Als je naar het nieuws luistert kan het je niet ontgaan zijn; in China is er een nieuw virus waardoor tientallen miljoenen mensen ‘bedreigd’ worden en complete miljoenensteden platgelegd worden en afgesloten van verkeer en vervoer. Nu lijkt China erg ver weg, maar met het vliegtuig ben je er zo. Hoe groot is dan eigenlijk de kans op besmetting in Nederland en wat zijn de symptomen?

Update: 24-1 om 21.25: Nieuwsbericht het virus is nu ook in Frankrijk geconstateerd.

Uitbraak virus & verspreiding in China

Men is er niet 100 % zeker van, maar men vermoedt dat de eerste slachtoffers van dit virus op een markt in de plaats Wuhan in China zijn besmet doordat ze in aanraking kwamen met besmette dierlijke producten. Vervolgens zou een besmette man vanuit China naar Seattle in de Verenigde Staten zijn gereisd en zo het virus in Amerika hebben gebracht. Vanuit Amerika heeft het virus zich verspreid naar Thailand, Zuid-Korea, Taiwan en Japan. Momenteel zijn er 26 doden en ruim 830 zieke mensen* (24 januari 9.00 uur) en is er een redelijk grote angst voor verdere verspreiding. Buiten China zijn er op dit moment 19 gevallen bekend, maar nog geen doden.

Momenteel maken de autoriteiten in China, maar ook in Amerika en de andere bovengenoemde landen zich veel zorgen over de verspreiding van het virus door het op handen zijnde Chinees Nieuwjaar. Dit festijn begint op 25 januari en duurt 2 weken. Veel Chinezen reizen in die periode naar familie en vrienden en de kans dat het virus verder verspreid gaat worden is daardoor groot. Gelukkig is het niet zo dat alle mensen die met het huidige virus besmet worden, hieraan overlijden: net als met de griep in ons land overlijden hoofdzakelijk oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand hieraan. Dat geldt ook voor dit virus.

Maatregelen verspreiding voorkomen

Veel vliegvelden screenen passagiers om de verspreiding te voorkomen. Mensen die uit besmette gebieden in China komen, worden soms, bijvoorbeeld in Turkije, zelfs in quarantaine gehouden als men ze verdenkt van besmetting met het virus en laat ze onderzoeken in het ziekenhuis. De KLM gaat nog niet zover. Omdat er vanuit heel Europa maar 3 directe vluchten naar Wuhan gaan, ziet zij momenteel nog geen groot risico voor het verspreiden van het virus naar Nederland. Ze geeft het advies aan reizigers vanuit besmette gebieden en het vliegtuigpersoneel om goed op de hygiëne te letten en vaak hun handen te wassen. Verder staat de KLM uiteraard in nauw contact met de gezondheidsautoriteiten en zal uiteraard hun beleid zo nodig direct bijstellen. Voorlopig houdt men zich aan het advies vooral alert te zijn op mensen die een zieke indruk maken.

Coronavirusfamilie MERS en SARS

Het huidige Coronavirus is een totaal nieuw virus en daarom bestaat er nog geen vaccinatie voor. Ziektes zoals MERS en SARS vallen onder de verzamelnaam Coronavirus. Echter het virus van nu, het zogenaamde 2019-nCoV-virus was tot nu toe nog niet bij mensen vastgesteld. Dit virus wordt ook wel het Wuhanvirus genoemd. Deze naam komt van de miljoenenstad waar de eerste besmetting is geconstateerd. De incubatietijd duurt ongeveer een week. De WHO vergadert deze week over de uitbraak van het virus en besluit dan of dit virus een bedreiging voor de internationale volksgezondheid is. Veel landen wachten met het nemen van eventuele maatregelen tot de WHO met een uitspraak is gekomen.

Symptomen Coronavirus

Bij de variant 2019-nCoV-virus lijken de symptomen erg op die van SARS. Met de wetenschap, dat aan het SARS-virus bijna 800 mensen zijn overleden in 2003, geeft de huidige variant veel reden tot zorg. De klachten van het virus lijken op die van een forse verkoudheid. Bij het nieuwe 2019-nCoV-virus is er ook sprake van kortademigheid, benaudheid en erge longklachten. Omdat de ziekte zich via de luchtwegen verspreidt, is er grote angst voor verdere verspreiding en ook voor weer een verandering, een zogeheten mutatie, van het virus. Heel veel mensen zijn momenteel wel immuun voor de meeste coronavirussen, maar tegen deze nieuwe variant werkt de menselijke afweer, vooral dus bij al zwakkere mensen, helaas minimaal.

De behandeling

Hoewel er momenteel, vooral in China, hard gewerkt wordt aan behandelmethodes, is een vaccin nog niet gevonden. Genezing is dus voorlopig niet aan de orde. De enige optie is voorkomen dat men besmet wordt door deze variant. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Vast staat dat hygiëne een vereiste is: goed en vaak de handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog of in een papieren zakdoek. Ga niet naar besmette gebieden als dit niet noodzakelijk is. Als het bezoeken van een besmet gebied niet te vermijden is, ga dan in elk geval niet naar de pluimvee- vis- of vleesmarkt, en raak geen dieren aan. Een doktersbezoek wordt geadviseerd als men na het bezoeken van een besmet gebied koorts krijgt. En het belangrijkste advies is misschien wel het dragen van een mondkapje, omdat het virus via de luchtwegen wordt overgedragen.

Wat doet Nederland om besmetting te voorkomen

Uiteraard liggen er in Nederland protocollen klaar die in werking worden gesteld zodra men het vermoeden heeft dat een eventueel besmet persoon in Nederland wordt gesignaleerd. Het RIVD acht het risico op verspreiding naar Nederland echter niet zo groot. Er zijn inmiddels testen beschikbaar die kunnen uitwijzen of iemand besmet is met het virus. Via deze testen zou het heel snel bekend zijn dat er in Nederland een besmet persoon is aangetroffen en kan men eventueel maatregelen nemen. Mensen in Nederland die last van hun longen hebben, of grieperig te zijn hoeven niet bang te zijn dat ze besmet zijn met het virus, zeker als ze niet in Wuhan zijn geweest. Waarschijnlijk hebben zij last van een verkoudheid of zijn ze grieperig. Mensen die wel in Wuhan zijn geweest hoeven zich ook niet direct zorgen te maken, zeker niet als ze in een goede gezondheid verkeren. De kans om daadwerkelijk met het virus besmet te raken is niet erg groot, aldus de Nederlandse autoriteiten. Uiteraard wordt wel geadviseerd om naar een arts te gaan als men ernstige klachten heeft. Geef dan aan of je naar Wuhan bent geweest.

Lees ook