Checklist voor de zwangerschap wat je per week moet regelen - Mamaliefde.nl

Checklist voor wat je moet regelen tijdens de zwangerschap

Naast het uitzetlijstje, een van de meest gebruikte onder toekomstige moeders. Heb je ook een diversiteit aan regellijstjes; lijstjes met dingen die je moet regelen voordat je kindje komt. Ik zal proberen een overzicht te geven van de dingen die wij hebben / moesten regelen en hoe we dat gedaan hebben. Het is dus ons lijstje, dit kan er voor iedereen anders uitzien, of in een andere volgorde.

Voor zwangerschap

Zodra je wilt gaan proberen om zwanger te worden wordt je geadviseerd om foliumzuur te gaan slikken, te stoppen met roken en drinken. Zelf hadden we wel een kinderwens, maar waren er nog niet concreet mee bezig. Tijdens de huwelijksreis slikte ik dus nog geen foliumzuur, dit ben ik gelijk gaan doen zodra ik wist dat ik zwanger was. Roken deed ik al niet, en ja, als je op huwelijksreis bent op een tropisch eiland, een zwembad voor je hotelkamer hebt met zwembadbar en uitzicht op een supermooie zonsondergang hoort daar een cocktail bij. Zodra ik het gevoel had zwanger te zijn (de volgende dag al) heb ik geen druppel meer aangeraakt.

Maand 1

Als je drie weken zwanger bent kan je je misschien al wat anders voelen en last krijgen van de eerste zwangerschapsperikelen. Echter kan je vanaf de vierde week van de zwangerschap kan je een zwangerschapstest doen met een betrouwbaar resultaat. Er is dan al iets dat twee weken in je groeit, de andere twee weken krijg je ‘cadeau’. Op dit moment is de embryo nog zo klein dat je nog niet veel kan zien. Zodra je weet dat je zwanger bent kan je een afspraak maken bij de verloskundige / huisarts voor de eerste echo die meestal rond de 8 weken gemaakt wordt.

Als je daarvoor kiest kan je je aanmelden voor Moeders voor Moeders om andere moeders te helpen zwanger te worden. Bij beide kinderen ben ik met zes weken begonnen.

Als je een dagboek bij wilt houden, kan je die nu aanschaffen. Zelf heb ik het 9 maanden dagboek van Pauline Oud ingevuld.

Lees ook: Moeders voor Moeders

Maand 2

In het huisje waar wij woonden was er echt geen ruimte voor een baby, geen idee waar we een ledikantje hadden moeten plaatsen. Voor ons was het dus heel belangrijk om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een geschikt huis. Binnen twee maanden hadden we een eengezinswoning gevonden, de hypotheek geregeld en de sleutels. Dat was wel fijn, want je moet dan altijd nog het een en ander doen aan het huis, verhuizen etc.

Lekker genieten van de zwangerschap, surfen en je verdiepen in de wereld van het zwanger zijn en moeder worden.

Lees ook: Overzicht van de echo’s tijdens de zwangerschap

Maand 3

Overleg met je partner wat je wilt gaan doen in de verzorging van je kindje; wie gaat hoeveel werken. Neem je ouderschapsverlof op? Hoe is dit bij je werkgever geregeld? Je hoeft het nog niet aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent, maar het is wel fijn om te weten hoe het geregeld is, of wat de overheid / cao hierover heeft bepaald. Zelf hadden we er voor gekozen dat manlief fulltime bleef werken, en rondom de geboorte twee weken vakantie zou opnemen. Zelf zou ik een dag minder gaan werken.

In het verlengde daarvan is het zoeken naar een kinderdagverblijf / gastouder. Je kan bij mensen in je omgeving polsen waar zij voor hebben gekozen, waarom en hoe dat bevalt en je eigen keuze maken. Zelf werkte ik voor een kindercentrum, maar mocht mijn moeder had aangeboden om als gastouder op de baby (en die van mijn zus) te willen passen. Dat was wel fijn, omdat we allebei onregelmatige werktijden hebben.

Aan het einde van de derde maand, bij 12 weken vertellen veel mensen aan hun omgeving dat ze een kindje verwachten. Onze ouders hadden we het als eerste verteld, onze broers en zussen hebben we het met sinterklaas verteld en de rest volgde daarna. Hiervoor hadden we wat bijzonders bedacht waar ik in een latere blog nog op in zal gaan.

Lees ook: Zwangerschaps aankondiging voor eerste of tweede kind

Maand 4

De kraamzorg moet geregeld worden. Het kan zijn dat je verloskundige samenwerkt met een bureau, of dat je het via de zorgverzekering kan regelen. Er zijn speciale zorgvuldige kraamzorg bureaus die zich bijvoorbeeld richten op bepaalde levensinstellingen. Zelf hebben we gekozen voor een zzp-kraamverzorgster. Ik had zoveel verhalen gehoord over de wisselende kwaliteiten van een kraamverzorgster dat ik daar (ja, ik weet het controlfreak) zelf invloed op wou uitoefenen. Via via kwam ik terecht bij iemand waarvan de website me erg aansprak, en ook nog eens goede referenties had. Heb daar geen moment spijt van gehad. Voor baby boy was zij dus ook de eerste die het hoorde, om te voorkomen dat ze al een ander gezin had aangenomen.

Je werkgever hoef je pas drie weken voordat je verlof in gaat te vertellen dat je zwanger bent, maar het is fijn om nu alvast te overleggen. Voor als je je minder fit voelt, er eventueel dingen geregeld moeten worden voor als je terugkomt en borstvoeding wilt gaan geven etc.

Er zijn een aantal Zwangerschaps en babydozen waar je je voor kan aanmelden, voor een aantal is het fijn om dat nu te doen. Later kan je ze dan ophalen.

Lees ook: Wat zit er in de Ouders van Nu babybox?

Maand 5

Als je niet al begonnen bent kan je nu gaan kijken naar een babykamer, bij sommige winkels kan het een paar weken duren voordat die besteld is. Zelf hadden we al een kamertje uitgezocht bij de Ikea en hebben tijdens de verhuizing deze opgehaald (hadden een aanhanger gehuurd die om zes uur terug moest zijn, maar waren net niet klaar, dus konden zo gelijk bij de Ikea een aanhanger lenen).

Een zwangerschapscursus uitzoeken en daarvoor aanmelden. Bij ons begon de haptonomische zwangerschapsbegeleiding in week 18. Je hebt ook borstvoedingscursussen.

Lees ook: Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Maand 6

Bij de verzekering aanmelden. Van onze verzekeraar krijgen we een kraampakket, tijd dus om me aan te melden zodat we die later kunnen ophalen.

Als je nog graag een 3D-echo wilt kan je dat het beste in deze maand doen.

Voor stellen die nog niet getrouwd zijn is het goed om uit te zoeken hoe het zit rondom het erkennen van de foetus. Als je dat nu doet scheelt dat na de bevalling.

Lees ook: Geboortekaartjes trends

Maand 7

Het wordt tijd om na te denken over het geboortekaartje, en natuurlijk welke naam daar op komt te staan. We hadden een concept aangevraagd en hem ‘klaargezet’ zodat we na de bevalling alleen nog de laatste dingen  hoefde in te vullen.

Eventueel nog een babymoon, na week 28 mag je niet meer vliegen.

Lees ook: Babymoon: Tijdens de zwangerschap

Maand 8

Nog een keer de baby uitzetlijst nalopen en checken wat je nog moet regelen.

Het kan zijn dat je zwangerschapsverlof nu begint.

Intake gesprek met de kraamzorginstelling bij jouw thuis.

Lees ook: Wat zit er in de vluchtkoffer?

Maand 9

Het fijnste is als alle grote dingen al geregeld zijn, zodat je heerlijk van je laatste weken kan genieten.

Het huis helemaal in orde maken, bijvoorbeeld (nog een keer) de kleding wassen, een borduurwerkje doen, de laatste details in de babykamer doen.

De adressen voor de geboortekaartjes schrijven. Dit had ik dus nog niet gedaan, en moest in de kraamweek nog gebeuren.

Vluchtkoffer inpakken, die had ik wel klaar staan, maar vooral met een lijst wat er nog in moest mocht het nodig zijn omdat we voor een thuisbevalling gingen.

Bed op klossen.

Eventueel nog een laatste zwangerschapsshoot, of een gipsbuik maken.

Lees ook: Bang voor de bevalling

Na de bevalling

Binnen drie werkdagen na de bevalling aangifte doen bij de gemeente.

De baby aanmelden bij de ziektekostenverzekering.

Geboortekaartjes bestellen en versturen.

Je krijgt zelf brieven thuis voor de kinderbijslag.

Lees ook: Checklist voor wat je moet regelen na de bevalling.

Hadden jullie ook een lijstje gemaakt met wat je moest doen voor de zwangerschap?

Volgende
Vorige

Comments ( 4 )

  • wat een heerlijk lijstje voor de mom to be! wij waren goed en wel 8 dagen over in ons “grote mensen huis” toen boaz geboren werd! dat was heftig… alles op tijd regelen scheelt heel veel stress!

    • Pfff, 8 dagen. Respect! Ik vond vijf maanden al kort, stond de dag van de bevalling nog te verven. Maar dat kan ook door de nesteldrang komen…

  • mooi zo’n lijstje….
    ik weet het gewoon echt niet meer, zo lang is het geleden…

  • Hier ook een planner en control freak, alles is langs geweest. Lijstjes, excel bestanden, agenda reminders. Je blijft bezig haha

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.