Geschiedenis carnaval - Mamaliefde

Carnaval, wat vieren we eigenlijk?

De eerste artikelen over het carnaval heb je ook kunnen lezen, maar waar komt carnaval eigenlijk vandaan? Wat wordt er dan gevierd? Ben benieuwd wie van jullie daar het antwoord op weet.

Lees ook: Maskers maken en knutselen van papier en andere materialen oa voor Carnaval

Voor diegene voor wie het onbekend is allereerst het volgende filmpje:

Carnaval: Geschiedenis SchoolTV- mamaliefde

Korte samenvatting

Met carnaval wordt tegenwoordig het begin van de veertig dagen tijd gevierd (veertig dagen tot aan Pasen). Niet alleen moslims kennen een vastenperiode, ook rooms-katholieke gelovigen vasten tijdens deze periode. Veertig dagen is eigenlijk een misleidende naam, omdat zondagen en feestdagen niet meetellen. Vroeger werd er door de kerk voorgeschreven wat er onder vasten verstaan werd, zo mag je geen alcohol meer, geen vlees, geen snoep etc. Tegenwoordig wordt het wat ruimer gemeten. Zelf ben ik rooms-katholiek opgevoed, maar deden we nooit aan de vastentijd. Tenminste, op de school waar ik op zat hadden we een actie waarbij je 24 uur niet mocht eten en daar sponsors voor moest zoeken. Toen ik ouder was ben ik hier wat meer over gaan nadenken, maar vasten met eten is niet mijn ding. Meestal kies ik dus een eigenschap van mezelf waar ik van af wil. Zo heb ik ooit als vasten gekozen om geen Treasure Island te spelen; kennen jullie het nog? Een facebook spelletje dat in 2011 door heel veel mensen gespeeld werd. Dit jaar moet ik nog nadenken over mijn voornemen; als jullie een tip hebben hoor ik het graag!

Voor die veertig dagen werd er dus flink feest gevierd, om die periode goed voorbereid in te gaan. Het verkleden en feestvieren is een traditie dat al uit de Griekse en Romeinse tijd komt, waar mensen vrolijk verkleed feest vierde dat het voorjaar weer was begonnen.

Lees ook: Carnaval recepten

Hebben jullie ooit wel eens meegedaan aan vasten? En stel dat je mee zou doen welke eigenschap zouden jullie eigenlijk wel willen afleren?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Wat is Carnaval / wat vieren we?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 6 )

 • wij “vasten” op Aswoensdag (de woensdag voor pasen) en op goede vrijdag. die dag geen snoep, alcohol of vlees dus standaard pannenkoeken 🙂 en op( de middelbare) school liepen we ieder jaar de midvastenloop.. halverwege de vasten 40 km lopen voor een goed doel..

  • Pff, 40 km. Knap hoor! Dat is een mooie vastentraditie.

 • Nee nooit gevast, maar ben dan ook niet gelovig, al ben ik wel gedoopt.
  Wel carnaval gevierd 😉

 • De 40-dagentijd is geen misleidende naam. Het zijn echt 40 dagen! Die zondagen zijn er al afgehaald. De periode van Aswoensdag tot Pasen duurt 46 dagen.
  Wat ik doe? Elke dag een stuk uit de Bijbel lezen (vorig jaar mee begonnen, deze vastentijd weer verder waar ik gebleven was), overdag niet snoepen (en Aswoensdag en Goede Vrijdag helemaal niet), elke avond een kort gebed voor iemand of dank en tenslotte om mijn smartphonegebruik wat in te dammen: pas vanaf 12u..
  En jij Linda?

 • Ik ben niet gelovig opgevoed maar toch heb ik een paar keer meegedaan met ‘Lent’ zoals ze die vastenperiode hier noemen. Hier doen veel katholieke mensen iets opgeven voor lent zoals bv geen lekkere dingen, geen alcohol etc. Ik heb toen chocola en chips opgegeven en ik deed het eigenlijk meer omdat ik wilde weten hoe het is. Inleven in hoe de mensen (en ook mijn schoonfamilie) hier leven met hun gewoontes. Overgens s er dan 1 dag tijdens die periode dat het niet ‘hoeft’ en dat is St Patricks day maar volgens mij hebben ze die regel zelf verzonnen 🙂

  • Nee, dat klopt. Op zondag en officiële religieuze feestdagen hoeft er niet gevast te worden.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top