Vier jaar lang is ze nauwelijks ziek geweest, en nu wisselen buikgriep, waterpokken en spugen elkaar af. Het is duidelijk dat ze nu naar school gaat. De virussen en ziekten vieren daar natuurlijk hoogtij. Ik had stiekem gehoopt dat ze na twee jaar peuterspeelzaal al het één en ander had meegekregen, dat valt dus even tegen. Gelukkig vooral veel in het weekend / vakantie zodat ze over het algemeen naar school gaat. Toch passeren er diverse ‘huis-, tuin- en keukenmiddeltjes’ de revue. Waaronder chips en cola! Dat vinden kinderen natuurlijk een geweldig medicijn!

Lees ook: Norovirus (bij baby’s); Symptomen, voorkomen en maatregelen / behandeling van deze zeer besmettelijke ziekte
Lees ook: Wagenziekte; Wat is wagenziekte /reisziekte. Praktische tips van bril tot polsbandjes ter behandeling
Lees ook: Buikgriep baby en kind; besmettelijk met symptomen van diarree tot overgeven 

Disclaimer: Ik ben natuurlijk geen dokter. Dit is een huis-, tuin- en keukenmiddel dat kan helpen. Bij ziekte is het natuurlijk goed om altijd de eigen huisarts te raadplegen.

Chips en cola?

Na twee dagen en vooral nachten met een spugend kind en het wassen & schoonmaken zat te zijn vroeg ik andere mama’s om tips en kreeg ik unaniem hetzelfde advies; cola en chips. En wonder boven wonder was het daarna ook voorbij!

Dat klinkt in eerste instantie misschien een beetje raar maar als je even na gaat denken is het best wel logisch. Ook huisarts Servaas Bingé schrijft dit soms voor en legt uit waarom: ‘Als je buikgriep hebt, verlies je door diarree en al dan niet braken veel vocht, waardoor het gehalte aan mineralen en glucose in je lichaam daalt. Elektrolyten – of het mineraal zout – zijn in elke lichaamscel aanwezig en ook glucose is zeer belangrijk voor de lichaamsfuncties; zonder beide stoffen zou een lichaam dehydrateren.’ Om dat te voorkomen, kan je zoute chips eten en cola drinken.

Cola als medicijn?

Cola werd in 1869 ontwikkeld door de apotheker John Pemberton in Atlanta (Amerika). Hij bracht dit middel op de markt als geneesmiddel tegen morfineverslaving, spijsverteringsproblemen, impotentie, hoofdpijn en nervositeit. In eerste instantie werd het gemaakt van Bordeauxwijn en een extract van de bladeren van een coca-plant. Nadat in 1885 Amerika werd drooggelegd (er mocht geen alcohol meer verkocht worden), werd de wijn vervangen door suikersiroop. In 1887 kreeg hij patent op zijn recept.

In 1905 werd het recept opnieuw aangepast en werd de cocaïne uit de cola verwijderd. Ook werd de hoeveelheid cafeïne, die gewonnen wordt uit Kolanoten, verminderd. Het cafeïnegehalte is nu beduidend minder dan dat van koffie en thee. Toen men de siroop ging mengen met koolzuurhoudend water ontstond de prikkelende drank met de kenmerkende colasmaak. Hoe ongezond cola ook is, het is nog altijd veel gezonder dan het originele recept uit 1869 was.

Afhankelijk van hoe ernstig je ziek bent zal je er misschien niet zoveel zin in hebben. Cola is ook een zure stof die een aanslag pleegt op het maagslijm. Het beste kan je de cola voordat je hem opdrinkt even laten staan of wat suiker toevoegen zodat de bubbels verdwijnen. Om te voorkomen dat je juist meer gaat overgeven en koolzuurgassen je maag nog meer doen opspelen.

Die zure stof in cola, die helpt om je maag ‘schoon te maken’, is fosforzuur. Het heeft een pH-waarde van 2.8 en dat is echt heel zuur. Daarin kan je zelfs een stukje vingernagel in laten oplossen! Daarnaast speelt de aanwezige cafeïne natuurlijk ook een rol. Cafeïne heeft een stimulerend effect en verhoogt de concentratie, het geheugen en prestaties. Het geeft je energie en zorgt ervoor dat je je minder moe voelt. Cafeïne heeft geen vochtafdrijvende rol maar stimuleert wel de nieren waardoor vocht sneller het lichaam verlaat. In sommige medicijnen gebruiken ze cafeïne omdat het een vaatverwijdende werking heeft en daardoor kan helpen bij hoofdpijn.

In zuidelijke landen buikgriep te voorkomen

Tijdens de reizen in Azië en Midden-Amerika heb ik ook regelmatig cola gedronken en chips gegeten. Met name in India. Niet alle producten die je hier in de winkel vindt zijn daar te koop, maar dit is daar dan ook echt overal verkrijgbaar zelfs in de woestijn of in een bergdorpje in de Himalaya. Ze denken dat Westerse mensen niets anders eten en drinken. Dat verbaast me niets. En zelfs al dronk ik thuis vrijwel nooit cola, daar was het één van mijn favorieten. Ten eerste omdat het lastiger is om daarmee te ‘knoeien’ en ten tweede omdat het erg handig is om diarree te voorkomen. Vanwege het warme weer zweet je meer dan normaal en moet je ook meer drinken. Het eten van zoute chips helpt je om het zoutgehalte weer op orde te brengen en het vocht vast te houden.

Waarom een fles cola in huis altijd handig is?

Coca Cola kan je gebruiken als allesreiniger en vlekkenverwijderaars. Wist je bijvoorbeeld dat cola goed helpt tegen;

  • Om een bloedvlek schoon te maken? In verschillende staten in de USA nemen wegpatrouilles Coca-Cola mee om het bloed van de weg te krijgen na een ongeval.
  • Om de WC te reinigen: giet een blik Cola in het toilet, laat het een tijdje rusten en spoel door. Alle vlekken zijn weg.
  • Het zuur in Coca Cola helpt perfect om vlekken te verwijderen van borden en tassen.
  • Roestvlekken op chroom (vb. de bumper van je auto) wrijf je weg met een stukje aluminiumfolie dat je overvloedig in Cola doopt.
  • Om vetvlekken te verwijderen uit kleding volstaat het om een blik cola in de wasmachine te gieten samen met de gevlekte kleding. Vervolgens gewoon wassen. Het zuur in de cola helpt het vet oplossen.
  • Cola is zelfs goed om de voorruit te reinigen van je auto!

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Latest posts by Linda (see all)