Je kent het vast wel; sommige producten koop je al jaren en die staan gewoon elke keer weer op je boodschappenlijstje. Of wat dacht je van abonnementen? Elke maand wordt er geld afgeschreven, maar maak je er echt gebruik van? Lees je het tijdschrift wel of gooi je elk nieuw exemplaar op de grote stapel? Ga je wel echt naar de sportschool of ben je elke week weer van plan om dat te gaan doen?! Dit soort kleine dingen zijn uitgaven die je dus altijd weer opnieuw doet, maar die eigenlijk ontzettend zonde zijn. Vaak zijn het kleine bedragen, maar tel ze allemaal maar eens bij elkaar op en bereken dan eens hoeveel uur per maand je daarvoor moet werken… oeps! Zonde toch?!

Lees ook: 101 besparingstips om geld te besparen in het huishouden
Lees ook: Consuminderen; 20 tips en voorbeelden om thuis toe te passen

Overzicht in uitgaven en inkomsten

Wellicht kun je veel goedkoper uit zijn. Wil je besparen of meer geld overhouden? Dan begint alles met overzicht. Zet je inkomsten en uitgaven allemaal neer. Bereken wat je eigenlijk over zou moeten houden en kijk of dat ook zo is. Weet je hoeveel je precies aan boodschappen en andere variabele lasten uitgeeft? Het is waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Als je hier geen overzicht van hebt dan is de enige oplossing om alles bij te gaan houden. Je kunt in een schriftje alles opschrijven, dan maak je zelf een soort kasboek. En dat klinkt misschien ontzettend saai, maar je krijgt wel overzicht en met overzicht kun je gaan besparen.

Waarom koop je?

Bekijk dus eens waar jij je geld aan uitgeeft. Heb je alles nodig of koop je ook weleens iets omdat het er zo leuk uitziet? Of koop je bijvoorbeeld weleens iets omdat je je verveelt? Met het overzicht kun je alles eens nalopen en bedenk vooral in de winkel welke dingen je echt nodig hebt of waar je echt blij van wordt. Trek niet zomaar je bankpas uit je tas, maar sta even stil bij de aankoop die je gaat doen. Wil je besparen? Moet je dit dan wel kopen? Je zult zien dat je opeens veel minder uit gaat geven.

10 dingen die ik niet meer koop en niet mis

Wij zijn jaren geleden begonnen met besparen en inmiddels zijn er heel wat producten die ik niet meer koop (en niet mis!) en dat scheelt geld. Geld om te sparen of om uit te geven aan dingen die wij wel belangrijk vinden. In de video vertel ik je over 10 dingen die ik niet (of bijna niet meer) koop en dus ook niet mis. Ik ben heel benieuwd of jij ook zo’n lijstje kunt samenstellen binnenkort… Succes!

Welke producten koop jij niet meer?

Consuminderen; 10 dingen die ik niet meer koop en ook niet mis - Mamaliefde.nl

Summary
Review Date
Reviewed Item
Consuminderen; 10 dingen die ik niet meer koop en ook niet mis
Author Rating
51star1star1star1star1star