Pauline van Voormijnkleintje heeft meerdere kinderen en is onder andere een voetbalmoeder. Haar dochter van 10 doet echter aan crossfit als sport al vindt ze musicalles toch wel het allerleukste. Ze is hierbij gekomen door haar ouders. Zij waren al een tijdje aan het crossfitten en haar oudste dochter oefende geen sport uit. Een beetje beweging is wel belangrijk voor haar en kindercrossfit was heel vrijblijvend omdat ze door het abonnement van haar ouders gratis mee kon doen met het kinderklasje.

Lees ook: Sportkeuze voor kinderen

Crossfit voor kinderen

Crossfit is een upcoming sport, ook voor kinderen. Er is een CrossFit-programma speciaal ontworpen voor kinderen en afgestemd op de specifieke ontwikkelingsbehoeften van kinderen. Het laat kinderen meer bewegen, zelfvertrouwen opbouwen, leren samen werken door teamwork en heel veel plezier hebben! De kinderen werken aan grove motorische vaardigheden, sportiviteit, leiderschap, teamwork, luistervaardigheid, zelfdiscipline en omgangsvormen. Naast het sportieve element heeft deze sport als voordeel dat kinderen meer zelfvertrouwen ontwikkelen wat zich positief vertaalt in het dagelijks leven. Op oudere leeftijd worden er verschillende CrossFit-technieken aangeleerd die dan worden toegepast in een workout. Tijdens deze les vervalt de kinderlijke, speelse manier van aanleren en worden de techniektrainingen in een meer gestructureerde set up aangeleerd.

Eén van de vooroordelen is dat het er snel gedacht wordt dat het niet gezond is, in verband met de gewichten. Uiteraard gebruiken ze geen gewichten bij kinderen en als ze het doen, is het gewicht minimaal. De bewegingen worden wel op een speelse manier geoefend. Zo doen ze burpees, squats, dit-ups, nou ja noem maar op. Ze doen een WOD, maar ook vaak een estafette. Ze trainen 1x per week. Crossfit is echt een individuele sport en doe je voor jezelf om fit te worden. Daarnaast is het ideaal om je eigen grenzen te verleggen en doelen te behalen. Het belangrijkste doel van haar dochter is fit zijn en fit blijven.

Financiële plaatje; kosten & outfit

Als sport is crossfit niet heel erg goedkoop. Haar dochter mag gratis mee op het abonnement van haar ouders, anders betaalt ze rond de €27 per maand.

Het voordeel is dat je geen specifieke uitrusting of outfit nodig hebt. Gewoon wat soepelvallende kleding en stevige sportschoenen. Qua prijs kun je het zo gek maken als je zelf wil.

Voor en nadelen

Een voordeel van deze sport is de variatie in oefeningen, zodat je iedere keer weer wat anders doet. Minder leuk is dat het wel een zeer inspannende sport is en je er flink moe van kan worden.

Het voordeel voor de ouders is, is dat het gewoon een uurtje sporten is, verder geen verplichtingen zoals wedstrijden, kantinedienst en dat soort taken. 1x in de week brengen en halen, that’s it.

Kende jij crossfitt al als sport voor je kind?