Brugge, een prachtige Middeleeuwse stad net over de grens met de provincie Zeeland. In een paar uur te bereiken met auto of trein. Waarom zou je naar Parijs gaan voor een romantisch weekendje weg? Helemaal niet nodig. Wandel door het centrum (een openluchtmuseum met haar steegjes en historische gebouwen), maak een boottochtje over de grachten, drink en eet wat op één van de vele terrasjes en bezoek een leuk museum. En wil je een middag naar het strand? Ook dat is heel dichtbij! Ik was hier een week in het voorjaar van 2014 en had heerlijk weer. Huur net als ik een fiets en geniet! 

Lees ook: Weekendje weg Gent; top 32 bezienswaardigheden en uitjes ook met kinderen
Lees ook: Dagje uit België; De leukste uitstapjes en uitjes met kinderen net over de grens

Belangrijkste bezienswaardigheden en musea in Brugge

De gehele binnenstad van Brugge staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de Gouden Eeuw was het één van de rijkste en belangrijkste steden van Europa en dat is nog steeds te merken.

  • Je stadswandeling kun je het beste beginnen op de Grote Markt, hier is namelijk het toerismekantoor gevestigd waar je een plattegrond kunt halen of een Brugge City Card voor 48 tot 72 uur. Je kunt dan gratis in alle musea en bezienswaardigheden, dat vond ik ideaal!
  • Op de Grote Markt zie je vele schitterende gevels en het belangrijkste gebouw: het Belfort. Het Belfort is een stadstoren waarin de stadsklokken hingen. In vele Belgische steden kent met een Belfort, vaak bij het stadshuis of een lakenhal. De toren is te beklimmen en het uitzicht is dat ook zeker waard.
  • Ook op de Grote Markt is het Historium te vinden. Dit is een interactief museum met themakamers waar je met special effects door de geschiedenis van Brugge wordt geleid. Leuk voor jong en oud. Ook is er een mooi panoramaterras.
  • De twee mooiste kerken van Brugge zijn de Sint-Salvatorskathedraal uit de 9de eeuw en de Onze-Lieve-Vrouwe-kerk. In de OLV-kerk zijn de praalgraven te zien van Maria van Bourgondië (voormalig vorstin van de Nederlanden) en Karel de Stoute. Ook is er een beeldhouwwerk te vinden van Michelangelo.
  • De kunstliefhebber mag niet zomaar voorbij het Groeningemuseum lopen. Dit is het Brugse museum voor Schone Kunsten. Je ziet hier de schilderkunst vanaf de Vlaamse Primitieven tot aan werken uit de 20ste eeuw.
  • Andere bezienswaardigheden zijn onder andere de Burg met het stadhuis en de Basiliek van het Heilig Bloed, het Hof van Gruuthuuse en uiteraard de Rozenhoedkaai, de bekendste fotoplek van Brugge.

Uitjes buiten centrum

Net buiten het centrum, in Sint-Michiels, is het Boudewijn Seapark te vinden. Het park bestaat uit een dolfinarium en vele attracties. Er is een indoor speelwereld, een buitenzwembad, een kinderboerderij, draaimolens, minigolf, minitrein, achtbaan, paardenbaan en een schommelschip. In de winter is er een ijspiste.

Ongeveer 5km ten noorden van Brugge ligt het plaatsje Damme. Het is een prachtige fietstocht langs het water, maar nog leuker is het misschien om met de boot te gaan: de Lamme Goedzak doet er 35 minuten over en vaart tussen april en eind september. Damme is bekend vanwege Tijl Uilenspiegel. Overal in Damme zie je hem terug, maar vooral in het kleine museum dat over hem gaat. Ook is er tussen mei en oktober regelmatig kermis.

Vanuit Brugge ben je ook niet ver van de kust. Dat kan met de trein, bus of fijn op de (huur)fiets. Blankenberge en Zeebrugge zijn het dichtste bij. Een extra reden om naar Zeebrugge te gaan is het maritiem zeepark Seafront. Hier ervaar je de zee en zeevaart, visserij, een duikboot en een lichtschip. Ook is er een pirateneiland en zijn er havenrondvaarten.

Brugge met kinderen

Ik noemde al eerder de mogelijkheid van een boottochtje over de grachten (de reien) van Brugge. Vanwege de vele boogbruggen en de gebouwen die dicht op het water staan, wordt Brugge dan ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Bekend zijn ook de zwanen. Zelf heb ik een rondvaart gemaakt door de binnenstad, maar ook is er de mogelijkheid om met de boot naar Damme te varen.

Ook heel leuk is het Frietmuseum, waar je alles te weten komt over aardappels en de geschiedenis van de Belgische frieten. Na afloop van het bezoek kun je beneden een frietje eten. Natuurlijk mag ook het chocolademuseum (Choco-Story) niet worden overgeslagen. Ben je niet geïnteresseerd in de geschiedenis van de chocolade, dan toch zeker wel in het maken van chocolade en het proeven ervan!

Uitgaan/evenementen

Een leuk avondje uit tussen de inwoners van Brugge? Dan moet je op de Eiermarkt zijn, net achter de Grote Markt. Een mix van cafeetjes, kroegen en danscafés en een discotheek.

De Kerstmarkt in november en december in de binnenstad van Brugge is één van de bekendste in België.

De Meifoor (van 5 t/m 28 mei 2017) is de jaarlijkse en grootste kermis in Brugge. Rond de 100 attracties, optochten en vuurwerk.
Heilig Bloed-processie tijdens Hemelvaart.

Ben jij al eens in Brugge geweest?

Weekendje weg Gent; top 32 tips en bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde.nl

Astrid

Hoi, ik ben Astrid, bouwjaar 1983. Ik heb de lerarenopleiding geschiedenis en Mens & Maatschappij gedaan en lesgegeven op middelbare scholen in de vakken geschiedenis en aardrijkskunde. Mijn hobbies zijn lezen, reizen en alles wat met kunst en geschiedenis te maken heeft. Verder volg ik graag sport, zoals tennis, turnen en voetbal.
Ik schrijf voor Mamaliefde een wekelijkse reisblog over reizen en uitstapjes die ik zelf gemaakt heb, met de speciale nadruk op kunst en geschiedenis. Ook verzorg ik de taal van alle blogs die gepubliceerd worden.
Astrid