Hoe buiten spelen leuk maken?

‘Maaam, mag ik naar buiten????’ is de afgelopen paar jaar veranderd in: ‘Maaam, mag ik de iPad???’ Natuurlijk niet altijd, maar toch is het soms moeilijk om je kinderen naar buiten te krijgen. En buiten spelen is niet zomaar buiten spelen. Door buiten te spelen komen kinderen aan vitamine D, die nodig is voor onder andere het groeien en sterk houden van botten. Ik heb me verdiept in buiten spelen, en wauw, wat zijn er een leuke ideeën!!! Ik krijg gewoon zelf zin om m’n schoenen aan te trekken…

Buiten spelen is gezond

Buiten spelen is op heel veel vlakken gezond. Lichamelijk, mentaal en sociaal.

Lichamelijk:

  • Kinderen die buiten spelen hebben minder risico op botbreuken en dergelijke, doordat ze door het buitenspelen situaties buitenshuis beter kunnen inschatten;
  • Door het bewegen tijdens het buiten spelen is er minder kans op osteoporose, hart- en vaatziekte en diabetes op lange termijn;
  • Minder kans op obesitas,
  • Betere motoriek door ervaring met bewegingen;
  • Beter concentratievermogen en betere leerprestaties;
  • Verhoging van de creativiteit. (In hun spel moeten ze oplossingen bedenken, maken ze van een tak een weg voor de auto, etc.)

Mentaal:

  • Ruim 80% van de kinderen wordt volgens onderzoek blij van buiten spelen;
  • De omgeving zorgt ervoor dat kinderen zich uitgedaagd voelen, ze ondernemen van alles met en laten zich leiden door hun eigen fantasie (denk aan hutten bouwen);
  • Buiten spelende kinderen durven meer te onderzoeken en/of ondernemen, en hebben daarbij meer zelfvertrouwen.

Sociaal:

  • Kinderen die veel buiten spelen zijn socialer. Ze komen meer in aanraking met andere kinderen, volwassenen, zowel bekende als onbekende. Ze leren van dit contact. Daarnaast zien ze hoe andere mensen met elkaar omgaan.

Lees ook: Waarom buiten spelen goed is voor de ontwikkeling van je kind.

Kind stimuleren om buiten te spelen

Leuk en aardig al die voordelen, maar hoe krijg je hem of haar naar buiten? Allereerst door ‘schermafspraken’ te maken. Het helpt bijvoorbeeld als het kind altijd uit school een kwartier of halfuur op de iPad/laptop/o.i.d. mag, of een andere vaste regel zoals bijvoorbeeld: alleen woensdagavond. Dan weet het kind dat hij echt wel achter dat schermpje komt, maar hij weet ook dat hij er op andere momenten niet om hoeft te zeuren. Het is dan makkelijker om hem te stimuleren om buiten te spelen, hij heeft dan niet het gevoel dat hij schermtijd ‘verliest’ door buiten te spelen.

Het tweede is natuurlijk: Buiten spelen leuk maken! Maar hoe doe je dat als je zelf weinig tijd hebt? Weinig financiële middelen? Of wat als je niet verder komt dan voetballen of schommelen?

Lees ook: Buiten spelen; 101 tips voor activiteiten en spelletjes

DIY-ideeën buitenspelen

Tenten maken

Stort jouw tent altijd in elkaar? Niet meer met deze truc, en het ziet er awesome uit! Wat je nodig hebt is een (oude) hoepel en een douchegordijn of oud laken/tafelkleed. Doe het gordijn of wat je ook hebt, om de hoepel heen. Pak een trap en hang de hoepel aan een tak in de boom en klaar is je tent! Zeker weten dat je kind er weg van is.

Creatief boter, kaas en eieren

Dit is het leukste boter-kaas-en-eierenspel dat je ooit hebt gespeeld, en de meest Instagram-waardige 😉 Zoek met je kind 10 platte kiezelstenen (yes, dat is al buiten!) en beschilder deze. Bijvoorbeeld rood met stippen als lieveheersbeestjes, zwart/geel gestreept als bijtjes. Zoek daarna een tegel in de tuin of een andere platte ondergrond. Teken een boter-kaas-en-eierenveld en spelen maar!

Buitenkeuken

Speelt je kind graag in een keukentje? (Figuur)zaag twee cirkels uit een plank en schilder op de tweede helft van de plank een paar rondjes als kookpitten, hang de plank op aan bijvoorbeeld de schuur op kinderhoogte. Doe dan twee teiltjes in de ronde gaten, zet plastic pannetjes op de pitten en je kind vermaakt zich prima buiten.

Speurneusjes

Heb je een lege eierdoos in de kast staan? Teken of print een afbeelding op de deksel van de doos. Zorg dat boven elk gaatje in de doos waar eerst een ei zat, een plaatje staat. Voorbeeld van plaatjes: een kiezelsteen, een plukje gras, een madeliefje, een boomblad (in de herfst in verschillende kleuren). Kan je kind alles verzamelen in de doos? Een voorbeeld om uit te printen vind je hier. Dus print het uit, plak het op en stuur ze op pad!

Sproeifles

Vallen de mussen van het dak? Pak dan snel een lege plastic fles en maak er met de punt van een schaar of mes een aantal gaatjes in aan de onderkant van de fles. De tuinslang past meestal in de hals van de fles, ducktape werkt ook. Hang de tuinslang om een tak en have fun! Ook mogelijk: maak gaatjes aan één kant van de fles over de hele lengte, bevestig hem aan de tuinslang en leg hem in het gras. Kan jij erover heen springen zonder nat te worden?

Racebaan

Wandel samen met je kind naar de supermarkt en kies een paar stevige kartonnen dozen uit. Knip ze thuis in repen, buig ze krom en plak ze aan elkaar. Leg de baan/banen op een verhoginkje zoals een krukje, prullenbak of stoelzitting en je hebt je eigen racebaan! Hoe cool is dat?

Creatief darten

Blaas een pak ballonnen op en plak ze met de tuutjes aan een kartonnen plaat. Leg op een bepaalde afstand (afhankelijk van de leeftijd) een tak of iets anders neer. Laat je kind plaats nemen achter de tak. Kan hij de ballonnen knallen met de dartpijl?

Sometimes it’s so easy…

Je gelooft het of niet, maar dit is zó makkelijk en toch zijn kinderen er uren zoet mee. Vooral als je het ‘toververven’ noemt! Geef ze een bekertje water en een kwast en laat ze lekker naar buiten gaan. Met de kwast en het water kunnen ze naar hartenlust verven op de tegels. En rara, wie kan raden hoe het kan dat je tekening na een poosje weer verdwijnt?

Bekertje water

Nog iets met een bekertje water… Zet je kind met vriendjes zittend op een rijtje achter elkaar. Geef de voorste een beker water. Geef het bekertje over je hoofd door aan degene die achter je zit, zonder te kijken natuurlijk! Is het bekertje nog vol aan het einde van de rij?

Lees ook: Spelletjes om te spelen met water

Waterballonnen mikado

Dit heb ik in mijn jeugd echt gemist! Maak een ronde cilinder van kippengaas. Steek halverwege de cilinder een heleboel rietjes/stokjes/etc. door het gaas heen. Heb je een ‘bodem’ gemaakt? Vol de cilinder dan met waterballonnen. Vervolgens: trek één voor één een stokje weg…

Lees ook: De leukste spelletjes met waterballonnen voor in de achtertuin

Bowlen in eigen tuin!

Heb je een eigen tuinpad? Ideaal om te bowlen! Zorg voor 10 dezelfde vorm flessen, maar met verschillende kleuren inhoud (zonder koolzuur). Je kunt ook lege flessen vullen met verschillende soorten limonade (die kun je na het spel gewoon weer in de koelkast zetten). Zet ze in een mooie V-vorm, laat de kinderen stenen langs de rand van het pad leggen als ‘hekjes’. Dan alleen nog op zoek naar een bal…

Buitenspeelmat

Iedereen kent die groene mat wel, met grijze wegen, huisjes, boompjes… Maar dat kan je natuurlijk ook zelf maken buiten! Teken met stoepkrijt samen met je kind een weg over de tegels. Huisjes erbij, je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Een paar plastic autootjes erbij en racen maar!

Waterbaan

Ga op zoek naar een (oude) lat en bevestig een doorgeknipte halve fles aan de bovenkant, met de hals van de fles naar beneden. Bevestig vlak daaronder een andere fles, met een gat voor de hals van de halve fles erboven. Bevestig zo zoveel flessen als je maar wilt, zo lang ze maar in elkaar overlopen. Een stukje tuinslang of ander soort buisje (zie afbeelding) maakt het nog leuker! Het is even wat werk, maar je kunt hem makkelijk bewaren! En het maken zelf is natuurlijk part of the game.

Schaduw tekenen

Teken met stoepkrijt een paar gekke gezichten op de tegels. Kan je de schaduw van je gezicht precies over het gekke gezicht laten vallen? Een erg fotogeniek moment! Werkt trouwens ook heel goed op het strand!

Wat doe jij om buiten spelen nog leuker te maken?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Tips en ideeën om buiten spelen leuk te maken
Author Rating
51star1star1star1star1star
Martine Pieters-de Wit

Martine Pieters-de Wit

Op koningsdag 2018 was het zo ver, ons prinsesje Hadewych Elizabet Alicia is geboren! En ik merkte al snel: wat is het belangrijk om foto's te maken, Hadewych groeit als kool!

Bij een eerste kindje horen duizend en één nieuwe vragen en nieuwe keuzes. Gelukkig is mamaliefde.nl er met alle info, eerlijkheid en een lolletje. Ik vind het super leuk om via deze blog een stukje van mijn zoek- en vindtocht in babywereld met jullie te delen!
Martine Pieters-de Wit

Latest posts by Martine Pieters-de Wit (see all)

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top