Buitenspelen is goed voor kinderen, gelukkig hebben de meeste kinderen er ook totaal geen probleem mee. Ik ben zo blij dat we een huisje hebben gevonden met tuin. Die dusdanig kindvriendelijk is dat ik eerst gezellig even buiten erbij kom zitten met een fijne jas of parka aan, maar vervolgens vanachter het raam ze in de gaten te houden. Vaak is een eenvoudig stokje al meer dan voldoende om haar bezig te houden. Mocht dat toch gaan vervelen, of je het leuk vinden om samen een project te bedenken, heb ik de volgende ideeën voor je. Ook al lijkt de herfst al begonnen, die nazomerdagen kunnen nog erg mooi zijn. Dan is het zonde om alleen maar binnen met een dekentje op de bank, een warme kop chocolademelk voor de tv te gaan zitten.

Lees ook: Herfstvakantie 2019 uitjes; de leukste activiteiten met kinderen
Lees ook: Leukste uitjes in de herfst met kinderen; ongeacht mooi weer of als het regent
Lees ook: Thema herfst inspiratie; activiteiten, spelletjes, knutselen en recepten
Lees ook: De 101 leukste activiteiten & spelletjes voor buiten spelen
Lees ook: Waarom is buiten spelen belangrijk en goed voor de ontwikkeling van kinderen?
Lees ook: Spelletjes in het bos; voor een boswandeling, met opdrachten of ideeën voor een groep
Lees ook: leukste peuter activiteiten, ook voor kleuters of dreumessen van 1 en 2 jaar. Geschikt binnen, buiten of kinderopvang.

Plassen stampen

Ook als het regent (of liever nog, als het net geregend heeft) kan je lekker buiten spelen. Heerlijk in de plassen stampen. Door samen een wandeling te maken en alle plassen die je vindt samen uit te testen. Liever in de eigen achtertuin? Vaak staat er bij ons wel een emmer of iets dergelijks buiten dat het regenwater opvangt, als je dat omgooit heb je een mooie plas.

Waterbaan

In het filmpje een tijdje geleden kwam je de waterbaan al tegen. In de herfst is dit natuurlijk ook nog een hartstikke leuk project. Zo kan je kindje toch nog met water spelen, zonder dat het volledig nat is. En anders kan regenkleding ook prima van pas komen.

Lees ook: DIY Waterbaan maken
Lees ook: Zelf een simpele waterbaan maken

Natuurkunstwerk / mandala

In de herfst wordt het bos veel kleurrijker met allerlei kleuren blaadjes aan de boom of die van de boom vallen. Samen met wat stokjes, kastanjes of wat je ook tegenkomt kan je vervolgens mooie kunstwerken maken. Gewoon lekker je fantasie gebruiken; maakt niet uit of het ergens op lijkt of niet.

Lees ook: Knutselen met kastanjes

Dieren voeden

DIY:L Recept voor vetbollen - Mamaliefde

Zeker op de koudere dagen is het leuk om thuis bijvoorbeeld zelf vetbollen te maken, of pinda’s te rijgen en die vervolgens aan de vogeltjes te geven. Je kan natuurlijk ook een wandeling maken naar de vijver om de eendjes het oude brood te geven. Misschien hebben de buren wel een hond die uitgelaten mag worden?

Lees ook: DIY Natuurkunstwerk / bloemenmandala maken

Kabouterpad

In de herfst zijn er natuurlijk een hoop paddenstoelen te vinden in het bos. En wie wonen daar? De kaboutertjes. Er zijn speciale wandelpaden waarbij je op zoek kan gaan naar de kabouters. Of duik zelf met een spiegeltje het bos in en bekijk de paddenstoel eens vanaf de onderkant.

In oktober organiseert IVN meer dan 150 paddenstoelenactiviteiten op verschillende plekken in heel Nederland: speurtochten, kabouterpaden, knutselactiviteiten en meer. Ga met een IVN-natuurgids op pad en beleef, ontdek en leer meer over paddenstoelen! Ga naar de website van Scharrelkids voor een overzicht van alle kinderactiviteiten en bestel de gratis paddenstoelenzoekkaart. Dan weet je precies welke paddenstoelen je tegenkomt!

Lees ook: Herfstvakantie 2018 uitjes; de leukste activiteiten met kinderen

I spy speurtocht / Bingo

Maak een bingo / speurtochtkaart met foto’s van voorwerpen in het bos. Print deze uit en laat de kinderen op zoek gaan. De voorwerpen op de foto’s kunnen ze verzamelen of afstrepen. Wie heeft het eerste een volle kaart?

Lees ook: Zelf een speurtocht maken voor kinderfeestje, in bos of met een gratis app

Tuinieren

Vlak voor de vorst is het beste moment om de bloemenbollen in de grond te stoppen. Kinderen vinden het natuurlijk heerlijk om daarbij te helpen, laarzen aan, handschoentjes en lekker vies worden! Als je slakjes of spinnen tegenkomt zullen ze het daar vast nog weken over hebben.

Vliegeren

Als het lekker waait, niet te hard, is het natuurlijk heerlijk om met een zelfgemaakte vlieger naar het strand te gaan en daar heerlijk te gaan vliegeren.

Sporen zoeken

In de herfst / winter zijn de sporen van dieren een stuk zichtbaarder. In het bos kan je daar naar op zoek gaan. Natuurlijk kan je ook zelf sporen gaan maken om vervolgens een speurtocht te gaan lopen. Of met gips een afdruk te gaan maken.

Bootje varen

Als het regent kan je binnen lekker aan de slag om zelf een bootje te maken. Denk bijvoorbeeld aan een oude shampoofles met een cocktailprikker en een schermpje. Als het dan even droog is, of lekker warm in een regenpak naar buiten om dan met je bootje in een plas water te spelen.

Materialen verzamelen om vervolgens te gaan knutselen

Tot slot kan je natuurlijk altijd een herfstwandeling maken en bladeren verzamelen om te gaan verven, er een mobile van te maken. Laten we hopen dat de echte herfst nog even weg blijft.

Spelen jullie kinderen lekker buiten in de herfst of mogen ze dan toch sneller binnen blijven?

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Latest posts by Linda (see all)