Den Haag heeft geen eigen dierentuin, maar dat wil niet zeggen dat je geen dieren kan bewonderen in deze stad. Een beetje verstopt op een industrieterrein in Loosduinen vind je de Vogeltjeskelder; een enorme dierenspeciaalzaak. In het midden van de winkel vind je echter Avonturia; als je kinderen hebt moet je daar zeker heen! Hier kan je een speurtocht doen, diverse activiteiten en lekker spelen in een supersfeervol aangelegde omgeving. Boven vind je een restaurant waar je niet alleen terecht kan voor een kopje koffie. Ik had hier al een aantal positieve verhalen over gehoord en aangezien zoonlief gek is op dieren en reptielen, hebben we hier zijn eerste kinderfeestje gevierd.

Lees ook: Zuid-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Den Haag met kinderen; Wat te doen? Leukste gezinsuitjes, goedkoop dagje uit en activiteiten of museum 
Lees ook: Leukste dierentuinen met kinderen in Nederland, ook met speeltuin voor peuters en kleuters!
Lees ook: Gratis & goedkope budget uitjes onder de 10 euro pp

Dierenwinkel

We waren al aan de late kant, dus zijn we hier heel snel doorheen gelopen. Er wordt wel eens gezegd dat winkelen steeds meer om de belevening en ervaring gaat dan het kopen zelf. Dat is hier zeker het geval! Trek hier dan ook rustig de tijd voor uit! We liepen over de diverse afdelingen heen en zagen lieve schattige konijntjes en andere knaagdieren die graag geknuffeld wilden worden. Ook is er een enorme honden- en kattenafdeling.

Bij de reptielen waar je de schildpadden en zelfs flamingo’s vindt is ook de ingang naar de zoo. Dit is ook wel de omgeving die het meeste de moeite waard is, je kan hier een rondje lopen en onder de waterval door, voer kopen om de vissen te voeren en rustig even zitten.

Verder is er een vogelafdeling met onder andere papegaaien en dit is ook duidelijk aangegeven op de bordjes. Overweeg je een huisdier dan is het ook zeker een aanrader om hier een bezoek te brengen. Ze zullen je voorzien van advies en je kan hier alles vinden wat je nodig hebt. Aan het einde van de winkel vind je ook een uitgebreide home afdeling met decoratieve meubels voor huis, spiegels, geurende kaarsjes en meer.

Minizoo; Avonturia

Als je door de schuifdeur naar binnen gaat kom je in de betoverende wereld van Avonturia. Bij de kassa vind je een slagboom en de goudzoekersvijver. Het bordje pas op voor de krokodil staat er vooral voor de sfeer. Hier krijg je ook de speurtocht die je door de grotten leidt en niet alleen leuk is maar ook heel leerzaam. In de zoo vind je de verblijven van nog veel meer dieren in een omgeving die daar op is aangepast. Zo vind je kleine fennekvosjes in een dierenverblijf met beelden uit de Egyptische tijd, is er een vleermuizengrot, er zijn stokstaartjes, witoorpenseelaapjes, slangen, vogelspinnen en nog meer. Uniek is ook het Haags Riool en in de grotten vind je meerdere stenen en een amethist.

Voor de fans van dinosauriërs ligt er een halfopgegraven dinosaurusskelet in het zand. Hier ligt ook materiaal dat je hierbij kan helpen en schatten kan zoeken in het zand. Halverwege de tocht kom je terecht bij Expeditie Bombay, deze ruimte is helemaal aangekleed in Indiaase sferen. Als je doorloopt kom je in de haven waar de Princess Emely ligt. Hier vind je ook een klimgedeelte waar de kinderen even heerlijk kunnen uitrazen. De doorgang vanuit de boot was destijds gesloten aangezien er een compleet nieuw gedeelte het Jan Huybertsplein (grondlegger van Avonturia) bijgebouwd wordt met een nog groter speelgedeelte.

Naast de speurtocht kan je tegen vergoeding een activiteit doen zoals goud zeven in de vijver, een schatkistje of vogelhuisje verven, uilenballen pluizen of een lavabol kraken. Nieuw is de Avonturiatour waarbij je meer leert over de dieren die daar leven. Je een slang of schildpad mag vasthouden of mag voeren. Onder begeleiding van een gids ga je op ontdekking door Avonturia en maak je onder andere een tour achter de schermen. Een unieke ervaring!

Avonturenboom met Zoopies

Tot slot kom je uit bij de avonturenboom waar de Zoopies leven. Dat hebben ze echt heel erg leuk ingericht met verschillende presentaties. “Meer dan een jaar geleden werd hier wel een heel bijzondere ontdekking gedaan. Tijdens de voorbereiding van de bouw van Avonturia werd deze oeroude versteende boom gevonden. Het lijkt erop dat deze enorme boom door zijn eigen gewicht door de grond is gezakt en daarom is terecht gekomen in deze grot. Hoe of wanneer dit is gebeurd weet nog niemand precies, ook niet hoe oud deze boom werkelijk is. Toen de onderzoekers een antwoord op deze vragen zochten vonden ze iets wat nog wonderlijker bleek te zijn dan alleen de vondst van deze oude boom… Er leefde een klein volkje in… De grote Avonturenboom. De onderzoekers vertelden over kleine wezentjes die een beetje leken op trollen of kabouters. Sommige hebben hoorntjes en de meeste hebben een staartje maar verder zijn het net kleine mensjes. De onderzoekers staan voor een raadsel. Wie zijn deze wezentjes? Waar komen ze vandaan? Niemand weet het nog. Waarschijnlijk zijn veel van deze wezentjes geschokken van het lawaai van hamers, boormachines en zagen van de bouwvakkers die Avonturia hebben gebouwd. Veel van hun verblijfplaatsen zijn nog steeds verlaten…Of zijn ze misschien in winterslaap? Want een paar dagen geleden vonden de onderzoekers een kleine opening in de boom. Een klein holletje, verstopt ergens in een onopvallend hoekje.”

Om de boom heen is er een stapstenen door het water. Dit is prima te doen, tenzij ze een beetje overmoedig worden en te snel lopen. Gelukkig is het niet diep maar het kan je wel een natte schoen halen ;-) Daarna kan je naar boven klimmen waar je nog meer zoopies kan vinden en nog verder kan spelen.

Brasserie de Oehoe

Trek gekregen van al die avonturen? Dan is het een aanrader om een bezoekje te brengen aan Brasserie de Oehoe. Alleen al vanwege de ruimte is het een aanrader om hier een kijkje te nemen. Hier vind je verschillende enorme pluche dieren die de kinderen erg leuk vinden om te bekijken. En een aantal aquaria.

Je kan hier terecht voor een kopje koffie en wat lekkers maar je kan hier ook prima ontbijten. Verder is er een buffet met allemaal lekkere hapjes, snacks en drankjes zoals belegde broodjes en verse smoothies. Voor de kinderen is er een speciaal kindermenu. Als je dat aandurft, zijn er hier ook bijzondere hapjes, zoals lollies met meelworm er in!

Kinderfeestje bij Avonturia