Het zal je vast niet ontgaan zijn, de afgelopen jaren is er heel hard gewerkt aan de komst van de twee reuzenpanda’s Wu Wen & Xing Ya naar Nederland. Dit is namelijk een zeer unieke aangelegenheid, aangezien het gaat om een met uitsterven bedreigde diersoort. Daarom wordt er al 17 jaar pandadiplomatie gevoerd en met resultaat. Sinds mei zijn de panda’s in Nederland. Met de komst van deze twee panda’s zijn de kaartjes er niet goedkoper op geworden (=logisch gezien de investeringen). Daarom heeft Danerolles nu een heel fijne aanbieding met gratis kaartjes voor de kinderen. Zo blijft er geld over als je door de giftshop loopt en de panda knuffels je verleiden met van die lieve puppyogen. Dan kun je toch dat zachte pluche pandabeertje kopen.

Lees ook: Utrecht met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Leukste dierentuinen met kinderen in Nederland, ook met speeltuin voor peuters en kleuters!

Gratis met je kind naar de reuzenpanda’s?

Wil jij ook graag met je kind naar de reuzenpanda’s? Bij aankoop van 3 Danerolles-actieblikjes ontvang je van 17 juli t/m 31 augustus een gratis kinderkaartje (t.w.v. €22,50) voor het Ouwehands dierenpark. De actie gaat als volgt: je koopt drie blikken Danerolles met een actiecode. Vervolgens ga je naar de actiepagina van Danerolles en daar upload je de drie actiecodes voor een gratis kinderkaartje (ticket geldig van 1 september t/m 31 december 2017 voor kinderen van 3 t/m 9 jaar). Er zijn verschillende blikken beschikbaar; van minicroissaintjes tot en met witte broodjes.

Tijdens het boeken kies je al een tijdslot voor het bezoek aan de panda’s. Houdt er rekening mee dat het verblijf achterin het park is gebouwd, en je dus eerst langs de giraffen en andere dieren moet. Natuurlijk kan je ook nog steeds bij de kassa in het park kaartjes kopen als het maximum aantal niet gehaald is.

Van de witte broodjes kun je heel makkelijk deze pandabeertjes maken. Je verdeelt vijf bolletjes in tweeën en kneedt daar twee kleine bolletjes van die je tegen elkaar aanplakt. De zesde meng je met cacao en daar maak je heel kleine balletjes van. Twee voor de oren, twee voor de ogen en vier voor de poten onder en beneden. Van een dunne zwarte rol kan je een soort ‘sjaal’ maken voor om de nek zodat de bolletjes goed tegen elkaar aan plakken. De cacao lost niet op in het deeg dus geeft makkelijk af. Na afloop even insmeren met een losgeklopt ei voor een mooi korstje.

Panda’s in Nederland; Pandasia

De eisen die er worden gesteld voor deze samenwerking, zowel op financieel gebied als de verblijfplaats zijn dan ook enorm en worden nauwgezet gecontroleerd. Maar nu is het dan toch zo ver, sinds 30 mei 2017 zijn er ook in Nederland twee pandaberen te bewonderen. In Ouwehands Dierenpark om precies te zijn. Officieel zijn ze hier voor 15 jaar, daarna gaan ze weer terug naar China. De reuzenpanda is namelijk een beschermde diersoort; er zijn er nog maar 1850 over in de hele wereld. Daarom worden er heel strenge eisen aan gesteld. De panda’s hebben allebei een eigen verblijf, maar mogen drie dagen per jaar bij elkaar. Dat is namelijk de periode dat de vrouwtjespanda vruchtbaar is en ze hopen natuurlijk dat er een babypanda komt. Die na een paar jaar ook terug zal moeten naar China. Bron

De panda’s verblijven niet in zomaar een verblijf, er is hard gewerkt om het verblijf een Aziatische sfeer van een tempel mee te geven. Daarvoor is er gebruik gemaakt van traditionele Chinese bouwtechnieken en authentieke kleurstellingen en is het geheel voorzien van Chinese voorstellingen dat onderdeel uitmaakt van een groter Aziatisch leefgebied. Het reuzenpandaverblijf is 3.400 m² en bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje. Deze zijn door een houten brug met elkaar verbonden. Daarnaast bevinden zich er meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag en een kliniek. Een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een ‘pandashop’ maken ook onderdeel uit van het project. De Chinese delegatie noemde tijdens de inspectie het verblijf niet voor niets “het grootste en mooiste pandaverblijf ter wereld”! Ook is de infrastructuur verbeterd en is er een tweede parkeerplaats bijgekomen.

Afgelopen week mochten wij dit verblijf dan met eigen ogen aanschouwen, het was even lastig omdat we eerder dan aangegeven bij de panda’s kwamen. Ondanks dat we rustig aan hadden gedaan en overal hadden gekeken. Er wordt echter streng op gecontroleerd, dus gingen we eerst toch nog maar door het Berenbos heen wat ook altijd heel indrukwekkend was. Daarna was het tijd om naar binnen te gaan.

Buiten stond er een professor op ons te wachten, hij is voorzien van een headset zodat je kan luisteren naar wat hij te vertellen heeft over de panda’s. Dan loop je schuin naar boven waar in het centrum een stalletje is met medewerkers die je uitleg geven over de reuzenpanda’s. En kijk je door het glas zo naar het binnenverblijf. Xing Ya (het meisje) lag binnen lekker lui bovenop een soort uitkijkplateau. Het hok is echt schitterend, een klein speelparadijs waar de kinderen rustig een tijdje zouden kunnen spelen. Achter haar loop je schuin omhoog zodat je uitzicht hebt op het buitenverblijf waar ze ook heerlijk kunnen spelen en luieren. Bovenop het verblijf van het vrouwtje zit een Chinees restaurant met een Chinees geïnspireerde menukaart zoals noodles, maar ook Chinese hamburgers.

Dan loop je over de brug naar de andere kant waar je terecht komt in een giftshop met werkelijk alles wat je maar kan bedenken met pandaberen. De prijzen vielen me eerlijk gezegd nog mee. Daarna loop je buiten langs het verblijf van Wu Wen (mannetje) die lekker onder een afdakje lag in de schaduw. Vlak nadat wij er waren kwam hij in actie en liep een paar rondjes door het buitenverblijf. Om vervolgens te graven tussen de bamboestokken die onder het afdakje lagen om er met een wortel vandoor te gaan (wie zegt dat panda’s alleen maar bamboe eten) en in een hoekje te gaan zitten om op te eten.

Juist het hele gebouw en de sfeer maakt het toch wel een unieke ervaring om deze reuzenpanda’s te bekijken.

Da