Heb je nog wat restjes oud brood over én heb je zin in een heerlijke cake? Dan moet je zeker dit recept lezen! Ik ga je namelijk vertellen wat broodpudding is en hoe je het kunt maken.

Wat is broodpudding?

Pudding is een beetje misleidend want naar mijn idee is het geen pudding. Je kunt het eerder zien als een heerlijke boerencake, alleen dan gemaakt van brood! Misschien denk je dat dit een beetje gek is, en toegegeven, het ziet er ook een beetje ‘vies’ uit wanneer je het aan het maken bent maar geloof me, het is echt één van de lekkerste cakes die ik ooit heb gemaakt!

Oorsprong van de broodpudding

Broodpudding, of Bodding zoals het ook wel wordt genoemd, bestaat al heel erg lang. De Romeinen, Egyptenaren en Indiërs maakte dit vroeger ook al. Meestal omdat er al niet veel te eten was, en ze het eten dat ze hadden, niet wilden verspillen. Toen werd broodpudding vooral gemaakt met oud brood, melk, vet en soms iets van een zoetstof. Ook werd de pudding in de 18e eeuw gezien als goed eten voor zieke mensen omdat broodpudding makkelijk te eten is en dus gemakkelijk verteerbaar.

Ingrediënten broodpudding

Er zijn heel veel variaties te bedenken voor broodpudding. De versie die ik heb gemaakt is dan ook vrij basic. Welk brood je gebruikt is niet belangrijk, elk brood kan gebruikt worden! Dus heb je een uitgebreide lunch gehad thuis en je hebt nog verschillende broodjes, bolletjes en croissants over? Dan kun je die prima bij elkaar gooien voor het maken van jouw broodpudding.

De ingrediënten die je nodig hebt voor een basic broodpudding zijn:

  • 300 gram brood
  • 350 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Kaneel
  • 200 ml slagroom
  • 240 gram suiker
  • 1 appel
  • Rozijnen

Het maken van de broodpudding

Het maken van de pudding is eveneens heel makkelijk. Hieronder lees je stap-voor-stap hoe je binnen no time zelf een broodpudding kunt maken!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Scheur het brood in stukjes en doe dit in een grote, ruime pan of bak
  • Doe de melk samen met de suiker in een steelpan en zet dit op het vuur. Regelmatig doorroeren maar niet aan de kook brengen.
  • Wanneer alle suiker is opgelost haal je de pan van het vuur en gooi je de melk bij het brood.
  • Doe de slagroom en de eidooiers bij het broodmengsel en roer alles goed door elkaar.
  • Doe nu het zakje vanillesuiker erbij samen met de kaneel. Hoeveel kaneel je erin wilt hebben hangt een beetje van jezelf af. Ook nu roer je alles weer goed door elkaar.
  • Schil de appel en snijd hem in stukjes. Ik heb er 1 gebruikt maar als je er meer in wil doen, dan kan dat. Voeg daarna de stukjes appel toe aan het mengsel samen met de rozijnen en roer weer alles goed door. (Ook bij de rozijnen hangt het er vanaf hoeveel je erin wilt doen.)
  • Pak een cakeblik en vet deze goed in. Giet daarna het mengsel erin en zet hem in de voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten.

De broodpudding is het lekkerst wanneer hij helemaal is afgekoeld en eigenlijk een dag in de koelkast heeft gestaan. Maar het is moeilijk om er vanaf te blijven, weet ik uit ervaring. Warm is hij overigens ook prima te eten!

Verschillende variaties

Behalve de standaard broodpudding met appel en rozijnen kun je natuurlijk ook nog heel veel andere variaties maken. Onderstaand vind je een lijst met ingrediënten die je toe kunt voegen aan het basisrecept voor een andere smaak.

  • Voeg een stukje gember en de rasp van 2 citroen toe.
  • In plaats van appel kun je ook 50 gram grof gehakte noten toevoegen.
  • Wil je een iets luxere pudding? Vervang de appel en rozijnen dan voor 4 gedroogde pruimen en abrikozen samen met 40 cc Irish Cream.
  • Ook kun je de appel en rozijnen vervangen voor 8 gedroogde vijgen en 100 gram amandelspijs. In plaats van witte suiker zou je hierbij bruine suiker kunnen gebruiken.
  • En wat denk je van gedroogde abrikozen in plaats van appel? Voor wat extra smaak zou je 2 theelepels koekkruiden toe kunnen voegen.
  • Voeg een aantal stukken speculaas en advocaat toe aan het recept.
  • Vervang de appel en rozijnen voor rode- en zwarte bessen en het kaneel voor nootmuskaat.

Het is niet moeilijk om zelf ook nog andere variaties te bedenken, het is maar net wat jij lekker vindt! Zo zou je rond sinterklaas bijvoorbeeld ook pepernoten kunnen gebruiken met chocola. En in de zomer zou je heel veel fruit toe kunnen voegen.

Overheerlijk recept van Jamie Oliver

Onderstaand vind je een heerlijk recept met broodpudding die zeker het proberen waard is! Al is het alleen maar omdat dit recept zo lekker klinkt.

  • 5 eieren
  • 5 eetlepels cacao
  • 5 eetlepels bruine suiker
  • 3 dl slagroom
  • 7 dl halfvolle melk
  • 1 wit brood zonder kapjes en korsten
  • 10 gram pure chocolade
  • 1 handje grof gehakte pecan noten

En voor de saus:

  • 1 dl donker bier
  • 1 dl slagroom
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 100 gram pure chocolade
  • Zout

Je klopt eerst de eieren met het cacaopoeder en de suiker, daarna voeg je de room en de melk toe en klopt nog even door tot alles goed met elkaar vermengd is. Scheur het brood in stukken en doe het in een grote pan of bak en voeg daarbij het melkmengsel toe. Doe dit in een ingevette cakevorm of ovenschaal en stop er stukken chocolade tussen. De noten leg je bovenop de pudding en daarna strooi je er wat suiker over. Hierna zet je de pudding 25 tot 30 minuten in de oven.

Ondertussen doe je het bier, de room en de suiker in een steelpan en zet dit op het vuur. Regelmatig roeren en zodra het mengsel kookt haal je hem van het vuur af. Nu brokkel je de rest van de chocolade en dit roer je door het mengsel heen samen met wat zout.

Uitgelichte afbeelding 123rf.com

Renate

Ik ben Renate en woon samen met mijn partner en twee dochters. Ik werk parttime als callcenter agent. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een blog, ben ik mede eigenaar van een site waar je tips over dating kunt vinden en heb ik recent een eigen website opgezet, www.smaakenverschillen.wordpress.com. Ook schrijf ik dagelijks artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Ik vind veel dingen leuk; schrijven, koken, films/series maar vooral met mijn gezin bezig zijn. Ook al is het niet altijd even gezellig, leuk en makkelijk in huis, we doen wel allemaal ons best!
rhv.artikelen@outlook.com'

Latest posts by Renate (see all)