Geweldig vind ik die foto’s van de schattigste baby’s in de stoerste outfits die zich vol overgave storten op een enorme taart. Of in de vorm van zo’n giant cupcake. Naar dat soort foto’s kan ik echt uren kijken. Vaak wordt zo’n cake smash georganiseerd op het moment dat de baby 1 jaar wordt. Bij onze dochter hebben we de cake smash gedaan toen ze net iets ouder was dan elf maanden. Van de verjaardag van haar neefje, die ook 1 werd, was een stuk taart over met tekst. Het was juni dus prima weer buiten. Ik had al iets van een poging gedaan om een strokenrokje te maken en fabriceerde iets wat op een 1 leek op haar rompertje. Daar zat ze dan in de achtertuin met een stuk taart. Het leverde hele leuke en spontane foto’s op. Maar lijkt in de verste verte niet op wat je op het internet voorbij ziet komen. Voor onze zoon wou ik dat anders aanpakken. Ten eerste omdat het geen hoog zomer meer is dus ik hem niet in de achtertuin in een taart laat graaien. En ten tweede wou ik toch wel een poging doen het wat georganiseerder aan te pakken. Nog wel op een huisvrouwenmanier; dat het zelfs met twee linker handen mogelijk is. Een echte DIY cake smash dus!

Lees ook: Verlanglijstje verjaardagscadeautjes jongen eerste verjaardag

1. Pinspiratie cake smash

Wil je een cake smash gaan doen? Neem dan zeker even een kijkje op pinterest; maak een speciaal Cake Smash bord aan en laat je maar lekker gaan. Selecteren kan altijd later nog. Alles wat je aanspreekt kan je pinnen en vervolgens kan je kijken naar de overeenkomsten. Welke ideeën spreken je aan en waarom. Bijvoorbeeld kleuren, achtergronden, decoratie, taarten, welke soort foto’s er gemaakt worden, scenario’s, props etcetera. Op babybytes vind je ook een aantal mooie collages ter inspiratie.

2. Zoek een partner in crime

Je gaat het niet alleen redden om je te bekommeren om de baby en de foto’s te maken. Zoek dus iemand die je daarbij kan helpen. Gelukkig was Nicole van Meisje-Eigenwijsje bereid om me te helpen en de foto’s te maken. Zij heeft daar als amateurfotograaf een hele andere kijk op dan mij. In mijn ervaring is dat namelijk nog wel het allerbelangrijkste als je met iemand samen werkt; zeker als het om foto’s van je kind gaat. Dat de foto’s genomen worden die je wilt hebben. Niets is zo vervelend als een fotograaf die ‘door heel Europa foto’s maakt’ maar niet weet hoe hij met klanten moet communiceren en het alleen op zijn manier wil doen. Dat levert hele andere foto’s op. Zorg ook dat er duidelijke afspraken worden gemaakt en verwachtingen worden uitgesproken; zij ging zich richten op de foto’s en ik zou zorgen voor de taart en eventueel nog wat aanvullende toeters en bellen. Zorg ook dat je allebei de tijd er voor neemt, kinderen blijven onvoorspelbaar en kunnen net slapen etc. Dan is het fijn als de ander tijd heeft.

Lees ook: Eerste verjaardag; Decoratie & Aankleding

3. Regel een oppas

Als je geen oudere broer of zus in huis hebt, of die persoon is dan al uithuizig kan je verder met stap 4. Maar met onze peuter die dan vrij is leek het ons heel verstandig om haar onder te brengen voor een speeldate bij haar tante en nichtje. Pas na het avondeten werd ze teruggebracht. Ik hoefde me dus niet te haasten.

4.Cake Smash Kleding (boy)

DIY Cake Smash in tien stappen: de decoratie- Mamaliefde

Begin met een rondje door het huis; ga op zoek naar spullen en materialen die je op de foto’s zag en toch al in huis hebt liggen. Bijvoorbeeld de naamslinger die ik vorig jaar tijdens de kraamweek had gemaakt. Vervolgens heb ik een rondje gemaakt door de stad langs allerlei goedkope winkels zoals de Xenos, Action en Wibra. In principe gebruik je het meeste maar een keer. De spullen die ik niet kon vinden heb ik online geshopt bij Feestwinkel Langzalzeleven met name de transparante ballonnen waren vrijwel nergens te krijgen en hier ook nog voor een betaalbare prijs.

Lees ook: DIY Flockoutfit eerste verjaardag

5. Outfit cake smash

DIY Cake Smash in tien stappen: de kleding outfit - Mamaliefde

Puntje vier en vijf vallen eigenlijk samen. De kleding die ik wou gebruiken hadden we al in huis liggen. Tijdens het reisje naar Lille had ik bij de Zara een hele leuke broek met bretels gekocht. Weliswaar maatje 80 zodat het een beetje op de groei zou zijn. Voor nu met opgerolde pijpen was dat prima. Mijn moeder was een keertje aan komen zetten met een super stoer rompertje met kraag van de Primark. En dan heel stoer met blote voeten. Vaak ben je met alleen een stoer broekje, of rokje bij een meisje ook al klaar.

Tot zover de voorbereidingen die je van tevoren kan doen.

6. Zelf Cake Smash taart maken

Recept cake smash taart maken - Mamaliefde

De dag, of hooguit twee dagen voor het grote feest is het tijd om met de taart aan de slag te gaan. De avond ervoor ben ik een paar uurtjes bezig geweest met de taart. Was namelijk niet helemaal zoals ik het had verwacht te gaan doen. Hij was namelijk minder gaan rijzen. Was ook het laatste beetje biscuitmix dat ik nog had dus stiekem ook wel beetje verwacht. Natuurlijk hier ook een ko