Afgelopen weekend was ik weer eens ouderwets gezellig met mijn beste vriendin op stap. Het einde van de vakantie is weer in zicht, vandaag moet ik zelf ook weer werken. In eerste instantie overwogen we om er samen met manlief een gezellig weekend zonder kids er van te maken, of mocht het oppastechnisch niet lukken met de kinderen. Toch is het ook fijn om een weekend zonder de kinderen weg te gaan, op het moment van plannen waren de paar dagen zonder kinderen vorige week namelijk nog niet op de radar. Best wel grappig eigenlijk hoe je van drie jaar met kinderen opeens twee weekenden achter elkaar ‘zonder’ zit. Aangezien op het werk van manlief de vakantieperiode is aangebroken kan hij erg lastig vrij krijgen. De uitgelezen kans dus om weer eens een weekend met mijn beste vriendin op stap te gaan. De laatste keer was naar de Algarve toen ik zwanger was van onze dochter, bijna vier jaar geleden. Ik zou het helemaal niet erg vinden als dit het begin is van een nieuwe fase, waarbij de kinderen ouder worden en ik dit weer wat vaker kan doen. Het was dit weekend schitterend weer zodat we echt konden genieten van de vakantiestemming. We gingen namelijk een weekend naar Brussel. Hier ben ik twee keer eerder geweest; een keer een kleine tien jaar geleden in mijn studententijd om een bestelling op te halen die het niet meer zou halen als het werd verzonden. Als student kon ik er makkelijk even een dagje tussenuit, de treinreis in België kon ik zelfs declareren. Van deze reis kan ik me voornamelijk het betonnen en zakelijke gedeelte van de stad herinneren. De tweede keer was een week lang voor de Europese Jongeren Ontmoeting van Taizé waarbij we in een gastgezin sliepen net buiten de stad en iedere dag naar de congreszalen tegenover het Atomium reisden. Natuurlijk hebben we ook een dag toerist gespeeld in de binnenstad om de hoogtepunten te zien. Dat is echter ook al flink wat jaartjes geleden. Met de trein is het een reis van net iets meer dan twee uur, een prima bestemming dus voor dit weekendje weg.

Lees ook: Moeder dochter weekend in Brussel

Nadat we waren aangekomen gingen we eerst even naar Motel One Brussel om ons in te checken en de kamer te ‘bestuderen’. We hadden een enorm ruime kamer met terras dus dat zag er erg goed uit. Het hotel zelf zag er trouwens ook erg netjes en luxe ingericht. Nadat we waren ‘geaard’ gingen we op pad. We hadden de binnenstad in twee delen verdeeld, of eigenlijk had de trein dat al voor ons gedaan. En zouden beginnen met het Oude Centrum.

Congreskolom

Stedentrip Brussel -Congreskolom - Mamaliefde

Stedentrip Brussel -Congreskolom - Mamaliefde

Als eerste kwamen we op de hoek van de straat, bij de ingang van de parkeerplaats Royal die ook voor het hotel gebruikt wordt een enorme kolom tegen. Op dit ontwerp van Poelaert uit 1850 staat een standbeeld van Leopold I. De zuil is opgericht ter ere van het Nationaal Congres van 1831 dat de Belgische Grondwet uitvaardigde. Aan de voet van het monument brandt de eeuwige vlam, een huldebetoon aan de onbekende soldaat uit Wereldoorlog I (1914-1918) en Wereldoorlog II (1940-1945). Vanaf hier heb je ook een soort van uitzichtpunt op de oude stad. Helaas staan er wat kantoren voor waar aan gewerkt wordt die dit flink hinderen.

Lees ook: Stedentrip Mechelen; Bezienswaardigheden en interessante plaatsen

Koninklijke Sint Hubertusgalerij

Stedentrip Brussel - Koninklijke Sint Hubertus galerijen - Mamaliefde

Stedentrip Brussel - Koninklijke Sint Hubertus galerijen - Mamaliefde