Budget tips voor bespaartips op de boodschappen

De afgelopen week heb je al de afzonderlijke bedragen gezien, maar nu de grote vraag. Zat ik onder de 25 euro? Om eerlijk te zijn; tijdens het doen van de boodschappen kwam ik precies uit op 25 euro. Geen cent meer of minder. Daar zaten echter nog wel een paar producten bij die ik uiteindelijk niet gebruikt heb. Maar had ik ook producten die nog in de vriezer lagen te wachten om gebruikt te worden. Om en nabij zal ik dus rond de 25 euro eindigen. Het is dus zeker mogelijk om een beetje ‘creatief’ te zijn met eten.

Algemene bespaartips

Deze week sluiten we af met de tips en trucs gebaseerd op de ervaringen van de afgelopen week om ook in de toekomst betaalbaar boodschappen te doen en te koken. Ik heb er een lijstje van gemaakt, dus daar gaan we;

  • Doe 1 keer in de week / 2 weken of zelfs maand GROTE boodschappen. Zelf ga ik 1 keer in de maand met de auto, zonder kinderen. Dan richt ik me vooral op de houdbare artikelen. Vaak ga ik naar de Albert Heijn hebben ze alles op voorraad in diverse prijscategorieën. Ben je in een keer klaar.
  • Brood, fruit, melkproducten en soms groenten haal ik wanneer dat nodig is bij de Lidl supermarkt op de hoek.
  • Maak een boodschappenlijstje en houdt je daar aan. Dus niet die leuke aanbieding, of ohja dat had je ook nodig.
  • Zorg dat je met een gevulde buik gaat boodschappen doen, en niet vlak voordat je gaat eten.
  • Bij de Jumbo, maar ik hoorde ook van andere supermarkten, heb je een handscanner. Zo weet je gelijk wat je uitgaven zijn en kan je op zoek gaan naar alternatieven.
  • Als je de tijd hebt blader dan eens de folders door en haal overal de aanbiedingen die je opslaat in de voorraadruimte. Hier hebben we helaas niet die ruimte, en niet de tijd om vijf supermarkten te bezoeken.
  • Als de voorraden slinken en ik nog niet in de gelegenheid ben om grote boodschappen doen wordt je creatief met eten. Zoals doperwtjes (uit een pot) met risotto of knakworstjes met spaghetti. Fusion cooking noemen ze dat toch?
  • Als je partner ‘s-avonds werkt of er een afspraak is zorg dan dat je een dag eerder gekookt hebt en deze maaltijd makkelijk mee kan nemen en eventueel koud kan opeten.
  • Als je aardappelen of pasta gaat koken kan je gekookt water uit de waterkoker gebruiken in plaats van deze te verhitten. Mocht dit niet mogelijk zijn doe dan altijd de deksel op de pan zodat er geen warmte ontsnapt.
  • Als je de tijd hebt kan je de pan van het vuur afhalen en zal deze nog even doorgaren, theoretisch is het mogelijk om pasta een nacht lang in een pan met koud water onderin je bed te hebben staan zodat het de volgende dag gaar is. En ja, dat hebben we met de scouting getest.

Spelen met ingrediënten

Durf te spelen met ingrediënten, door te variëren of alternatieven aan te brengen.

  • Vlees is over het algemeen een van de duurdere aspecten van een maaltijd; overweeg eens om vleeswaren te gebruiken zoals kip bij wraps, of cervelaat in een pasta.
  • Een vleesvervanger zoals ei, kikkererwten, bruine bonen of tofu is natuurlijk ook altijd een alternatief.
  • Op de houdbare afdeling vind je ook vlees in blik. Ik kook daarom altijd eerst vers, dan diepvries en tot slot deze houdbare producten zoals ham, gehaktballen of een gerookte worst.
  • Voordehand liggend; maar koop voordeelverpakkingen en pak deze over in gebruikershoeveelheden. Vlees kan in de diepvries, rijst en pasta kan ook droog bewaard worden etc.
  • Groenten uit het vriesvak zijn over het algemeen goedkoper dan vers of in pot. Bovendien zijn ze ook verser; op de versafdeling liggen ze toch al even terwijl ze in het vriesvak over het algemeen gelijk na de oogst zijn ingevroren.
  • Een pak bladerdeeg is altijd fijn om restjes mee te verwerken.

Tips voor baby- en kindermaaltijden

Aangezien de maaltijden voor jonge kinderen een van mijn aandachtspuntjes was, speciale tips voor het koken op een budget.

  • Voor een baby kan een zak gemixte diepvriesgroenten ideaal zijn. Alles is los ingevroren, dus je kan de worteltjes, bloemkool en broccoli uitzoeken en hebt niet overal giga hoeveelheden van.
  • Restanten bewaar ik in plastic dozen in de koelkast / diepvries voor een kindermaaltijd als we zelf iets eten wat ze niet ‘mogen’ of als je even snel moet handelen.
  • Je hebt speciale kinderbordjes met deksel; als ze niet klaar zijn met eten kan je dat een dag in de koelkast bewaren.
  • Schep de eerste keer niet teveel op, je weet nooit hoeveel trek ze hebben en meer geven kan altijd nog.
  • De restanten kan je de volgende dag hergebruiken in bijvoorbeeld een bladerdeegpakketje, soepje of in een muffin.
  • Laat ze helpen en proeven; zo zorg je gelijk dat ze meer authentieke smaken leren herkennen en waarderen.

Mijn favorieten

De afgelopen week zijn er vele recepten gepasseerd; natuurlijk op de blogs van Miranda, Elize en Ilse. Maar ook bij Troel, Suzanna en Ingrid kan je een of meerdere recepten vinden. In de facebook groep werden er ook betaalbare recepten gedeeld. Het is Karen zelfs gelukt om vijf dagen te eten met een budget van iets meer dan tien euro!!! De volgende vijf recepten komen zeker hier in huis op de kooklijst om in de nabije toekomst zelf uit te proberen.

  1. Hete bliksem van Jobke
  2. Boerenpannetje van Ingrid
  3. Bloemkoolrijst van Miranda
  4. Ovenschotel met tomaat, appel, gehakt en mozarella van Ilse
  5. Spaanse tortilla van Elize

Wat was jullie favoriet afgelopen week?

Volgende
Vorige

Comments ( 10 )

  • Wat een leuke challenge! Jammer dat ik te laat ben om er aan mee te doen 🙂 Fijn dat het in ieder geval gelukt is. Met creativiteit kan je een hoop bereiken!!
    Kaboutertuin onlangs geplaatst…HerfsttafelMy Profile

    • Meedoen kan altijd nog hoor, je bent niet de enige die later begint! In de facebook groep kan je zien wie er nog meer later beginnen.

  • Wat een goede tips! Ik ga altijd naar de AH XL ik heb echt geluk dat ie op maar 5 minuutjes afstand van ons zit, daar heb je ook een handscanner, samen met de app van AH is dat ideaal boodschappen doen!
    Miranda onlangs geplaatst…Budget bakken; heerlijke appelcake!My Profile

    • Dank je. Hier is het ook een XL, helaas nog zonder handscanner. Die hebben ze bij de jumbo. Wel echt fijn dat het zo groot is, heb je echt genoeg keus. Want goedkope winkels zoals lidl en aldi zijn echt niet perse goedkoper. Hooguit als er een groente of fruit in de aanbieding is.

  • ik vond dit een leuke challange om mee te lezen en te zien…

  • Geinig om te lezen. Wij dineren al jaren voor minder dan € 25,00 per week en eten heel gevarieerd. Voor mij is het dus geen uitdaging meer.
    Maar het is goed om te zien dat anderen er op deze manier bewust van worden hoe het ook kan 🙂
    Joyce onlangs geplaatst…Inkijk vanaf de gallerijMy Profile

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.