Handige Vakantie tips: checklist en stappenplan ter voorbereiding op vakantie met kinderen

Altijd fijn om iets te schrijven waarvoor anderen de moeite nemen het te lezen. Daarom vandaag een stappenplan voor op vakantie. Nu het voorjaar is aangebroken, begint voor veel gezinnen het vakantieseizoen. Sommigen hebben dit al een half jaar geleden vastgelegd, anderen gaan last minute een paar daagjes weg. Onze eerste reisje is een weekendje weg begin april. Voor gezinnen met jonge kinderen kan dit inderdaad makkelijk (en voordelig) in het voor- en najaar. Zodra de kinderen schoolgaand zijn, ben je afhankelijk van de vrije feestdagen en schoolvakanties.

Lees ook: 101 tips voor vakantie met kinderen

Vragen om jezelf te stellen voor je op vakantie gaat.

Voordat je op vakantie gaat is het handig om jezelf de volgende vragen te stellen. De antwoorden zijn van invloed op de wijze waarop je de vakantie gaat doorbrengen. Handig hulpmiddel zijn de vier W’s en 1 H.

 1. Wie gaan er mee? Dit heeft onder andere grote invloed op de bagage die je meeneemt, en daardoor welke keus je maakt.
 2. Wat is het budget? Voor de reis, verblijf en dagelijkse uitgaven. Als je vakantiegeld krijgt, wanneer komt dit binnen en hoeveel wil je daarvan gebruiken?
 3. Wat verwacht je van een vakantie? Wat wil je gaan doen? Ontspanning, actie, vermaak voor kinderen, lekker eten, warm weer etc. Dit is samen met je budget bepalend voor je bestemming.
 4. Waar wil je heen? Hangt samen met de overige vragen.
 5. Wanneer ga je? Dit bepaalt voor een deel de prijs. En hoe lang? Hoeveel vakantiedagen hebben de kinderen, en jullie als ouders?
 6. Hoe ga je op reis? Met de fiets, auto met vouwwagen, trein, vliegtuig etc? Ook dit is van invloed op je bestemming, het is zonde om voor een weekendje weg eerst 9 uur in de auto te zitten. Zeker met kleine kinderen.

Natuurlijk zijn er ook nog andere criteria waarop je je keuze kan baseren. Welke verzorging verwacht je? Wat zijn de ervaringen van anderen?

Voorbereidingen

Als de keus is gemaakt en je weet wanneer, hoelang en waarheen je weg gaat, kan je beginnen met de voorbereidingen. Een aantal dingen die handig zijn om niet te vergeten zijn;

 • Vakantiedagen doorgeven / opnemen bij werkgever. Bij veel bedrijven moet dit al aan het begin van het jaar, in verband met de vakantiespreiding.
 • De reis boeken. Natuurlijk kun je op de bonnefooi op vakantie gaan, lekker spontaan, kijken waar je uitkomt. Met kinderen lijkt me dit echter geen voor de handliggende keuze.
 • Vergeet vooral ook niet om de verzekeringen te controleren. Je kan een doorlopende of eenmalige reisverzekering afsluiten. En een annuleringsverzekering. Staan de kinderen hier ook al bij? En hoe zit het met de pechhulp voor als je met de auto reist?
 • Bagagelijsten opstellen. Een voorbeeld bagagelijst zou al genoeg stof geven voor een blog, daarom kan je er hier eentje vinden voor met baby’s, peuters en kinderen.
 • Achterwacht regelen. Vaak heb je de mogelijkheid om aan de reisorganisatie door te geven wie er in nood gebeld kan worden. Natuurlijk is het ook handig om die persoon zelf de reisgegevens door te mailen.
 • Oppas regelen. Niet eens zozeer voor de kinderen, tenzij ze niet mee gaan op vakantie. Maar voor de huisdieren, en als je langer weg blijft de planten en de post. Als je een halve wereldreis gaat maken, is een tijdelijke bewoner van je huis misschien ook iets om aan te denken.
 • Als je gaat kamperen is het aan te bevelen om de uitrusting even na te lopen. Wie weet kan je ergens in de buurt je vouwwagen opzetten en een nachtje proefkamperen. Weet je meteen wat je nog moet regelen.
 • Het instellen van een avondverlichting. Bij de bouwmarkt kan je een verlengsnoer kopen met wekker, zodat iedere avond het licht aangaat en je huis er bewoond uitziet.
 • Valuta. Als je buiten de Schengenlanden op vakantie gaat is het handig om geld te wisselen. Of een visa creditcard aan te schaffen. Dollars zijn in heel veel landen ook handig om te hebben om later in te wisselen.
 • Als je naar een tropische bestemming gaat, is het ook handig om te controleren wat het advies is voor extra vaccinaties. Op het moment wordt hier ook in Italië voor gewaarschuwd in verband met een uitbraak van de mazelen.

Voorpret

Niet alleen op de reis zelf, of na afloop als de foto’s afgedrukt zijn kan je van de vakantie genieten. De voorpret is voor mij persoonlijk altijd een van de leukste dingen aan vakantie. Lekker uitzoeken wat er allemaal te doen is. Lijstjes maken, overal en nergens voor. Tijdens de selectie heb ik natuurlijk al uitgebreid reviews gelezen van de diverse accommodaties op plaats van bestemming. Natuurlijk nadat de bestemmingen eerst zelf uitgebreid zijn vergeleken 😉 Als dat allemaal bekend is maak ik een lijstje met de verschillende mogelijkheden op vakantie. Oudere kinderen kunnen hier natuurlijk mee helpen. Googelen leren ze steeds jonger. Zo weten zij ook een beetje wat ze kunnen verwachten. Zelfs als je iets niet gaat doen, kan het handig zijn om dit toch op te schrijven. Je weet maar nooit. Bij de bibliotheek kan je natuurlijk ook reisgidsen halen. Een lijstje met diverse bezienswaardigheden, natuurgebieden, steden en activiteiten die er te doen zijn. Maar ook wat de verwachte weersomstandigheden zijn.

Wat ik ook heerlijk vind is alvast in de sfeer komen van de bestemming. Zo ben ik helemaal fan van Pinterest. Als de bestemming bekend is kan ik helemaal losgaan en allemaal foto’s die anderen gemaakt hebben in een gelijknamige map opslaan. Op Youtube of de website van de bestemming / accommodatie vind je vaak ook filmpjes, leuk om alvast samen met de kinderen te kijken.

Tot slot kan je samen een aftelkalender maken, waarop je iedere dag een hokje kan wegkruizen tot je op vakantie gaat. Over drie weken kan soms nog een vrij onduidelijk begrip zijn.

Lees ook: De leukste familie planners & kalenders van 2017-2018

Inpakken en wegwezen

Dan is het eindelijk zover, de vakantie staat voor de deur. Tijd dus om in te pakken. Maar hoe pak je dat nou eigenlijk aan? De volgende tips wil ik jullie niet onthouden:

 • Pak voor de kinderen per dag een setje kleding in. Bij de Ikea verkopen ze stevige hersluitbare boterhamzakken. Ideaal voor een setje kinderkleding, inclusief rompertje, sokken, maillot en zelfs haaraccessoires. Hierbij kan je variëren in kleding voor warme dagen, koude dagen etc. Zelf ben ik heel erg fan van laagjes, dus bij een zomers setje met rok en shirt pak ik ook een maillot en vestje in. Bespaart ook nog eens ruimte, zo kon ik drie weken aan kleding voor een peuter in een schoudertas van gemiddelde grote kwijt!!!
 • Reservekleding; natuurlijk neem ik extra setjes kleding mee. Maar ook extra rompertjes, sokken en zwemkleding. Zo grijp ik nooit mis.
 • Een tas voor vieze kleding. Als kleding gedragen is, kan dit achter de hand blijven voor op een regenachtige dag om in de modder te spelen. Als het vies is geworden en er vlekken in zitten, is het handig om een reservetas / koffer te hebben. Op het einde verdelen we dan de vieze was in de ene koffer en de schone was in de ander (en dus niet meer per persoon). Dan kan de koffer met vieze was direct naar zolder in de wasmachine.
 • Informeer bij de bestemming wat er al aanwezig is. Zit je bijvoorbeeld in een huisje; moet je dan zelf een kinderstoel en box meenemen? Zoja, dan kan je overwegen om een verzorgingstas te kopen die je ook als kinderzitje kan gebruiken, inclusief gordels. Of een kampeerbedje als box. Is er standaard een ledikant aanwezig, moet je dan zelf beddengoed meenemen of is dit ook inbegrepen? En hoe zit het met een koffiezetapparaat? Vaak is het verstandig om koffiefilters, olie, peper en zout mee te nemen zodat je dit niet groot hoeft in te kopen op de bestemming.
 • Als je kind meegaat op kamp, laat hem dan helpen met het inpakken. Zo weet het kind ook wat het bij zich heeft. Een bagagelijst kan ook erg handig zijn, voor de leiding en voor het inpakken aan het einde van de week.

De reis

Eén van de leukste tips die ik met jullie wil delen is het maken van een verrassingsmand. Voor jonge kinderen kan je hier meerdere cadeautjes inpakken. Iedere stop mogen ze dan een cadeautje uitpakken. Op een gegeven moment zijn ze dan nog aan het spelen met het vorige spelletje, dat ze niet eens meer toekomen aan het uitpakken. Voor de wat oudere kinderen kun je een mandje vullen die naast ze staat, of aan de autostoel voor hen hangen. Denk hierbij aan pakjes drinken, een doosje met snacks, maar ook een kleurblok met kleurpotloden, kleine spelletjes, nieuwe zonnebril etc. Bij de Action kan je veel voor weinig vinden. Een paar jaar geleden naar Italië met de hele familie hadden we een auto met drie kinderen tussen de 1 en 3 op de achterbank. Voor wat oudere kinderen is een klein dienblad erg handig, zo hebben ze een eigen tafeltje met opstaande rand waar ze hun kleurblok en kleurpotloden kwijt kunnen. Voor hen stonden twee tassen met vermaak, en de middelste tas met eten en drinken. Vooral heel veel flessen water (vooraf ingevroren zodat ze lekker fris blijven), rietjesbekers, wat sap, en natuurlijk wat lekkers. Zo hadden we wat lange vingers die ideale filekoekjes waren toen we voor de Gotthardtunnel stonden.

Houdt er ook rekening mee wat je de kinderen aantrekt. Zeker in de zomer, tijdens een lange autoreis kan het vrij snel warm worden. Een rompertje met kort broekje is dan meer dan voldoende. Onze babydochter hadden we daarom in een omslagdoek in de maxi cosi liggen. Ga je de bergen in, neem dan ook een dikker vestje mee voor als je de auto verlaat. Ook aan te bevelen als je gaat vliegen, ook naar een tropische bestemming. In een vliegtuig kan het soms zeer fris zijn, terwijl het bij aankomst aangenaam warm kan zijn.. Laagjes zijn de uitkomst.

Persoonlijk gaat de vakantie mij niet alleen om de bestemming, maar ook de reis zelf. Ik probeer dan een reis uit te stippelen langs locaties die de moeite waard zijn. Kan dus soms een klein beetje om zijn. Vooraf kijk ik ook naar locaties voor een tussenstop. Zo zijn we onlangs een paar dagen weggeweest naar Euroapark. Met onder andere pauzes in Luxemburg-stad en op de terugweg Karslruhe (met overnachting). Voor deze rit die je in drie á vier uur kan doen, trekken we dan ook de hele dag uit. Zo hoef je niet te haasten, en kan je ook echt even je benen strekken. Tijdens een reis naar het zuiden kun je je dan even opfrissen, sanitaire stop maken en misschien ook nog wel even met een open fles water spelen…

Logeerpartijen

Veel kinderen vinden het geweldig als ze mogen logeren. Bij oma en opa, een neef of nicht, een vriendje of vriendinnetje of misschien gezellig bij de buren. Lekker ergens anders zijn, en dingen doen die thuis misschien niet mogen. Zoals iets langer opblijven, in de ochtend lekker lui voor de tv hangen etc. Ideaal ook voor als jezelf minder vrije dagen hebt dan je kinderen. Kan voor jou als ouder nog best spannend zijn. Zeker als het de eerste keer is. Spreek dan bijvoorbeeld af dat er af en toe een foto ge-appt wordt. Zo kan je zien dat je kind het naar zijn zin heeft. Of dat er bij een langdurige logeerpartij halverwege een echte ouderwetse traditionele ansichtkaart geschreven en gestuurd wordt. Probeer te voorkomen om telefonisch contact te hebben, dit kan juist heimwee bij het kind opleveren. Heb jij thuis logeetjes, en hebben ze een beetje last van heimwee? Tip: vitamine c-pilletjes zijn ideaal geschikt als anti-heimweepillen.

Op vakantie in eigen stad

Natuurlijk kun je ook heerlijk weg in eigen stad. Niet iedere vakantie hoef je ook weg te gaan. Een vakantie kan natuurlijk ook heerlijk zijn om in de eigen omgeving door te brengen. Gewoon lekker thuis blijven en datgene doen waar je normaliter niet aan toekomt. Misschien kan je wel een tentje in de achtertuin opzetten. Zo zetten wij bij mooi weer een slaaptentje buiten voor het middagslaapje. Overdag kan je gewoon lekker thuis rommelen. En vriendjes of vriendinnetjes waarmee je de hele dag kan spelen!

Af en toe gezellig een dagje uit. Lekker dichtbij, of iets verder weg naar een grote speeltuin, dierentuin of zwembad. Of wat verder weg naar de grotere pretparken of musea. Bestemmingen zoals Kinderdijk, het strand of het bos doen het ook altijd goed.

Herinneringen

Kinderen vinden het vaak heerlijk om van alles en nog wat te verzamelen. Zo troffen we ooit bij ons pleegkindje op een gegeven moment een grote verzameling stenen aan in zijn broek. Helemaal geweldig is dat! We hadden voor de vakantie een vakantiebewaardoosje gemaakt. Dit kan variëren van een versierde schoenendoos tot een 3D-schilderij van de Ikea. In deze doos kon hij alle stenen kwijt, samen met de bonnen van het kasteel waar we waren geweest, speeltjes die ze bij het uit eten hadden gekregen etc. Ook zat er een klein fotoboekje in met afgedrukte foto’s van hem. Onlangs naar Frankrijk hebben we ook een tas vol schelpen meegenomen.

Als je van plan bent om na afloop een fotoboek te maken van de vakantie, is het natuurlijk handig om niet alleen foto’s te maken van jullie gezin, maar ook van de bestemmingen zelf. Denk bijvoorbeeld eens aan een serie straatnaambordjes als je een stedentrip maakt. Of landscapes. Vergeet niet om alle bonnen te bewaren, zodat je hier later een collage van kan maken. En al dan niet als foto in het fotoboek op te nemen.

Nagenieten

Ongeacht de aard van de vakantie is het heerlijk om na afloop hier op terug te kijken. De vakantie zelf kost vaak al meer dan genoeg geld. Nadat de was is weggewerkt, de post weer bij is, kan je heerlijk achter de computer duiken om foto’s terug te kijken. Deze kan je laten afdrukken om er een mooi scrapbook van te maken. Of er een fotoboek van te maken. Als je souvenirs voor anderen hebt meegenomen kan je even samen terugblikken. Of ze een mooi plekje in je eigen huis geven.

Als je op vakantie gaat zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden, onder andere wie, wanneer, waar, wanneer en hoe? Als het besluit is genomen kan je beginnen aan de voorbereidingen. Wat moet je allemaal regelen en afstemmen. De voorpret kan ook beginnen, je alvast inleven op de vakantie. Als de vakantie voor de deur staat kan het grote inpakken beginnen. En de paden op, de lanen in. Op weg naar de bestemming van de vakantie. Hoe vermaak jij de kinderen onderweg? Je hoeft niet ver weg op vakantie. Kinderen genieten er meestal van als ze mogen logeren, ongeacht de afstand en duur. Op vakantie in eigen stad hoeft ook absoluut geen probleem te zijn. Of gewoon lekker thuis blijven met een tentje in de achtertuin en dagjes uit. Tijdens de vakantie zelf is het natuurlijk leuk om herinneringen te maken, zo kan je souvenirs kopen, kinderen een vakantiedoosje laten vullen en heel veel foto’s maken. Deze kan je na afloop verwerken in een fotoboek. En de souvenirs een mooi plaatsje geven. Natuurlijk ben ik ook heel erg benieuwd naar jullie tips voor op vakantie. Deze lijst is natuurlijk lang niet volledig. Wie weet heb jij wel de gouden tip waar iemand anders nooit op was gekomen!

Volgende
Vorige

No Comments

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.