Voordat de vastenperiode begint wordt er tijdens de carnaval ‘gezondigd’. De alcohol vloeit rijkelijk en er wordt lekker gegeten. Hoe verscheiden de traditionele carnavalsspecialiteiten in Limburg ook zijn, er bestaat een overeenkomst: ze zijn bijna allemaal vet.

Een aantal ‘traditionele’ hapjes uit de (Limburgse) carnavalskeuken

  • Nonnevotte zijn gefrituurde strikjes’ van deegbeslag uit Sittard.
  • Kalfskop is niets anders dan tete de veau, een vermaarde carnavalsklassieker van kalfsvlees uit Maastricht.
  • Boeremoos mit braodwors, – boerenkoolstamp met verse worst , schaft de pot in Venlo tijdens de boerenbruiloft op carnavalsdinsdag.
  • Boule de Berlin ofwel Berliner bollen in Maastricht
  • Mutschenmandeln uit Kerkrade.

Hoeveel verschillen er ook bestaan in de klassieke Limburgse carnavalskeukens, een overeenkomst is er wel: “Het zijn allemaal goedkope gerechten die goed vullen. Ze werden geacht een goede bodem’ in de maag te leggen voordat je het op een drinken zette. Daarom kom je zoveel gefrituurde hapjes tegen: zoet deeg, meestal gistdeeg, op verschillende manieren bereid en in vet gefrituurd. Men dacht dat het vet de alcohol min of meer zou neutraliseren. Het klopt wel dat die goede bodem’ in de maag ervoor zorgt dat je je minder dronken voelt, maar het alcoholpercentage in het bloed blijft hetzelfde.’  Waarom werden in carnavalstijd juist dergelijke zoetigheden genuttigd, terwijl bij bier een hartige hap zo voor de hand ligt? Netty Engels weet het niet. “Het is heel wonderlijk, maar hartige baksels zoals pizza’s bestonden in de oorspronkelijke Limburgse keuken niet. De Limburger heeft lange tijd heel gek aangekeken tegen hartige broodsoorten. Frites? Werd hier vroeger nergens bij gegeten. Frieten vind je in historische geschriften niet terug.

Huidige keuken

Tegenwoordig gaat de carnavalist met trek naar de snackbar of de Chinees. Tja, wat zullen we daarvan zeggen. Tijden veranderen. Hier in huis eten we heel wisselend. Het kan inderdaad een patatje zijn. Maar net zo makkelijk een grote pan pasta. Een dag als alle anderen.

En wat eten jullie tijdens de carnaval?

Lees ook: DIY: Serpentine slinger
Lees ook: Matching verkleedkleding groep / gezin
Lees ook: Carnavalskleding baby
Lees ook: Baby verkleedkleding
Lees ook: Verkleedkleding meisjes
Lees ook: Verkleedkleding jongens
Lees ook: Zelf verkleedkleren maken
Lees ook: Verkleden niet alleen leuk met Carnaval
Lees ook: Schminkvoorbeelden kind; makkelijke ideeën
Lees ook: Carnaval kapsels
Lees ook: Maskers maken en knutselen van papier en andere materialen oa voor Carnaval

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.