Eindelijk tijd gehad voor dit blogje. Het is alweer twee weken geleden, dat ik samen met een vriendin en zonder kinderen op pad ben geweest. Dat is het voordeel van een lange vakantie van je man is dat je er als vrouw ook alleen op uit kan. Vroeger zijn we vaak samen op vakantie geweest, van Kroatië tot aan Portugal en daartussen hebben we mooie bestemmingen bezocht. Maarja, dan ben je verloofd en getrouwd, verandering 1. Kom je terug van de huwelijksreis; ja hoor zwanger! Nog een keer zijn we samen op pad geweest, toen ik zes maanden zwanger was. Naar de Algarve in Zuid-Portugal. Dat is dan toch wel even anders. Waar ik vroeger geen probleem had om in een tocht een stadswandeling te maken langs alle bezienswaardigheden, was ik nu na twee kerken moe. En hard toe aan een uitpufpauze. Dat is dan ook de laatste keer geweest dat we echt met zijn tweetjes samen op pad zijn geweest. Dat is dus ruim twee jaar geleden. In de tussentijd hebben we wel met een dochter uitstapjes gemaakt, bijvoorbeeld een treinreisje naar Maastricht  Maar zeker in de tijd dat we een pleegkind hadden, of toen ik zwanger was van onze zoon werd dit lastig. Tijd dus om daar verandering in te brengen. Na kort overleg kwam de keuze neer op Alkmaar of Zwolle. Het werd het laatste, daar had ik meer mee. Zo zonder kinderen (in de buik of erbij) ziet je dag er gelijk een stuk anders uit. Heerlijk.

Lees ook: Overijssel met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Zwolle hanzestad; Bezienswaardigheden, uitjes omgeving, activiteiten en tips wat te doen met kinderen

Met de trein naar Zwolle

Om negen uur hadden we op het station afgesproken. Via Rotterdam en Utrecht was het een kleine twee uur reizen. Tijd zat dus om even goed bij te praten. Al kregen we op het stukje Delft – Rotterdam een paar boze blikken toen we eenmalig iets tegen elkaar zeiden in de stilte coupe. Een keer moet kunnen toch? Daarna konden we wel honderduit praten. De vriendin had, voorbereid als ze is, een lijstje gemaakt met bezienswaardigheden die ze graag wou zien. Vroeger wou ik ook alles zien, nu vind ik het prima. Ik zie wel. Dat is dan wel weer iets wat ik heb geleerd van het moederschap. Wel had ik een wandeling gevonden, maar toen we die probeerden op de kaart uit te tekenen leek dat nergens op. Dan maar zonder. En mooie dingen hebben we gezien, zelfs als de musea gesloten zijn zoals op maandag het geval is, zeker de moeite waard.

Historisch centrum Zwolle

Zwolle: Sassenpoort - mamaliefde

Het uitzicht bij de gracht op het historische centrum is al erg imponerend. Zeker ook met de Sassenpoort erbij. Dat ziet er zo idyllisch uit dat daar vast heel veel trouwfoto’s gemaakt zullen worden. Via smalle steegjes met schuine gevels en oude huizen liepen we langs een synagoge naar het Gasthuisplein. Een gezellig plein met cafés en veel oranje vlaggetjes. Aangezien Nederland die avond zou voetballen letten we hier alvast op. Voor het geval we dan nog in Zwolle waren, daar wilden we natuurlijk niets van missen.

Lunch Zwolle

Via de NS hadden we een bon gekregen voor koffie / thee met gebak bij Doppio Espresso. Die kans laten we natuurlijk niet voorbij gaan. Die chocolademuffin zag er erg goed uit en de thee was ook heerlijk. Het uitzicht op een stukje van de stadsmuur en de zon zorgt gelijk voor dat heerlijke vakantiegevoel. Dat doet een mens goed.

Stadswandeling

De wandeling langs de kade en stadsmuur is zeer de moeite waard. Hier liggen ook veel woonboten en ‘speciale’ boten zoals de Pannenkoekenboot en de verhalenboot. Hier kwam net een dolenthousiaste groep kinderen naar buiten, dus volgens mij zijn de pannenkoeken goed bevallen. Mooi ook die ouderwetse ophaalbruggen naar Het eiland.

Broerenkerk boekenwinkel

Zwolle: Broerenkerk - mamaliefde

Vanaf hier volgden we de kade en de stadsmuur tot aan de Broerenkerk. Een bijzonder gebouw dat sinds kort in gebruik is als boekenwinkel. Ideaal concept. Mooi ook dat een deel van de kruisgang te bezoeken is. De rust en