Samen slapen; wat is het verschil tussen Co-Sleeping en Rooming-In?

De afgelopen week was het weer ‘raak’. En dan niet eens in dezelfde nacht; nee alsof ze het er om doen. De een de ene nacht en de ander de andere nacht. Natuurlijk ook niet ‘s-avonds, nee pas als wij zelf ook naar bed gaan. Vaak is het dan eerst even kijken wat er is, een knuffel, kus, schone luier, slokje water en dan slapen gaan. Voor een paar minuten tenminste. Want als je zelf dan weer eindelijk goed ligt is het over. Voor iedereens nachtrust kiezen we er dan voor dat ze bij ons mogen slapen. Lekker dichtbij, warm en veilig.

Co-sleeping

De eerste nacht was het de beurt van onze zoon. Of het nu tandjes zijn geweest of wat anders, geen idee. Hij had gewoon wat extra aandacht nodig. Prima toch. Na even heerlijk geknuffeld te hebben werd het toch echt wel tijd om weer te gaan slapen. Daar was hij het duidelijk niet mee eens. Dan maar lekker in mama’s armen in slaap vallen, papa een zetje geven zodat er tussen de hoofdkussens ruimte ontstaat waar hij veilig kan liggen. Zonder dat we bang hoeven te zijn dat hij onder de dekens komt. Dan kan je zelf ook in slaap vallen en de volgende ochtend wakker worden met een vrolijk lachende baby naast je.

Dit vond ik toch wel erg fijn, als baby vond hij dit namelijk drie keer niets. Wat dat betreft is hij wat afstandelijker. Terwijl als mama die knuffelmomenten toch wel erg fijn zijn. Het tegenovergestelde van onze dochter die bijna een maand tussen ons in heeft geslapen.

Co-sleeping wil zeggen dat je baby bij jou in bed slaapt; je dus echt samen slaapt. Eventueel kan je kiezen voor een co-sleeper. Dit is een wiegje die je aan het bed hangt zodat je toch naast elkaar ligt, maar je niet bang hoeft te zijn dat je bovenop de baby rolt. En je baby echt zijn eigen plekje heeft. Met eigen dekentjes etc.

Rooming-in

De nacht daarna was het de beurt van onze dochter. In haar eigen bed slapen zag ze echt niet zitten. Dan weet ze vaak dat ze bij mama en papa op de kamer mag slapen. Zeker als ze zo warm voelt als op dat moment, echte koorts had ze echter niet. En extra drinken had ze ook al gehad. Als ik haar in het ledikantje neer legt, kruipt ze zelf al onder de dekens. Soms trek ik het bedje dan naar me toe. Dan steekt er heel lief een handje door de spijlen door om mijn hand vast te houden. Als ze in slaap is gevallen trek ik mijn hand terug zodat ik ook kan gaan slapen. Om de volgende ochtend om kwart voor zeven wakker gemaakt te worden met een dochter die op het bed aan het rondspringen is. Dat ‘ziek zijn’ valt dus ook nog wel mee.

Een paar nachten later was het weer de beurt aan onze dochter. Ze heeft een nacht lang enorme nachtmerries gehad waardoor ze iedere twee uur, na een slaapcyclus wakker werd en getroost moest worden. Gedurende de avond hebben manlief en ik omstebeurt dienst gedraaid, maar nadat we zelf ook naar bed gingen hebben we haar bij ons genomen. In bed. Zodat we haar direct konden troosten en konden laten weten dat we er zijn. Ze niet alleen is.

Bij deze variant van rooming-in slaap je wel op dezelfde kamer. Maar ieder in je eigen bedje. Sinds de co-sleeper niet meer past en naar zolder verhuisd is staat er een ledikant naast ons bed. Voor de nachten dat je kind toch de behoefte heeft om dichtbij te slapen, maar je dat liever niet in bed hebt omdat je dan minder goed slaapt.

Mocht je kiezen voor samen slapen, moet je wel letten op de veiligheid. De kans op wiegendood is echter twee keer zo groot op wiegendood bij kinderen die op een eigen kamer slapen.

Slapen jullie kinderen wel eens bij jullie in bed / op de kamer?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Wat is het verschil tussen Co-sleeping en Rooming-in met baby?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 15 )

 • Ik vind het ook altijd wel genieten hoor, baby in bed. Wij doen het ook alleen maar als het echt nodig is, we zijn best een beetje bang gemaakt door die veiligheidsadviezen…

 • Jazz slaapt hier nog steeds bij ons (oke mij) in bed. Ik vind het wel gezellig en soms ook reuze irritant want mevrouw neemt een heel 2 bij 2 bed in beslag. Haar kamer staat nu vol met baby was wat gewassen moet worden voor haar broertje en de duo wagen. Al is dat best makkelijk te verhelpen.

 • Aron slaapt nooit bij ons, hij wil dat niet en ik vind het ook prima. Sofie slaapt in haar wiegje nog naast mij, in verband met de nacht voeding wel heel fijn.

  • Dat is zeker fijn, zou er niet aan moeten denken iedere keer naar een andere kamer te moeten of kind laten ophalen door vader zodat je allebei wakker bent.

 • Tobias heeft de eerste maand bij ons op de kamer geslapen, daarna vond hij het niet prettig meer en begon te huilen als een van ons zich omdraaide. Dus toen is hij naar zijn eigen kamer gegaan en heeft daar altijd prima geslapen. 🙂

  • Dat schiet inderdaad niet veel op. Fijn dat zijn eigen kamer zo goed bevalt.

 • Ik wil niet dat de kinderen in ons bed slapen en dat doen ze ook nooit. Ze hebben een eigen kamer met een eigen bed, hartstikke prima. Als ze koorts hebben, slapen ze naast me in bed, anders niet. Ons bed is van ons, Yilmaz en ik vermaken ons daar prima zonder kinderen 😉

  • Hihi, dat laatste is ook heel belangrijk!

 • Zoë sliep tot 5 maanden in haar wiegje tot deze echt te klein was. Tot 1 jaar sliep ze nog af en toe tussen ons in bij een spooknacht, nu wil ze dat 9 van de 10 keer zelf niet meer.

  • Heerlijk hoor dat eerste jaar. Fijn dat het nu zo goed gaat. Lijkt me wel lastig als je er een paar keer achter elkaar uit moet.

 • Wij hebben een extra matras in de kamer staan waar de kinderen op aan mogen schuiven als het nodig is. De allerkleinste slaapt standaard bij ons.

  • Dat is handig, en gezellig denk ik ook wel. Geeft vast meer rust.

 • Ik vind het nog wel moeilijk om er evenwicht in te vinden. Heerlijk als hij bij mij in bed ligt, maar wil hem ook niet ‘verwennen’ dat hij daarna nooit meer in zijn eigen bed rustig kan slapen. Dus als hij echt overstuur is of niet lekker, dan leg ik hem bij ons in bed en zodra hij in slaap is gevallen dan leg ik hem terug. Van mij zou hij elke dag in mijn bed mogen slapen, maar dat vindt de papa niet goed haha!

 • Ja, wij slapen nu 2.5 jaar samen.. Wij= partner, dochter en ik. Dat heeft ons al heel veel slaap gescheeld! Dochter wordt geregeld ’s nachts wakker en dan hoef ik mij alleen om te draaien voor een voeding. Ideaal 🙂

  • Fijn dat jullie dan gewoon door kunnen slapen. Zelf merk ik dan wel dat ik iets minder diep slaap, maar ik kan in ieder geval mijn ogen dicht doen en hoef er niet iedere keer uit. Dat is ook wat waard!

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top