Buitenspelen met jonge kinderen - Mamaliefde.nl

Buiten spelen met jonge kinderen

 Spelen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Binnen spelen is makkelijk maar buitenspelen met jonge kinderen is soms nog een hele uitdaging! Helemaal als je werkt als gastouder, je hebt dan veel regels om aan te voldoen. Niet alleen moet je de juiste opleidingen hebben en je huis goed op orde hebben, je moet natuurlijk ook genoeg spelmateriaal in huis hebben om de kinderen te laten spelen en ontwikkelen, van Kampeerwereld kregen we een aantal items toegestuurd.

Lees ook: Top 10 populairste buitenspeelgoed voor dreumes, peuter en kleuter
Lees ook: Waarom is buiten spelen belangrijk en goed voor de ontwikkeling van kinderen?

Buitenspelen met jonge kinderen

Buitenspelen met jonge kinderen - Mamaliefde.nl

Zelf ben ik gastouder van kinderen van 0 tot 4 jaar. Inmiddels zitten daar wel 2 BSO-kindjes bij van 4 en 8 jaar. Beiden komen niet veel uren en voor hen had ik dan ook niet echt specifiek buitenspeelgoed. Tot voor kort, want er is weer gaaf buitenspeelgoed op de markt gekomen.

Buitenspelen met jonge kinderen van 0 tot 4 jaar kan soms best uitdagend zijn. Het gaat er vaak wilder aan toe, er is ander speelgoed in zicht, soms is het wat gevaarlijker of uitdagender om mee te spelen en sommige kinderen spelen liever gewoon heel de dag binnen in de poppenhoek.

Lees ook: Tips voor als je kind niet wil buiten spelen 

Boodschappen doen

Buitenspelen met jonge kinderen - Mamaliefde.nl

Het voordeel van een gastouder zijn, is dat de gastkinderen meedraaien in een gezin. Zo gaan ze ook gewoon mee boodschappen doen. Al doe ik dat nooit met 5 of 6 kinderen maar hoogstens met 4 kinderen. Altijd geweldig om gezichten te zien van voorbijgangers die denken dat ze allemaal van mij zijn of een vierling of twee tweelingen. ” Allemaal verschillende vaders” zeg ik dan, hahaha.

Tijdens het boodschappen doen kun je ook spelen met de kinderen. Spelen is namelijk leren en ontdekken. Zie jij de bananen ergens liggen? Welk brood zullen we nemen? Hoeveel mensen staan er in de rij bij de kassa? Ik betrek de kinderen zoveel mogelijk en zo is boodschappen doen altijd een feest.

Lees ook: Lidl buitenspeelgoed; van springkussen tot zandbak

Naar de speeltuin

Buitenspelen met jonge kinderen - Mamaliefde.nl

Uiteraard gaan wij ook veel naar de speeltuin. Vlakbij hebben wij een speeltuin die tussen 9 en 5 uur open is en beheerd wordt. Geen sigarettenpeuken of glas dus en alles ziet er keurig uit. Het hek kan dicht zodat ik zeker weet dat ze er niet vandoor gaan. Er is meer ruimte, groter en meer speelgoed en ze kunnen heerlijk hun energie kwijt in de gezonde buitenlucht.

Buitenspelen met jonge kinderen - Mamaliefde.nl

Naar het strand

Sommige gastouders nemen hun gastkindjes weleens mee naar het strand, zeker als ze een paar extra handen en ogen hebben, is dat wel te doen met grotere peuters bijvoorbeeld. Zelf ga ik zodra ik kan met dochterlief graag naar Kijkduin. En nee niet voor de Pokemons.

In de tuin

Buitenspelen met jonge kinderen - Mamaliefde.nl

Als ik kinderen op bed heb liggen, blijven wij vaak thuis. Ik heb gelukkig een afgesloten tuin met veel speelmogelijkheden voor de kinderen. Zo bouwde ik met mijn schoonvader en vader een geweldige moddertafel, hebben wij een grote zandbak staan en een speelhuisje voor de kinderen. Bijna overal liggen rubberen tegels of een nep grasmat. In de wat koudere en nattere maanden zet ik de loopfietsjes en auto’s neer en in de warmere maanden mogen ze in de zandbak en met de watertafel en moddertafel aan de slag.

Lees ook: De beste zandbakken voor kinderen

Buitenspelen met jonge kinderen - Mamaliefde.nl

Sinds kort hebben wij nieuw speelgoed. Van Outdoor play de Garden Party Games. Echt geweldig om te doen, niet alleen voor een verjaardag! Zo kun je met 4 kinderen tegelijk een wedstrijdje doen met zaklopen en eierlopen. Of wat dacht je van met zakjes zo ver mogelijk gooien bij het paaltje! Vooral het zaklopen en eierlopen is hilarisch om te doen met de peuters. Het zaklopen hebben ze zelf de meeste lol in en ik heb de meeste lol van het eierlopen want zo’n ei laten liggen op een lepel is nog best moeilijk. Ze zijn natuurlijk van plastic en niet zo zwaar als een echt ei dus ze rollen er snel af als de lepel ook maar een beetje scheef ligt.

Naar het bos of park

In de wat nattere maanden of als er veel gebeurt in de natuur zoals de herfst en lente, ga ik veel met de kinderen wandelen naar het park of bos. We kijken naar de veranderingen in de bomen, rapen kastanjes, eikels en hazelnoten op. Voeren de eendjes en luisteren naar de vogels. Van jong tot oud genieten wij dan van de rust, terwijl wij ook aan het buitenspelen zijn. Wat voor volwassenen een wandeling is, is voor de kinderen tegelijkertijd ook spelen!

Nu de peuters wat ouder worden is het ook leuk om af en toe eens een grote bal mee te nemen of de nieuwe speelgoed sensatie KuBB. Zeker op de camping is dit een echte rage. En ik snap wel waarom.

KuBB doet je denken aan schaken omdat je pionnen en een koning hebt. Het doet je denken aan trefbal maar dan zonder bal en jij wordt niet getroffen, maar je paaltje. Het doet je denken aan paaltjesvoetbal wat ik vroeger op school deed. Je eigen paaltje bewaken terwijl je met zijn allen ook voetbalt. Gaat je paaltje om dan ben je af. Later werd dit vervangen door flessen water en ik heb het ook weleens gespeeld met flesjes bier. Ja als tiener is buitenspelen ook nog leuk om te doen en als student ook nog haha.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=73SnFfw2v9Q&w=640&h=360]

Het idee is dat je 2 teams maakt en een rijtje paaltjes tegenover elkaar zet op een speelveld. Eerst mag de ene partij proberen om met stokken je paaltjes om te gooien en dan mag de andere partij dit doen. Het doel is om uiteindelijk als eerste de koning om te mogen gooien die in het midden staat.

Voor de peuters nog iets te lastig soms, alhoewel het onderhands gooien al steeds beter gaat. Nee mijn meiden vonden het leuker om de paaltjes om te slaan met de stokken en hadden daar al de grootste lol mee. Ach daar gaat het toch om!

Buitenspelen met jonge kinderen - Mamaliefde.nl

En anders is gewoon met een bal spelen ook altijd een succes! Buitenspelen moet leuk zijn!

Wat is jouw favoriete buitenspeelgoed?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Buitenspelen met jonge kinderen; het leukste speelgoed
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 2 )

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top