijk last had van darmkrampjes. Ik begon me in te lezen en was al snel gerustgesteld. Het hoort er over het algemeen gewoon bij en neemt vanzelf weer af. Vandaag vertel ik alles dat je moet weten over dit befaamde (of beruchte) babykwaaltje.

Lees ook: Babykwaaltjes; overzicht hoe de meest voorkomende te herkennen en wat te doen?

Alles dat je moet weten over darmkrampjes bij pasgeboren baby’s

Allereerst is het belangrijk om te weten dat pasgeboren baby’s om verschillende redenen huilen. Soms van vermoeidheid, een andere keer van de honger en in een aantal gevallen zijn darmkrampjes de oorzaak. Waar het aan ligt, is ook gedeeltelijk een leerproces dat je als ouder doormaakt. Je moet ontdekken welk huiltje bij welke kwaal hoort (al moet ik hierbij eerlijk bekennen dat het voor mij zelfs bij de derde dochter nog weleens puzzelen was).

Lees ook: Waarom huilen baby’s?

Symptomen van darmkrampjes

Helemaal eenduidig zijn de signalen niet. De symptomen van darmkrampjes kunnen per kindje verschillen. Maar het volgende gedrag kan een indicatie zijn:

 • Ongeveer dertig minuten na het voeden begint je baby te huilen
 • Het gezichtje wordt rood
 • Hij/zij balt de vuistjes en trekt de benen op om ze daarna weer uit te strekken
 • Overstrekken
 • Verstopping of verandering van de ontlasting

Een piekmoment bij zes weken

Het huilen van de pijn begint meestal na een paar weken en bereikt een piekmoment voor je kindje (een dalmoment voor de ouders wat energie betreft) met zes weken. Dan zijn de krampjes op hun ergst. Schrik dus niet: je baby huilt waarschijnlijk meer dan in het begin, maar dat is normaal gesproken van voorbijgaande aard. Gemiddeld neemt het na 3-4 maanden weer af en is de rust echt teruggekeerd met zes maanden.

Wat veroorzaakt die darmkrampjes?

Darmkrampjes kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden. Sowieso moet het hele maagdarmstelsel zich nog ontwikkelen. In plaats van vruchtwater krijgt je kindje nu échte voeding binnen en dat vergt een andere manier van verteren. Wanneer het voedsel tijdens dit proces niet volledig wordt afgebroken, ontstaan gas en krampjes. Daarbij kunnen een aantal situaties de pijn verergeren. Denk aan een baby’tje dat veel te snel drinkt. Hij krijgt daarbij te veel lucht binnen en dat doet zeer. Andere kleintjes raken overweldigd door hun omgeving en dat veroorzaakt buikpijn. En wat te denken van het overstappen van borst- naar flesvoeding? Ook daar kunnen krampjes van komen, omdat de samenstelling anders is. Daar moet je kindje aan wennen en dat heeft even tijd nodig. Tot slot zijn er nog de darmkrampjes die voortkomen uit borstvoeding: wanneer de moeder kool eet, citrusvruchten of chocolade, kan dit effect hebben op het kindje. Probeer daar dus aan te denken wanneer je kiest voor borstvoeding. De enige situatie waarop je alert moet zijn is de koemelkallergie.

Meer informatie en achtergronden van darmkrampjes lees je op de website van de thuisarts.

Lees ook: Borstvoeding; moedermelk geven aan je baby. Alles van de eerste colostrum, tot aan aanmaak, problemen en lactatiekundige.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Normaliter verdwijnen de krampjes vanzelf. Of het nu is aan voedingsstoffen of de wereld buiten de baarmoeder, je baby moet ook gewoon wennen. Maar in sommige gevallen ga je misschien toch twijfelen. Denk maar aan een kindje dat niet stopt met huilen en heftig reageert op zijn voeding. Liever te vaak laten kijken dan te weinig, denk ik altijd maar. De huisarts kan makkelijker vaststellen of het hier gaat om normale darmkrampjes of dat er misschien toch iets meer aan de hand is. Ook kan je je vragen stellen aan het consultatiebureau. Je hoeft daarvoor niet te wachten tot de afspraak, maar kan ook tussendoor terecht. Soms krijgt de baby al last van krampjes tijdens de kraamweek; dan kan de kraamverzorgster of verloskundige je van tips voorzien.

Een aantal belangrijke symptomen die kunnen wijzen op meer dan krampjes:

 • Constant kreunen of zwak huilen, ook tijdens het drinken
 • Doordringend huilen met een hoge stem
 • Opvallend weinig aankomen of zelfs afvallen in gewicht
 • Doordringend huilen met een hoge stem
 • Veranderingen in de ontlasting (kleur, hoeveelheid, bloed, slijm)
 • De gehele dag door huilen
 • Regelmatig spugen (meer dan vijf keer per dag of projectielbraken) of wanneer de kleur geel/groen is of bloed bevat

Darmkrampjes voorkomen of wat kan je er tegen doen?

 • Zorg voor een boertje. Als ze via het mondje al wat lucht kwijtraken, dan scheelt dat allicht. Je zou dit ook tussendoor kunnen doen: als ze van borst wisselen of halverwege de fles. Zo kan je bovendien voorkomen dat je baby al in slaap valt voor hij/zij echt verzadigd is.
 • Warmte verlicht. Dat doet het bij ons, maar bij baby’s net zo goed. Denk bijvoorbeeld aan een lekker behaaglijk badje of een warme kruik.
 • Als de krampjes verergerd worden door overprikkeling, kan inbakeren een fijne oplossing zijn. Laat je daarover goed voorlichten en gebruik de juiste materialen.
 • Huid-op-huidcontact kan heel prettig zijn. Dat geeft een gevoel van veiligheid en, net als bij de kruik, je lichaam geeft warmte af. Heel prettig hulpmiddel hierbij is de draagdoek, waardoor je zelf ook bewegingsvrijheid hebt. Ook zingen schijnt ontspannend te werken – al kan ik me zo voorstellen dat wanneer je klinkt zoals ik, dit juist eerder het tegenovergestelde bereikt ?
 • Je baby dragen; als je baby ligt heeft het vaak sneller last van darmkrampjes dan als het rechtop zit. Daarom zitten baby’s met reflux vaak ook wat langer in autostoeltjes of in een zithouding. Dat voorkomt dat ze last krijgen. Als je baby veel huilt en last heeft van darmkrampjes, is het dragen van je baby in een draagdoek of draagzak ideaal, heb je ook af en toe je handen vrij.
 • Op je hand bungelen; deze houding is een tip die we kregen van de kraamverzorgster. Door je hand uit te steken en je vingers uit te strekken en de baby daar op zijn buik op te laten liggen wordt hij al snel rustiger. Je kan je hand ook gew