Tijdens onze vakantie in Denemarken mocht er ook een bezoekje aan een pretpark niet ontbreken. Nu zijn de meeste mensen wel bekend met Legoland Billund, en zal een enkeling ook nog wel hebben gehoord van Tivoli in Kopenhagen. Maar daar houdt het dan bij op. In Djursland, een schiereiland in het noordoosten van Denemarken, vind je Djurs Sommerland, door Visit Danmark werden we uitgenodigd om hier een dagje te komen genieten. Dit park is het grootste Sommerland van Scandinavië en heeft in het verleden ook meerdere prijzen gewonnen. Dit attractiepark is zoals de naam het al zegt alleen in de zomer (van april tot en met september) geopend. Toen wij er waren scheen de zon volop, dus konden we heerlijk genieten van alle (natte) attracties. 

Lees ook: Top 10 beste pretparken van Europa, ook met peuters, kleuters en kinderen.

Attractiepark Denemarken: Djurs Sommerland - Mamaliefde.nl

We waren hier op een zondag, het park ging om 10 uur open en om 10.15u reden we de parkeerplaats op. Voor mijn gevoel nog lekker rustig, slechts de helft van de eerste vier rijen werden gebruikt om te parkeren. Bij de parkeerplaats vind je ook een grote schuur waar je buggy’s (enkel en dubbel) en bolderkarren kan huren voor een dag. Daar wordt grof gebruik van gemaakt, waarbij de bolderkarren volgestouwd worden met enorme picknickmanden. Een Sommerland is namelijk niet alleen een attractiepark, het heeft ook een recreatief karakter. Op het terrein bevinden zich vele picknickgebieden met trampolines waar je kan zitten. Er zijn ook meerdere bbq’s die vrij te gebruiken zijn zodat je vers vlees kan meenemen. Sommerland is ingedeeld in verschillende themalanden met een aantal attracties, horeca en speelgelegenheden. De thema’s zie je overal terugkomen. Niet alleen in de namen, de op-en-top aankleding, de kleding van het personeel, muziek en zelfs accessoires waar het personeel mee loopt. Bij de ingang werd het al een stuk drukker, een enorme stroom aan mensen bracht een bezoekje aan dit park. Stiekem zag ik er al tegenop, maar het park is groot en divers genoeg dat je eenmaal binnen daar niets meer van merkte.

Attractiepark Denemarken: Djurs Sommerland - Mamaliefde.nl

Kinderen tot en met twee jaar mogen gratis naar binnen, daarboven betaalt iedereen hetzelfde bedrag 250 of 270 dkk (33 / 36 euro) voor een dag. Ook heb je tweedaagse tickets die zeker niet overbodig zijn. Voor de attracties zijn er echter lengte-eisen. Gelukkig bleek zoonlief (onverwachts) meer dan 90 cm en mocht hij in de meeste attracties al dan niet met begeleiding. Grappig is dat hij niet hoefde te betalen, maar meer heeft gezien en gedaan dan zijn anderhalfjaar oudere zus. Hij had echt de dag van zijn leven met treinen (ook achtbanen vallen onder deze kwalificatie), bootjes, glijbanen en koeien en kippen.

Bondegardsland

We begonnen de dag in Bondegardsland, dat is het deel dat speciaal voor de jongere gasten is opgezet. Ideaal dat deze in het midden gecentreerd zijn zodat de afstanden zeer klein zijn en de wat oudere kinderen dit overslaan en de kant opgaan van de meer heftigere attracties. Bondegardsland is Deens voor boerenland. Dit boerderijthema is dan ook heel ver doorgetrokken. Van shakende milkshakefabrieken, tot en met ritjes op een traktor, een draaischijf met boerderijdieren alles is in het thema. Er is ook een speciale kinderachtbaan waar zoonlief heel enthousiast naar wees in de zin van ‘trein’. Hier kwamen we er ook achter dat hij ondertussen al 90 cm is (verklaring voor zijn te korte broeken) dus gingen we samen in de achtbaan. Overal vind je hier kippen, niet alleen in de zeer korte wachtrij, maar ook op de wagentjes en op de zolder.

Het viel me op dat hier ook heel veel kinderwagens waren, veel ouders zelfs met babytjes gingen in sommige attracties en werd als heel normaal ervaren. Terwijl je daar in Nederland vaa