In het zuiden van ons land, in het heuvelachtige Zuid-Limburg kan je niet alleen genieten van de natuur. In Kerkrade tegenover het station vind je het museumplein. Hier vind je drie musea; namelijk het Colombus Design Museum & Earth Center en het Continium Discovery Center. Als je met kinderen bent, is dit laatste absoluut een aanrader, mijn kinderen en ik waren het erover eens; dit is absoluut het leukste kindermuseum van Nederland! Niet voor niets is het museum ook beloond met de titel Kidsproof museum van Nederland 2019. Ook het ideale uitje voor als je hier op vakantie bent en het een dag regent. We hebben een bezoek aan dit museum gecombineerd met een bezoek aan de Miljoenenlijn, hiervoor zijn ook speciale arrangementen beschikbaar. We hebben geparkeerd in Simpelveld en vanaf daar de trein genomen en waren hier een halve dag zoet. Het is dat we ook nog de andere treinritjes wilden doen anders hadden we hier rustig de hele dag tot sluitingstijd kunnen doorbrengen!

Lees ook: Museum kinderen; overzicht van de leukste kindermuseums ook met peuters en kleuters
Lees ook: Limburg met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit

Continium Discovery Center

Het aan het Museumplein Limburg gelegen Columbus earth theater, Cube design museum en Continium discovery center vertellen elk een deel van het oudste verhaal: de relatie van de mens met de wereld waarin hij leeft. Het Continium discovery Center is daarbij vooral gefocust op kinderen en heeft een interactieve tentoonstelling waarbij kinderen niet alleen hoeven te kijken maar ook zelf aan de slag kunnen gaan. Er zijn verschillende zalen en tentoonstellingen; ieder met een eigen thema waarbij de wetenschap en de relatie van mens en techniek met elkaar centraal staat. Omdat het museum erg dicht bij de grens ligt vind je alle informatie zowel in het Nederlands als in het Duits, ook de digitale beelden of verhaaltjes. Als je op de Nederlandse vlag drukt, krijg je de Nederlandstalige versie.

Als je de entree binnengaat daal je eerst de trap af naar de centrale ontvangsthal, daar vind je de museumshop, de informatiebalie en kassa om kaartjes te kopen en een garderobe om je jas en tas kwijt te kunnen. Er zijn kapstokken en kluisjes die werken met een pincode, zodat je geen muntjes nodig hebt. Voor het Continium Discovery Center ga je vervolgens de trap op recht tegenover de garderobe. Bij de ingang scan je de barcode van de kaartjes zodat je zeker weet dat je het goede museum hebt te pakken.

Beneden vind je de brasserie waar je terecht kan om wat te eten en drinken. Buiten is er ook een terras waar je kan zitten terwijl de kinderen rondlopen en spelen in de tuin waar ook enkele installaties staan.

Tip: Er is heel veel te zien en doen in het museum. Het is daarom handig om vooraf een keuze te maken in wat je absoluut niet wilt missen en daarmee te beginnen.

Time Warp Theater

Het advies was om voordat we de tentoonstelling gingen bezoeken het Time Warp theater in te gaan. Alleen al een bezoek hieraan is een bijzondere ervaring. Je komt namelijk in een bioscoopzaal met helemaal rondom heen een 360 graden-scherm waar de film op wordt geprojecteerd. Dat is op zich al uniek te noemen in Nederland, maar zijn er meer van. Wat het helemaal bijzonder maakt zijn de zitjes waar je in plaatsneemt. Ik vond het nog het meeste lijken op de Eftelingattractie Monsieur Cannibale met de ronddraaiende kommen. Nu gaat dit er niet heel wild aan toe, maar je beweegt wel in je ‘kopje’ door de hele zaal.

De film duurt ongeveer 8 minuten en in die tijd maak je een reis door de tijd. Te beginnen met de oerknal en het ontstaan van de wereld, de ijstijd, en dan maak je een flinke stap vooruit naar de industriële revolutie, de eerste fabrieken, machines, astronauten die naar de tijd reizen, de ontwikkeling van de media en nog veel meer. Zelfs de toekomst komt voorbij! Het maakt niet uit waar je kijkt; overal zie je weer wat anders. Dus ook als je al eerder bent geweest is het zeker een aanrader om dit nog een keer te doen. Toen wij er waren was het nog erg rustig en hadden we de hele zaal voor ons alleen ;-) Als de film is afgelopen komt de medewerker weer binnen en opent de deuren naar de Explorer Zone.

Explorer Zone