De eerste artikelen over het carnaval heb je ook kunnen lezen, maar waar komt carnaval eigenlijk vandaan? Wat wordt er dan gevierd? Ben benieuwd wie van jullie daar het antwoord op weet.

Lees ook: Maskers maken en knutselen van papier en andere materialen oa voor Carnaval

Voor diegene voor wie het onbekend is allereerst het volgende filmpje:

Carnaval: Geschiedenis SchoolTV- mamaliefde

Korte samenvatting

Met carnaval wordt tegenwoordig het begin van de veertig dagen tijd gevierd (veertig dagen tot aan Pasen). Niet alleen moslims kennen een vastenperiode, ook rooms-katholieke gelovigen vasten tijdens deze periode. Veertig dagen is eigenlijk een misleidende naam, omdat zondagen en feestdagen niet meetellen. Vroeger werd er door de kerk voorgeschreven wat er onder vasten verstaan werd, zo mag je geen alcohol meer, geen vlees, geen snoep etc. Tegenwoordig wordt het wat ruimer gemeten. Zelf ben ik rooms-katholiek opgevoed, maar deden we nooit aan de vastentijd . Tenminste, op de school waar ik op zat hadden we een actie waarbij je 24 uur niet mocht eten en daar sponsors voor moest zoeken. Toen ik ouder was ben ik hier wat meer over gaan nadenken, maar vasten met eten is niet mijn ding. Meestal kies ik dus een eigenschap van mezelf waar ik van af wil. Zo heb ik ooit als vasten gekozen om geen Treasure Island te spelen; kennen jullie het nog? Een facebook spelletje dat in 2011 door heel veel mensen gespeeld werd. Dit jaar moet ik nog nadenken over mijn voornemen; als jullie een tip hebben hoor ik het graag!

Voor die veertig dagen werd er dus flink feest gevierd, om die periode goed voorbereid in te gaan. Het verkleden en feestvieren is een traditie dat al uit de Griekse en Romeinse tijd komt, waar mensen vrolijk verkleed feest vierde dat het voorjaar weer was begonnen.

Lees ook: Carnaval recepten

Hebben jullie ooit wel eens meegedaan aan vasten? En stel dat je mee zou doen welke eigenschap zouden jullie eigenlijk wel willen afleren?

Lees ook: DIY: Serpentine slinger
Lees ook: Matching verkleedkleding groep / gezin
Lees ook: Carnavalskleding baby
Lees ook: Baby verkleedkleding
Lees ook: Verkleedkleding meisjes
Lees ook: Verkleedkleding jongens
Lees ook: Zelf verkleedkleren maken
Lees ook: Verkleden niet alleen leuk met Carnaval
Lees ook: Schminkvoorbeelden kind; makkelijke ideeën
Lees ook: Carnaval kapsels
Lees ook: Carnaval recepten
Lees ook: Maskers maken en knutselen van papier en andere materialen oa voor Carnaval

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Wat is Carnaval / wat vieren we?
Author Rating
51star1star1star1star1star