De 7 leukste buitenspeelactiviteiten in de herfst

Buitenspelen is goed voor kinderen, gelukkig hebben de meeste kinderen er ook totaal geen probleem mee. Ik ben zo blij dat we een huisje hebben gevonden met tuin. Die dusdanig kindvriendelijk is dat ik onze peuter naar buiten durf te gaan en zelf op de bank kan zitten (voor het raam) met baby boy om hem bijvoorbeeld een voeding te geven. Kan zij lekker haar gang gaan, ik haar in de gaten houden en kan onze zoon rustig eten. Vaak is een eenvoudig stokje al meer dan voldoende om haar bezig te houden. Of wat grassprietjes voor meneer. Mocht dat toch gaan vervelen, of je het leuk vinden om samen een project te bedenken heb ik de volgende ideeën voor je. Ook al lijkt de herfst al begonnen, die nazomerdagen kunnen nog erg mooi weer zijn. Dan is het zonde om met een dekentje op de bank, een warme kop chocolademelk voor de tv te gaan zitten.

Lees ook: De 101 leukste activiteiten & spelletjes voor buiten spelen

Plassen stampen

Plassen stampen - mamaliefde

Ook als het regent (of liever nog, als het net geregend heeft) kan je lekker buiten spelen. Heerlijk in de plassen stampen. Door samen een wandeling te maken en alle plassen die je vind samen uit te testen. Liever in de eigen achtertuin? Vaak staat er bij ons wel een emmer of iets dergelijks buiten dat het regenwater opvangt, als je dat omgooit heb je een mooie plas.

Waterbaan

Waterbaan - mamaliefde

In het filmpje een tijdje geleden kwam je de waterbaan al tegen. In de herfst is dit natuurlijk ook nog een hartstikke leuk project. Zo kan je kindje toch nog met water spelen, zonder dat het gelijk helemaal volledig nat is. En anders kan regenkleding ook prima van pas komen.

Lees ook: DIY Waterbaan maken

Lees ook: Zelf een simpele waterbaan maken

Natuurkunstwerk / mandala

DIY: Bloemen mandala maken met kinderen - Mamaliefde

In de herfst wordt het bos veel kleurrijker met allerlei kleuren blaadjes aan de boom of die van de boom vallen. Samen met wat stokjes, kastanjes of wat je ook tegenkomt kan je vervolgens mooie kunstwerken maken. Gewoon lekker je fantasie gebruiken; maakt niet uit of het ergens op lijkt of niet.

Lees ook: Knutselen met kastanjes

Dieren voeden

DIY:L Recept voor vetbollen - Mamaliefde

Zeker op de koudere dagen is het leuk om thuis bijvoorbeeld zelf vetbollen te maken, of pinda’s te rijgen en die vervolgens aan de vogeltjes te geven. Je kan natuurlijk ook een wandeling maken naar de vijver om de eendjes het oude brood te geven. Misschien hebben de buren wel een hond die uitgelaten mag worden?

Lees ook: DIY Natuurkunstwerk / bloemenmandala maken

Kabouterpad

Blote voetenpad Drents Friese Wold Appelscha Staatsbosbeheer - Mamaliefde

In de herfst zijn er natuurlijk een hoop paddenstoelen te vinden in het bos. En wie wonen daar? De kaboutertjes. Er zijn speciale wandelpaden waarbij je op zoek kan gaan naar de kabouters. Of duik zelf met een spiegeltje het bos in en bekijk de paddestoel eens vanaf de onderkant.

In oktober organiseert IVN meer dan 150 paddenstoelenactiviteiten op verschillende plekken in heel Nederland: speurtochten, kabouterpaden, knutselactiviteiten en meer. Ga met een IVN-natuurgids op pad en beleef, ontdek en leer meer over paddenstoelen! Ga naar de website van Scharrelkids voor een overzicht van alle kinderactiviteiten en bestel gelijk de gratis paddenstoelenzoekkaart. Dan weet je precies welke paddenstoelen je tegenkomt!

Lees ook: Herfstvakantie 2018 uitjes; de leukste activiteiten met kinderen

I spy speurtocht / Bingo

Maak een bingo / speurtochtkaart met foto’s van voorwerpen in het bos. Print deze uit en laat de kinderen op zoek gaan. De voorwerpen op de foto’s kunnen ze verzamelen of afstrepen. Wie heeft het eerste een volle kaart?

Tuinieren

Kindvriendelijke vaste planten voor in de achtertuin voor vlinders, snijbloemen en onderhodsvriendelijk Mamaliefde.nl

Vlak voor de vorst is het beste moment om de bloemenbollen in de grond te stoppen. Kinderen vinden het natuurlijk heerlijk om daarbij te helpen, laarzen aan, handschoentjes en lekker vies worden! Als je slakjes of spinnen tegen komt zullen ze het daar vast nog weken over hebben.

Vliegeren

Als het lekker waait, niet te hard, is het natuurlijk heerlijk om met een zelfgemaakte vlieger naar het strand te gaan en daar heerlijk te gaan vliegeren.

Sporen zoeken

In de herfst / winter zijn de sporen van dieren een stuk zichtbaarder. In het bos kan je daar naar op zoek gaan. Natuurlijk kan je ook zelf sporen gaan maken om vervolgens een speurtocht te gaan lopen. Of met gips een afdruk te gaan maken.

Bootje varen

Als het regent kan je binnen lekker aan de slag om zelf een bootje te maken. Denk bijvoorbeeld aan een oude shampoofles met een cocktailprikker en een schermpje. Als het dan even droog is, of lekker warm in een regenpak naar buiten om dan met je bootje in een plas water te spelen.

Materialen verzamelen om vervolgens te gaan knutselen

Tot slot kan je natuurlijk altijd een herfstwandeling maken en bladeren verzamelen om te gaan verven, er een mobile van te maken. Laten we hopen dat de echte herfst nog even weg blijft.

Spelen jullie kinderen lekker buiten in de herfst of mogen ze dan toch sneller binnen blijven?

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 7 )

  • Jahoor! Zolang het droog is kunnen we naar buiten, is mijn motto. Als het regent ben ik liever binnen maar ook dan gaan we soms wel naarbuiten.

  • Plassen stampen vond ik altijd zo leuk om te doen. En eerlijk gezegd doe ik het nog wel eens. Heerlijk en het maakt niet uit of je klein of groot bent. Toch? :-)))

  • Plassen stampen vond ik vroeger reuzeleuk! ♥

  • Zo is de herfst gewoon leuk;)

  • Pingback:Als een team samen opvoeden.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top