Het is de op Parijs en Mount Saint Michel na meest populaire stad onder toeristen; de Middeleeuwse vestingstad Carcassonne. Verscholen tussen de voorlopers van de Pyreneeën ligt hoog boven de rest van de stad de enorme burcht. Het bijzondere hieraan is hoe deze de tijd heeft doorstaan. Zo zijn de vestingmuren nog vrijwel geheel intact, dat is iets wat je vrijwel nergens meer ziet in Europa. Daardoor krijg je een goed beeld van hoe zo’n stad er ooit uit heeft gezien. De huidige stad ziet er nog grotendeels uit zoals in de Middeleeuwse tijd, maar er zijn ook nog onderdelen terug te vinden van de Gallo-Romeinse nederzetting die er ooit heeft gestaan. Als je dan in het zuiden van Frankrijk op vakantie bent met Eurocamp en het een uurtje rijden is… We gingen met twee kleuters en een peuter op pad om dit ‘grote kasteel’ te ontdekken.

Lees ook: Languedoc-Roussilon met kinderen; top 13 bezienswaardigheden & interessante plaatsen
Lees ook: Leukste kastelen van Nederland; Top 10 met kind bezoeken

De poorten

De stad Carcassonne heeft twee ingangen. De hoofdingang is de poort van Narbonne, deze ligt vrij laag gelegen en is voorzien van een gracht en ophaalbrug. Via een aantal poorten kun je de stad in. Buiten de poort vind je een parkje met vele bankjes en de begraafplaats. Bij de entree vind je ook een beeld.

De andere poort is een lange schuine weg vanuit de lagergelegen stad die doorkruist wordt door de rivier de Aude, waarnaar die poort is vernoemd.

Het kasteel Carcassonne