Athene, Kreta, Kos, Santorini, Lesbos, Zakynthos, wie heeft er nog niet van deze Griekse eilanden gehoord? Griekenland is echter veel meer dan deze, weliswaar ook stuk voor stuk, pareltjes. Op uitnodiging van het Grieks Verkeersbureau ging ik mee op een persreis naar Chios om dit stukje van Griekenland te (her)ontdekken en te genieten van wat de Griekse cultuur en natuur te bieden heeft. Chios is namelijk het op vijf na grootste eiland van Griekenland. Vanaf het moment dat het eiland in zicht kwam vanuit het vliegtuig, na een overstap vanaf Athene, was ik al verliefd. De prachtige stranden met perfect blauw water, de bergen, de dorpjes verspreid over het landschap en vergeet vooral de blauwe lucht niet.  Zodra we waren geland was de temperatuur ook zeer aangenaam, een paar graden koeler dan in Athene en in combinatie met een fijn briesje vanaf de zee. Het vliegveld ligt namelijk vlak langs de zee. Of ik hier ook met kinderen heen zou gaan? Absoluut!

Lees ook: Stedentrip Athene; top 10 bezienswaardigheden en interessante plaatsen
Lees ook: Oost-Kreta Wat te doen; Tips, Bezienswaardigheden en uitjes. Vakantie met kinderen in Sitia.

Geweldige stranden

\

Mijn kinderen zijn gek op het strand. Nu ben ik zelf niet de persoon om de hele dag op het strand te liggen, maar het is heerlijk als je na een (halve) dag op ontdekkingstocht te gaan kan afsluiten bij het strand. Chios heeft in totaal 4 blue flag stranden, wat betekent dat ze schoon zijn en dat er ehbo en een strandwacht aanwezig is. Dit zijn Agia Fotini, Agia Paraskevi, Karfas en Belle Vista. Andere stranden zijn puur natuur, ze hebben weinig tot geen voorzieningen dus je moet alles zelf meenemen maar het is wel optimaal genieten. Even helemaal off the beaten path en genieten van family time.

De bergen in

Naast het strand vinden kinderen de bergen vaak ook heel indrukwekkend. Ongeacht waar je heen gaat op Chios, je zal je moeten verplaatsen via de bergen. Vanuit de bergen is het ook heerlijk genieten van de uitzichten. Voor je het weet doemt er weer een vergezicht op met het water dat grenzeloos overgaat in de lucht. Ook is het hier erg groen, dat was een aantal jaar geleden op Kreta wel wat anders. In de bergen is er ook van alles te zien en doen. De vegetatie verschilt heel erg van gebied, zowel of je aan de zon- of schaduwkant van de berg bevindt. Er zijn gebieden die bebost zijn of juist heel laag bij de grond. Op een aantal plaatsen is alles verschroeid, de afgelopen jaren zijn er twee grote bosbranden geweest waar de natuur nu vrij spel heeft om het te herstellen. Er zijn diverse particulieren en organisaties die hier wandelingen organiseren. In de winter kan je hier zelfs skiën, overdag in de sneeuw in de bergen en ’s avonds langs de kust bijkomen op het strand.

Interessante uitstapjes

Als ik op reis ga met de kinderen wil ik ze ook altijd wat meegeven van het land waar we zijn. Op Chios zijn er genoeg opties om je kinderen wat mee te geven. Een aantal tips;