Buikslapen en Wiegendood

Schreef ik afgelopen weekend nog over het oefenen met rollen van onze zoon. Is het nu gedaan met de rust. Hij heeft ‘eindelijk’ door hoe hij beide kanten op moet rollen. En weer terug van buik naar rug. De wereld is dus gelijk een stuk groter voor hem geworden. Laatst stond ik in de keuken, en ja hoor. Daar kwam hij al aangerold. Nieuwsgierig naar wat zijn moeder aan het doen was. Nadat hij me had ‘gevonden’ verscheen er een blije lach op zijn gezicht en begon hij te ‘vliegeren’. Zo lief is dat. Dan laat ik meteen alles staan en moet eerst even knuffelen.

Voorkeurshouding

De oefeningen hebben dus effect gehad. Is bij onze dochter eindelijk het besef gekomen dat de kastjes niet zijn om mee te spelen en het ontdekken zich beperkt tot de speelhoek komt daar dus weer een nieuwe periode van. Dat wordt dus weer opletten met de kabeltjes van de laptop, een over de tafel hangend riempje van het fototoestel en dergelijke. Liggend op zijn rug kan hij zich ook al uitstrekken tot aan de speeltjes van de muziekmobiel.

Op de grond rollen deed hij al even, baby boy heeft nu ook door dat dat in zijn co-sleeper mogelijk is. En zo op zijn buik liggend vind hij het allemaal wel prima. Dan valt hij heerlijk in slaap, met zijn handjes onder zijn hoofd. Wat dat betreft lijkt hij net op zijn grote zus en mij; wij zijn ook echte buikslapers. Zijn zus is daar echt heel schattig in, die rolt zich helemaal op met haar knietjes onder zich en valt dan in slaap. Als er dan ook maar even geluid is, bijvoorbeeld als ik me omdraai. Dan zie je ook gelijk zijn hoofdje in de lucht. Om dan vervolgens te constateren dat het goed is en weer neer te leggen. Heel alert dus.

Buikslapen

Buikslapen wordt echter niet altijd even aanbevolen. Sliepen we vroeger allemaal nog op onze buik, is vaak een veel natuurlijke houding. Wordt dat momenteel zeer sterk afgeraden. Als je newborn echt niet kan slapen kan je hem nog het beste op zijn zij leggen. Dit alles heeft te maken met de zogenaamde wiegendood. Gelukkig is dit in Nederland vrij zeldzaam geworden, maar de angst blijft er voor bestaan. Vaak is er dan sprake van een overlijden waar geen logische verklaring voor gegeven kan worden. Ook niet na een postmortaal onderzoek. Dit gebeurd vaak in het eerste levensjaar, vandaar de naam wiegendood.

Tips om wiegendood te voorkomen

De volgende tips tegen preventie zie je dan vaak terugkomen;

  • Laat je baby op de rug te slapen.
  • Als de baby ouder is en zelf op de buik rolt, zorg dan dat het bedje veilig is. Dus geen losse touwtjes, stof langs de zijkant van het bedje, niet teveel knuffels. Het aanschaffen van een aerosleep matras, matrasbeschermer en speciale hoes kan voor ouders ook een veilig gevoel geven. Dit hebben wij in ieder geval wel gedaan, zowel voor de co-sleeper als ledikant. Ben je er echt bang voor kan je ook een nannycare matje onder het matras neerleggen dat alarmeert als de ademhaling stopt. Ik heb echter ook al verhalen gehoord dat ouders midden in de nacht voor niets schrikkend wakker zijn geworden.
  • Zorg dat het niet te warm is, zeker met dit weer is een lakentje meer dan voldoende. In de winter kan daar een dekentje over (geen dekbed en geen hoes).
  • Koop een veilig bedje; de babybedjes die in Nederland verkocht worden moeten aan bepaalde eisen voldoen. Zoals de ruimte tussen de spijlen, geen harde bak etc.
  • Als je het bedje opmaakt, doe dat dan voor 1/3e, zodat de kans dat je baby onder de deken verdwijnt minimaal is.
  • Als het kan; kies er dan voor om in ieder geval het eerste half jaar je baby bij je op de kamer te laten slapen.
  • Niet roken in de kamer, of omgeving van de babykamer. Dus ook niet buiten onder het open raam.
  • Gebruik een speen alleen als het echt nodig is, kies er anders voor bij zuigbehoefte om je baby aan te leggen of op je vinger te laten sabbelen.
  • Probeer een vast dagritme voor je baby te creëren.

Meer informatie vind je op de website van Stichting Wiegedood.

En nu, nu zit ik met gemengde gevoelens. Aan de ene kant ben ik trots op deze nieuwe mijlpaal. Blij dat zijn ontwikkeling niet te ver achter blijft. Aan de andere kant mis ik toch wel weer het hebben van een baby. Voor je het weet gaat hij zitten en oefenen met staan. Ondanks dat we een ‘vol’ huis hebben, droom ik dan toch al stiekem van een nieuwe baby…

Ben jij wel eens bang als je je kindje al een tijdje niet meer hoort?

Volgende
Vorige

Comments ( 4 )

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.